lördag, juli 21, 2007

RFSL får konsultativ status i FN

Trots intensivt motstånd antogs igår RFSL:s och tre andra hbt-organisationeres ansökan om konsultativ status i FN:s råd för sociala och ekonomiska frågor, ECOSOC. Jag är osäker på vad detta innebär i praktiken, men antar att det är bra och att arbetet för att förbättra homosexuellas villkor runt om i världen har tagit ett myrsteg framåt.

En sak som jag däremot är helt säker på är att beslutet kommer att beklagas och kritiseras av länder som ser sin religiöst motiverade förföljelse av homosexuella som hotad. Inte för att de för ett ögonblick skulle låta sig påverkas, men allt som bidrar till att deras vedervärdiga lagar och förkastliga människosyn lyfts upp till är av godo.

(källa: QX)Uppdatering

Här är röstsiffrorna från beslutet:

För (22 st)
Albanien, Österrike, Bolivia, Brasilien, Kanada, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Grekland, Guinea-Bissau, Island, Japan, Litauen, Luxembourg, Mexiko, Nederländerna, Nya Zealand, Portugal, Rumänien, Storbritannien och USA.

Mot (12 st)
Vitryssland, Benin, Kina, Guinea, Indonesien, Irak, Pakistan, Ryssland, Saudiarabien, Somalia, Sri Lanka och Sudan.

Avstod (12 st)
Angola, Barbados, Cape Verde, Costa Rica, El Salvador, Guyana, Haiti, Indien, Paraguay, Filippinerna, Sydafrika och Thailand.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Har inte Ryssland och Kina vetorätt? Varför använde de inte den?

söndag, juli 22, 2007 3:23:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Gäller inte vetorätten säkerhetsrådet e. dyl?

söndag, juli 22, 2007 7:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag känner mig ganska säker på att alla länder i säkerhetsrådet (dvs England, Frankrike, USA, Kina och Ryssland) har vetorätt, så att det räcker att ett av de länderna lägger in veto, så hindras ett beslut.

måndag, juli 23, 2007 3:37:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jo, men detta beslut fattades inte av säkerhetsrådet.

tisdag, juli 24, 2007 3:30:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home