fredag, juli 06, 2007

Turbulens i den kristna politiken

Det rör på sig inom de kristna politiska organisationerna och partierna. KDU håller på att förskjutas åt höger i och med att Charlie Weimers (nej, jag tänker inte ta upp Engelbrekt, det är ett avslutat kapitel) blir ställföreträdande förbundsordförande under Ella Bohlins föräldraledighet. Utvecklingen tycks inte helt välkomnas av Världen Idag, som i en artikel om maktspelet och Weimers härförleden använde formuleringar som "tagit kontroll över förbundet", " befästa sin dominerande ställning", "svingat sig upp till ett starkt inflytande" och så vidare. Förbundsledningen sägs nu domineras av människor med starkare högerpolitisk agenda, än kristen övertygelse. (Kanske beror den kritiska tonen också på frustration över att den som länge verkade vara tidningens kandidat, Andreas Olofsson, inte längre är med i toppstriden.)

Samtidigt håller ett nytt kristet parti på att bildas, framförallt på grund av abortfrågan och homoproblemet. Presstalesman är Joseph Christenson som hittills är mest känd för ett pressmeddelande 2005 där han kommenterade Tiina Rosenbergs avhopp från Feministiskt Initiativ:

politiker som hon och hennes likasinnade, såväl aktiva inom FI som övriga radikalfeminister, innebär ett påtagligt hot mot familjen och människovärdet. Deras vedervärdiga hållning i frågor som abort, homoäktenskap, homoadoption och insemination för lesbiska par, hotar att krossa vår folksjäl och måste bekämpas. Genom hennes avgång har allvarlig fara kunnat avvärjas.

Han har under våren positionerat sig som abort- och homosexualitetsmotståndare och gjort upp med KDU:s "populistiska flirter med RFSL", och ställt Ella Bohlins gästtalande på RFSL:s årsmöte i kontrast till kristen etik.

Jag tycker att det är alldeles utmärkt att det dyker upp politiska alternativ för människor som inte känner sig hemma i de befintliga partierna. Det ger partierna möjlighet att renolda sina program och förtydliga sina idéer. KD kommer med all sannolikhet att stärkas av att de mest religöst motiverade startar eget och inte längre förknippas med partiet.

1 Comments:

Blogger Linnea said...

Det var RFSL Ungdoms kongress som Ella talade på, inte RFSLs årsmöte. Vi är skilda organisationer, och mig veterligen har ingen KDU-representant talat på (eller besökt?) någon RFSL-kongress, och sannolikt heller ingen KD-representant.

fredag, juli 06, 2007 4:41:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home