onsdag, augusti 08, 2007

Skånberg och förtigandet av det religiösa förtrycket

I en krönika i dagens Världen Idag berättar före detta riksdagsmannen Tuve Skånberg (kd) att han inventerat bibioteket i sin sommarstuga och upptäckt att världslitteraturens klassiker är "totalt främmande för vår samtid". Att de inte är politiskt korrekta...

Selma Lagerlöf och Karin Boije (sic!) diskuterar inte med en rad sina sexuella preferenser i de böcker som gjort dem odödliga. De hade nog aldrig hört talas om Pridefestivalens normativa queerteori. Istället bjuder böcker som Jerusalem och Gösta Berlings saga på en brottning med Gud och hans nåd. Inte skulle en bok idag få börja med orden ”Äntligen stod prästen på predikstolen.” I all synnerhet inte på skolavslutningar. En annan nobelpristagare, Sigrid Undset, skriver i trilogin om Kristin Lavransdatter om ett patriarkaliskt samhälle, och utan att ta avstånd från det. James Hilton beskriver i Goodbye Mr. Chipps bildningsidealet i en engelsk friskola. Lika politiskt inkorrekt.


Alexander Dumas, Jules Verne, Charles Dickens och Conan Doyle skulle alla idag bli bannlysta i den könsneutrala skolan där pojkar inte ska uppfostras till, just det, pojkar. Många är de sidor som den samtida censuren måste klippa ur kulturarvet.


Skånberg får det att verka som att skaparna av det litterära världsarvet var fromma, gudfruktiga och hade en naturlig respekt för det heliga. Men i den raljanta uppräkningen glömmer han bort något mycket väsentligt, och när han i slutet av citatet kommer in på censuren blir det hela direkt stötande. Den censur som han anklagar "dagens samhälle" för att utöva mot "det politiskt inkorrekta" är ingenting mot den censur som kyrkan och kristendomen utövade över hela samhället fram till för 50-60 år sedan.

Det var således inte med hänvisning till någon "god smak" eller "respekt för det heliga" som Boye och Lagerlöf avstod att skriva om sina "sexuella preferenser", utan för att homosexualitet helt enkelt var kriminellt under deras levnad. Bristen på kristendomskritiska böcker förklaras självklart med hädelseparagrafen, som fanns i svensk lagstiftning fram till 1951. Då omformulerades den till en lag om trosfrid som i sin tur avskaffades helt först 1970. Det är intressant att konstatera att just Tuve Skånberg är den som i Riksdagen har kämpat allra hårdast för att återkriminalisera hädelse. År 1999 och 2005 motionerade han om saken och hänvisade till Norges blasfemilag som föreskriver fängelsestraff i upp till 6 månader för den som hädar.

Det är också intressant att notera att Skånberg helt glömmer bort den romansvit som utgör själva toppen av det svenska kulturarvet, och som alltid kommer överlägset främst i omröstningar om svenskarnas favoritböcker, nämligen Villhem Mobergs Utvandrarna. Varför duger inte dessa böcker i Skånbergs sommarstugebibliotek? Är inte Mobergs målande beskrivningar av kyrkans och kristendomens övergrepp mot befolkningen tillräckligt politiskt inkorrekta?

Skånberg avslutar artikeln med att spekulera om framtiden:

Man kan undra över vad som blir morgondagens kulturarv att ge nästa generation? Jonas Gardells Ett ufo gör entré?

Han tycks inte vara medveten om hur briljant det är att avsluta en artikel som indirekt beklagar att kyrkans censur och makt över samhället har begränsats, med att hånfullt raljera över en bok som på ett mycket gripande sätt tar upp utanförskap och mobbing. Pricken över i!

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hyllandet av Gardells verk gör att jag å det starkaste ifrågasätter dina litterära prefenser.

onsdag, augusti 08, 2007 2:35:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jaha.

onsdag, augusti 08, 2007 2:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

japp, så är det.

onsdag, augusti 08, 2007 2:42:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Ett anonymt jag ifrågasätter mina litterära preferenser. Hela min varelse är sannerligen skakad i grunden. Jag måste åka och dricka brunn.

onsdag, augusti 08, 2007 2:49:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ett ufo gör entré är en otroligt stark och bra bok. Jag tror alla som känner (eller har upplevt) ett utanförskap finner ett stort värde och igenkännande i den boken.

onsdag, augusti 08, 2007 2:57:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jaså, det var ju inte bra. Det var inte alls min mening. Hoppas du repar dig.

onsdag, augusti 08, 2007 3:04:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Tveksamt. Möjligen kan mitt allvarliga tillstånd lindras av vetskapen att du inte tycks ha några anonyma synpunkter på teserna i texten, dvs att den religiösa censuren och kyrkans maktanspråk över folk och samhälle kraftigt begränsade konstnärers och författares uttrycksmöjligheter.

onsdag, augusti 08, 2007 3:22:00 em  
Anonymous Anonym said...

Och vad ironiskt att Gardell är djupt religiös och förmodligen en bättre kristen än Skånberg vad alla andra föreskrifter än just sexualitet anbehagar. Proportionerna som en synd bland andra får kan bara tyda på extrareligiösa grunder för religiösa argument. Kärt gammalt homoäckel t.ex.
Finns det några teologiska argument för varför homosexfrågan, och inte skaldjursförbudet, är så evinnerligt viktig? Det finns väl inget budord som säger "du ska avla barn" t.ex.? Det tjatas bara om ens föräldrar hela tiden. Inte "du ska hedra din far, din moder och ta hand om dina barn (vilket du bäst gör genom att uppfostra dem i isolering från exponering för sexuell variation)." Annat än när man mördar gossebarn, finns det ens barn i bibeln? Och är de målet med äktenskapet?
Vad ÄR egentligen det viktiga med den heterosexuella relationen, ur ett gudomligt perspektiv? Har det med Adam och Eva att göra? Deras familj är ju knappast ett föredömme.

onsdag, augusti 08, 2007 3:28:00 em  
Anonymous Anonym said...

Vad betyder "dricka brunn"?

torsdag, augusti 09, 2007 12:38:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Att åka på kurort. Ungefär.

torsdag, augusti 09, 2007 8:03:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Moberg, den gamle anarkistsosserepublikanen, får förstås inte plats i Skånbergs bokhylla.

Gardell sägs vara kul, kanske ska läsa han nån gång, trots att han till viss del springer den internationella jesus-lobbyns ärenden genom att vara öppet kristen och således befrämja en kristen livsstil :)

/af

tisdag, augusti 14, 2007 5:55:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home