torsdag, oktober 04, 2007

Befria inte individen från ansvar

Ett gäng 15-16-åriga kräk tejpade idag fast en 13-årig pojke vid en flaggstång på en skolgård i Eslöv. Efter ett liknande fall i Bunkeflostrand i våras krävde Skolverket att Malmö Stad ska betala 150.000 kronor i skadestånd till den då drabbade pojken. Att han ska få skadestånd är självfallet helt rätt, men att det är Malmö stad som ska betala är orimligt. Hur ska en kommun kunna vara ansvarig för den sjuka människsyn och de förvridna normer som föräldrar och familjer överför på sina barn, eller låter dem anamma. Det är fullständigt bisarrt att förövarna befrias från ansvar vid så här allvarliga övergrepp. Om de är för unga att betala, så ska deras föräldrar/familj stå för fiolerna.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Föräldrar ska inte få ha barn. Det blir bara fel.

fredag, oktober 05, 2007 10:10:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Men vänta ett tag nu här!!
Visst är det rimligt att kommunen åker på skadestånd till pojken!

Skedde inte överfallet på en skola och under skoltid? Jo visst var det så. Då kan väl inte skolledning/kommunen frånsäga sig ansvaret över det inträffade?

Enligt lagen:
Var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för människans egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö. Särskilt skall den som verkar inom skolan /.../ aktivt motverka alla former av kränkande behandling såsom mobbning och rasistiska beteenden.
(1 kap 2 §)

Helt uppenbart är det att skolan i det här fallet misslyckades inte bara med att ta sitt ansvar enligt lagen utan dom dessutom misslyckade med att agera enligt läroplanen:
Skolan skall främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen skall i skolan utsättas för mobbning. Tendenser till trakasserier skall aktivt bekämpas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser. (Lpo 94)

Det är inte orimligt att kräva skadestånd från Malmöstad eftersom kommunerna har huvudansvaret att skolan följer dels lagen och läroplanen.

Sen att mobbargänget och deras föräldrar, (så länge mobbarna är omyndiga), ska ställas till ansvar för de individuella handingarna är självklart, men skolledningen/kommunen får aldrig någonsin befrias från huvudansvaret för allas rätt till en trygg och säker skolmiljö.

/Sanna

fredag, oktober 05, 2007 11:07:00 fm  
Blogger Leif Ekstedt said...

Föräldrar är viktigare än kommunen.
Det är föräldras rätt att fostra sina barn. Alltså bör föräldrar till de små änglar "som aldrig gjort något" vara med och betala .
Huvudansvaret är deras. Allas rätt till god skolmiljö bör ha kommunen som ansvaraig.

söndag, oktober 07, 2007 3:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Skadeståndet gällde inte i sig att pojken blev mobbad utan att kommunen brast i sitt åtagande att erbjuda en säker och trygg skolmiljö för pojken, det är därför dom åkte på att betala skadestånd, och jag hävdar, till mina dödsdagar om nödvändigt, att det är rimligt.

Sen håller jag med om att det är orimligt att föräldrarna, och mobbarna, går helt fria från ansvar, och tydligen är det fortfarande under polisutredning, så i dagsläget vet vi faktiskt inte om föräldrarna, och mobbarna, går helt fria från allt ansvar.

/Sanna

söndag, oktober 07, 2007 10:41:00 em  
Anonymous Anonym said...

http://www.rfsl.se/?p=544&aid=10719

Juvas uttalande har vissa likheter med Hitlers retorik. Samma argument som han använder ligger till grund för utrotningen av sex miljoner judar. Oh dear, är det så här homolobbyn resonerar så behöver de en ny marknadsförare, eller ny logik...

söndag, oktober 07, 2007 11:44:00 em  
Anonymous Anonym said...

Till anonym:
Om jag brydde mig vad "Kristna Bikers" hade för åsikter, eller budskap, så skulle jag nog hitta, utan större möda, vissa retoriska likheter med retoriken Hitlers "Mein Kampf", (det samma gäller Bibeln om jag läste den som fan läser den).

/Sanna

måndag, oktober 08, 2007 8:56:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Anonym: Hitler? Hur?

måndag, oktober 08, 2007 10:08:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Har Sannna och Tor hört ordet ironi? Oh dear...

måndag, oktober 08, 2007 11:18:00 em  
Anonymous Anonym said...

Gratulerar till anonym som lyckades framföra den ironiska poängen i sitt inlägg så oehört subtilt att det ironiska inte ens framgick.

Miguel de Cervantes må vända sig i graven.

tisdag, oktober 09, 2007 7:16:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det var alltså jag, Sanna, som skrev förra inlägget, glömde att underteckna.

/Sanna

tisdag, oktober 09, 2007 7:19:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Ironi, hm, för att kunna bedöma ironigraden måste man veta något om avsändaren. Det finns kommentatorer på den här bloggen som skulle kunna uttrycka sig så bluddrigt utan att vara ett spår ironiska.

tisdag, oktober 09, 2007 9:29:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home