torsdag, oktober 11, 2007

Nazistisk vandalisering av konstutställning

Att jag inte har berört vandaliseringen av Andres Serrano-utställningen på Kulturen i Lund beror på att jag har alldeles för mycket annat att göra. Jag konstaterar bara helt kort att vandalerna var nazister och de har lagt upp en mycket ambitiös film över angreppet på Den Svenske Nationalsocialisten.

Vi vill varna våra läsa för de [utställnings]bilder som visas i filmen. De är vidriga och anledningen till varför utställningen också angreps. Filmen ses på eget bevåg och vi vill inte att någon under 18 ser filmen.

Visst är det komiskt när dessa karlakarlar och våldsdyrkare utger sig för att vara pryda och fina i kanten? De försöker få oss att tro att de INTE gick hem och runkade till lesbiskt sex eller tvingade sina flickvänner till analsex bland pizzakartongerna och mellanölsburkarna efter vandaliseringen.

Jag hänvisar vidare till Pontus Kyanders utmärkta kommentar i Sydsvenskan.

Uppenbart var denna konstkritik med yxa och kofot inte riktad mot blonda, småväxta kvinnor. På väggarna kan man tydligare läsa vem den var riktad mot: homosexuella män, svarta, och kvinnor som bryter mot könsrollsstereotyperna. Det är bara de som fått slagen riktade mot ansiktena, i en primitiv och urgammal ritual av bildförstörelse.

13 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kyander skriver:
de är homofoba och misogyna, och med en dos amatörpsykologi kan man också dra slutsatsen att de har en fasad av narcissistiskt uppumpad ”manlighet” som bara hjälpligt skyler deras osäkra sexuella identitet. De är män som trivs med män. Raseriet mot bögarna har en lustig bumerangeffekt.

Jag begriper verkligen inte varför det är nödvändigt med sådana här grundlösa spekulationer (önsketänkande skulle man nästan kunna kalla dem). Räcker det inte att angripa gärningsmännens ideologi?

torsdag, oktober 11, 2007 9:09:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker Kyander spekulerar lysande. Homofobi behöver förklaras och förstås. Vi vet väldigt lite om homofobi. Att "angripa" gärningsmännens ideologi har ingen som helst effekt på vår förståelse av deras handlande vill jag hävda. Jämför utgångspunkterna "Så här gör man inte i en demokrati" och "Varför gör man såhär i en demokrati?"

Homofobi är i första hand ett psykologiskt fenomen, inte ideologiskt. Som tur var var det tavlor denna gång, men vi vill väl inte att det ska upprepas mot skallben? När har ideologisk debatt någonsin räddat skallben? Antingen är man oemottaglig för att man är ung och slav under rusande hormoner, eller gammal och slav under sina trötta cirklar.

fredag, oktober 12, 2007 10:29:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Off the topic;

Hej Tor!

Jag gillar din blogg, får jag länka din blogg till min?

Ha det gott! :-)

Micke

fredag, oktober 12, 2007 9:29:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Javisst, varsågod. Trevlig helg.

lördag, oktober 13, 2007 12:58:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det där med att "gå hem och runka till lesbisk sex" väcker en fråga i mig. Hur ser konservativa/höger/fundamentalist/
vad-de-nu-heter-kristna på lesbiskhet? För dem tycks homosexualitet vara synonymt med manlig pedofili.

tisdag, oktober 16, 2007 12:15:00 em  
Anonymous Anonym said...

Härligt klassiskt klasshat som pyr i de där pizzakartongerna och mellanölen, eller? :Phttp://

tisdag, oktober 16, 2007 3:20:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Nej jag har inget emot pizzakartonger och mellanöl.

tisdag, oktober 16, 2007 3:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hmm, det kan inte handla om att dom inte han förstöra mer för att det gick så fort? Av feghet att åka fast?

I vilket fall som helst så var bilderna helt groteska och hemska. Jag förstår inte hur man kunde släppa in barn på en sådan utställning? Är det verkligen sådana groteska bilder man vill visa till sina barn i dagens samhälle?

Det var ju grova porrbilder i konstens namn. Men om det gäller en porr, utanför konsten, så får inte barn köpa eller titta.

Det är hyckleri och glorifiering av grov porr som serrano håller på med och konstvärlden i sverige gör samma.

Det räcker att titta på hans verk, serranos, "piss christ" att han är en pervers person.

/Tony

söndag, oktober 21, 2007 7:39:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Konsten är och skall vara en frizon för tankar, åsikter och provokationer. Du får tycka vad du vill om bilderna. Själv har jag inte sett utställningen, så jag har inga synpunkter än så länge.

söndag, oktober 21, 2007 8:50:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tony,

Man vill inte att barn ska få groteska intryck i något samhälle. Försöker du måla upp en bild av att det är nåt extra fel med "dagens"? Vad är det du egentligen vill säga? Har det gått för långt? Börjar individens frihet bli lite för jobbig?
Förr var offentliga avrättningar och grov sadism vardagsmat i Sverige. Dagens samhälle är ganska ok ändå tycker jag.

Det är perverst att spika upp folk på kors, ändå matar vi barn med krucifix i mängder. Att sänka ner dem i urin gör varken till eller ifrån. Kiss är roligt för barn! Det kanske rentav skyddar dem från att uppmärksamma det groteska i spikar indrivna i händer och fötter på en sönderpiskad man. (Oavsett vems synder han torterats för.)

söndag, oktober 21, 2007 9:20:00 em  
Anonymous Anonym said...

TP, du tänker inte så djupt? Skillnaden är ju givetvis vad som sägs vara bra och dåligt.

Du tycker det är lika hemskt att påpeka att det är hemskt med korsfästningar som att glorifiera groteska sexbilder som barn får titta på. u kan inte jämföra saker och ting på det sättet.

Ja du TP, vad tror du jag menade med mitt inlägg. Var det inte klart och tydligt formulerat?


Tor, givetvis ska man få göra sin konst och visa upp den. Men jag tycker inte barn ska få se på grovporr.

Tony

onsdag, oktober 24, 2007 9:28:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det är väl föräldrarnas uppgift att bedöma vad som är lämpligt för deras barn? Det kan väl knappast åligga ett museum eller en konstnär?

Och för övrigt har tp en klar poäng sin jämförelse.

onsdag, oktober 24, 2007 10:03:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tony,

Naturligtvis är det viktigt att göra rimliga jämförelser, precis som det är viktigt att ge rimliga beskrivningar.

T.ex. "glorifiera groteska sexbilder som barn får titta på" innehåller en mängd antaganden om en konstutställning på Kulturen i Lund, och jag tror att det enda ordet jag kan ställa upp på i den meningen är "sexbilder".

Om någon besökare har sina barn med sig på den där utställningen, och barnen ställer sig frågande, så är detta det enda rimliga svar föräldern kan ge inför Serranos bilder: "Hon gör sådär därför att hon tycker att det är skönt och hon blir glad av det."
Det finns ingen ofrivillighet i tillkomsten av de där bilderna. Det är ett panorama över mänsklig sexuell variation.
Om man inte kan acceptera variation, ens i ett museum med frivilligt inträde, så har man mycket att lära. (Det var kanske därför nazisterna som attackerade utställningen var så unga.)

Du säger också att Serrano är pervers som sänker ner ett krucifix i urin. Jag vet inte riktigt vad pervers betyder, mer än att det i det här fallet syftar på någon slags ilska som DU känner, inte Serrano.

torsdag, oktober 25, 2007 12:14:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home