torsdag, november 29, 2007

Billiga poänger om Blairs martyrskap från kristna medier

Kristna medier gör ett stort nummer av att Tony Blair har "kommit ut som kristen", och att det var för att inte betraktas som en knäppgök som han höll sig i garderoben under sin tid som premiärminister.

Men anledningen till att Blair höll inne med sin religositet är i själva verket hans katolska preferenser. Det skulle vara såväl politiskt som opinionsmässigt problematiskt med en katolsk premiärminister i det traditionellt protestantiska Storbritannien. Mycket blod har runnit mellan de båda kyrkorna på de brittiska öarna genom historiens gång, och frågan är fortfarande mycket känslig.

Det är alltså ingen slump att det först är nu när Blair har avslutat sin politiska karriär, som han konverterar till katolicismen.

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Den nyfödda kristna viljan att ständigt beskriva sig som varandes offer och spela martyrer är uppenbar.

Dom har helt missförstått varför Mr Blair inte ville göra en stor sak av sin kristendom men nu försöker dom skaffa sig billiga poänger i sin kamp om att få läsarna att tro att det pågår någon typ av krig emot kristna i dagens samhälle.

torsdag, november 29, 2007 11:50:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Vill minnas att en hel del tidningar och tidskrifter, bland annat amerikanska Newsweek, nämnde att Mrs Blair katolicism kanske kunde vara ett problem. Borde kanske gå att gräva upp något om det ur arkiven?

torsdag, november 29, 2007 3:44:00 em  
Anonymous Anonym said...

japp Mattias, hans katolicism i ett land där majoriteten är protestanter . Helt klart detta var ett skäl.

Som den kristna pressen i Sverige nu försöker få det till att verka däremot det vill säga att Mr Blair skämdes för att vara den kristen är däremot en lögn och ett påhitt i att försöka igen, ta den "martyrroll".

torsdag, november 29, 2007 10:23:00 em  
Blogger Lars Gustafsson said...

Tor Billgren med vänner här på bloggen verkar missa poängen.

Det är inte svenska kristna medier som påstår att man blir betraktad som en knäppgök om man går ut med en kristen tro.

Det är Tony Blair själv som påstår det. Och han gör det i den brittiska tidningen Telegraph och inte i någon svensk kristen press.

Den svenska pressen har endast återgivit den brittiska pressen.

fredag, november 30, 2007 5:48:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jotack, jag är fullt läskunnig. Inlägget handlar dock om vad man kan läsa mellan raderna. Och där tycker jag det helt uppenbart handlar om den eviga konflikten mellan katolicism och protestantism. Varför han annars först nu när han avslutat sin politiska karriär?

lördag, december 01, 2007 5:56:00 em  
Anonymous Anonym said...

Har Tony Blair verkligen konverterat till den romersk-katolska kyrkan? Jag vet att det länge funnits diskussioner om att han skulle vilja göra det, men har det alltså nu skett formellt?

måndag, december 03, 2007 8:47:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Inte än. Men det är på G.

måndag, december 03, 2007 8:49:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home