onsdag, november 14, 2007

Onödiga nidbilder i Beckfilm

I den senaste Beckfilmen I Guds namn kopplas Livets Ord och Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) ihop med "terror mot homosexeulla", som tidningen Dagen uttrycker det. Därför har båda organisationerna undersökt vilka möjligheter det finns att vida rättsliga åtgärder mot filmen.

Detta förvånar mig, särskilt eftersom SEA:s ordförande Mats Tunehag, som också är utrikesredaktör på Världen Idag, vanligtvis är en förespråkare för villkorslös yttrandefrihet. I alla fall när det gäller att svartmåla och misstänkliggöra homosexuella...

Jag tycker absolut att det är onödigt att måla nidbilder på det sättet som Beckfilmen påstås göra. Det går visserligen inte att utesluta att det teoretiska underlag kyrkor och samfund lägger för sitt motstånd mot homosexualitet har betydelse för dem som utvecklar sina aversioner i våld och trakasserier. Men det är oerhört överdrivet att påstå att homosexuella skulle ha något att frukta från organisationer som SEA och Livets Ord. Det FINNS människor och organisationer som vill homosexuella ordentligt illa. Låt oss fokusera på dem istället för att utnämna religiösa organisationer som aldrig skulle gå över gränsen till våldsamheter, till dödsfiender.

Dagens opinionsredaktör Thomas Österberg skrev en bra ledare härom dagen, där uttryckte vanmakt över att vara måltavla för den sortens nidbilder Beckfilmen förmedlar.

Som kristen och aktiv i en kyrka kan det vara jobbigt att möta alla de här bilderna av den miljö där man hör hemma. Den som är känslig till sin natur tvivlar kanske på både sig själv och sitt sammanhang. Andra kan inte alls identifiera sig med det beskrivna.

Att inte kunna identifiera sig med det beskrivna... Precis detta är känslan man som homosexuell får när man läser Bibelns formuleringar om homosexualtiet, och hör saken predikas. Man känner inte igen sig i nidbilderna och vanföreställningarna. Kanske är det i den här känslan kristna och homosexuella kan förenas och finna någon form av gemenskap som leder till konstruktiv dialog istället för ömsesidig pajkastning.

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Menar du verkligen att "homosexuella" och "kristna" kan mötas och finna gemenskap i en känsla av frustration över "att inte kunna identifiera sig med det beskrivna"?

"Vad synd det är om oss båda. Känns jättejobbigt. Och vilka fel bilder av varandra vi arbetat med. Det där med pedofili och nazism, oj vad dumt och fånigt det var! Bibeln är precis som den där Beckfilmen, att vi inte kunde se detta. Kan vi inte alla få gifta oss nu och anses goda förebilder för barn?"

onsdag, november 14, 2007 10:59:00 fm  
Anonymous Anonym said...

s.k. Kristna och homosexuella har detta forum idag: Svenska Kyrkan.

M

onsdag, november 14, 2007 11:39:00 fm  
Blogger Marie said...

Det där med att inte känna igen sig i Bibelns texter om homosexualitet beror kanske pa att homosexualitet i Bibeln oftast (jag har inte läst exakt och precis alla texter där det tas upp nyligen och jag minns inte allt) tas upp i ett sammanhang som handlar om människor som deltar i orgier med djur och sex inom familjen etc? Det handlar där inte om en längtan att älska och bli älskad och inte om relationer. Det är inte texter som handlar om homosexualitet, utan texter som handlar om ett osunt sätt att leva, där man har sexuellt umgänge med i stort sett allt som rör sig.

Jag gillar din blogg. Inte sa att jag haller med dig om allt, men jag gillar att du vill ha en riktig diskussion och är villig att se en sak ur flera synvinklar. Och framför allt vägrar du att gräva skyttegravar och starta ett krig baserat pa fördomar. Heder at dig!

fredag, november 16, 2007 9:47:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Vad finns det egentligen för texter i Bibeln som fördömer homosexualitet? Jag vet att det finns några passager i GT som brukar citeras liksom i Paulus brev (är det Romarbrevet?). I evangelierna finns så vitt jag vet inget om homosexualitet, Jesus talar väl aldrig om det? Dessutom ger han ju kärleksbudet som ska stå över alla andra inklusive lagarna i GT. Det vore intressant att se en sammanställning av alla bibeltexter som tar upp homosexualitet. Finns det någon sådan att länka till?

lördag, november 17, 2007 12:53:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Marie Breskic: Tack för dina uppmuntrande ord.

Anonym: Nej, det enda som finns i Bibeln är utläggningar om enskilda sexuella praktiker och vanföreställningar som brukar tolkas till att handla om homosexualitet. Den som vill veta det enda väsentliga, d.v.s. varför och hur man skall bekämpa kärleken i ett homosexuellt förhållande, får inte mycket hjälp där.

lördag, november 17, 2007 1:14:00 em  
Anonymous Anonym said...

Till och med koranen har med suror som pratar om synden i sodom var homosexualiteten. Säger det för att det finns folk som säger att detta är en tolkning som först uppstod långt senare.

Tor, att det tolkas till homosexualla handlingar i bibeln är inte sant. Det står ju rätt upp och ner att att sexuella handlingar mellan samma kön är synd. Det går inte att tolka bort eller tolkas till texten.

lördag, november 24, 2007 10:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Avskaffa homosexualiteten som folkgrupp nu. Ner med böglobbyn. Pedoflii är nästa nivå som blir folkgrupp-förklarad.

fredag, november 30, 2007 5:43:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jaså säger du det.

fredag, november 30, 2007 6:06:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home