lördag, december 01, 2007

Muslimska politiker pressas om dödsstraff

Norska homo-organisationer sätter press på muslimska politiker och sammanslutningar sedan den socialdemokratiske politikern Asghar Ali vid ett seminarium i november vägrat ta avstånd från dödsstraff för homosexualitet. QX skriver:

När gaystudentföreningen Skeivt Forum den 7 november höll ett seminarium om islams syn på homosexualitet deltog bland annat den socialdemokratiska politikern och vice ordförande i Islamiskt Råd Norge Asghar Ali. När frågan om dödsstraff för homosexuella handlingar i Iran togs upp vägrade Asghar Ali ta avstånd. Enligt [tidningen] Ostkantavisa svarade Ali på den direkta frågan om han gav stöd till dödsstraff för homosexuella.
- Jag vet inte.
Tidigare i debatten förklarade han att han inte kunde ta ställning då Iran är ett shiamuslimskt land.

QX skriver också om att ordföranden i det norska islamska rådet, Senaid Kobilica, vägrat att överhuvudtaget befatta sig med frågor om dödsstraff och homosexualitet:

Organisationen Skeiv Verden, som arbetar med internationella solidaritetsfrågor, har startat en namninsamling mot dödsstraff efter att ordföranden i Islamisk Råd Senaid Kobilica vägrat svara på en rad direkta frågor från sajten IOslo.no. Frågorna som uppstått i efter debatten från den 7 november rör dels dödsstraff och dels hur islamiska församlingar hanterar homosexuella medlemmar.

Det är utmärkt att detta uppmärksammas. Och egentligen alldeles självklart. Men i Sverige är det fortfarande alltför känsligt. När frågor om islam och homofientlighet tas upp på communityt Qruisers diskussionsforum, bemöts de genast med slentrianmässigt och ängsligt svammel om korståg, Fred Phelps och bombade abortkliniker i USA. Den märkliga premissen tycks vara att problemen med islamsk homofobi neutraliseras av illdåd som skett i kristendomens namn, och därför inte behöver diskuteras. Synnerligen korkat.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

För all del, men vad har Qruisers till stora delar dysfunktionella diskussionsforum ha för relevans i den här frågan? Där som på annat håll finns lågt deltagande bland folk med sakkunskaper och högt deltagande bland folk som bara har sina fördomar som informationskälla.

måndag, december 03, 2007 3:14:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det har ingen vetenskaplig relevans, men viss relevans när det kommer till att känna av vilka vindar som blåser inom HBT-communityt.

tisdag, december 04, 2007 2:18:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home