onsdag, december 26, 2007

Nya scoop beträffande hedersdoktorer

Jonas Gardell har som alla noterat utsetts till hedersdoktor vid teologiska fakulteten i Lund. Tja, det låter rimligt. Han har skrivit en omfattande bok om Gud, och har i sina böcker och föreställningar ofta berört existensiella och moraliska frågor. Givetvis har utnämningen av Gardell skapat stor oro inom landets kristenhet, och det är underbart att se hur de krumbuktar sig för att hitta skenargument för sitt missnöje.

Gemensamt för de flesta är att de inbillar sig att hedersdoktorat har med forskning att göra. Några exempel:

– Hatten eller kransen, ringen och diplomet visar att personen nu tillhör en gemenskap som sätter kunskaper och forskningsförmåga i centrum, och att hon eller han ansluter sig till dess värderingar och målsättning, skriver Per Beskow, docent i religionshistoria, i en insändare i Sydsvenskan den 22 december.

– Att bli hedersdoktor var tidigare ett bevis på en framstående vetenskaplig gärning men nu används utmärkelsen på alla upptänkliga sätt, skriver Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund på sin blogg.

Nå. Forskning alltså. Vad har då landets meste hedersdoktor, kung Carl Gustaf, för forskningsmeriter? Han är hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet, Kungliga tekniska högskolan, Handelshögskolan i Stockholm, samt Åbo akademi i Finland.

Hedersdoktor vid tekniska högskolan utan att vara ingengör, vafalls? Där har du nästa scoop, Elisabeth Sandlund. Ta och granska drottning Silvias hedersdoktorat samtidigt, vettja.

Med Sandlunds och Beskows måttstockar finns det gott om andra suspekta hedersdoktorer. Både Peter Wallenberg och Olof Stenhammar har titeln vid Handelshögskolan, båda utan att ha någon forskningsbakgrund. Gro Harlem Brundtland är visserligen läkare, men hur i hela fridens namn kvalificerar det henne till hedersdoktor vid Chalmers? Och Ingvar Kamprad – hur kan han vara hedersdoktor vid Lantbruksuniversitetet?

Det finns alltså många hedersdoktorer att opponera sig emot. Jag ser fram emot artikelserien i Dagen om kungen och drottningens bristande forskningsmeriter.

Mer läsning:

Helle Kleins blogg

Och här ligger några av Dagens texter:

"Utnämningen av Gardell till hedersdoktor regelvidrig"

Debatt kring utnämningen av Gardell till teologie hedersdoktor i Lund

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej, tänkte ödmjukast bara påpeka att vår käre kung inte nödvändigtvis är den meste svenske hedersdoktorn. Professor emeritus Karl Johan Åström (ofta kallad den moderna reglerteorins fader) tillskrivs fyra eller fem hedersdoktorat (Chalmers, Tokyo, Grenoble, Madrid samt möjligen KTH vilket iof sig skulle vara konstigt eftersom det väl är därifrån han har sin ursprungliga doktorstitel) beroende på vilken källa man kollar. Han har dock naturligtvis inget att göra i din lista eftersom han de facto är ett exempel på en vetenskapsman som fått hedersdoktorat.

torsdag, mars 06, 2008 12:55:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home