måndag, december 03, 2007

Stigmat kring homosexualitet och konsekvenserna av detta

Ordet bög var en av de utlösande faktorerna i dödsmisshandeln av en 16-åring i Stockholm härförleden. Ett nyckelvittne i rättegången berättar enligt Göteborgs-Posten:

Utanför festlokalen stötte Riccardo ihop med en av de åtalade 16-åringarna. Denne tittade på Riccardo med en stirrande blick och kallade honom bög.

Medan pojkarna började munhuggas samlades andra ungdomar runt omkring. Flera försökte gå emellan och avstyra bråket. Riccardo Campogiani fick en smäll och gav tillbaka. Därefter rörde han sig snabbt mot Kungsholms hamnplan där bråket kulminerade med att han slogs ned till marken.

Fy tusan för ett samhälle där det är så kontroversiellet, skamligt, stigmatiserande och förnedrande att anklagas för att vara bög, att det leder till slagsmål som slutar i dödsmisshandel. Och fy tusan för de som gör allt för att upprätthålla och fördjupa skammen och stigmat kring homosexualiteten.

12 Comments:

Anonymous Anonym said...

En av de utlösande faktorerna...
Du kan inte veta att ordet 'bög' (än mindre den faktiska anklagelsen om att vara homosexuell) var en kritisk beståndsdel i händelserna som ledde till slagsmålet som slutade i ett dödsfall.
Men visst är det tråkigt att ordet alls dyker upp i sådana sammanhang och ännu tråkigare att vissa individer aktivt arbetar för att det ska förbli ett skällsord. Ordet "kanalj" hade knappast dykt upp i sammanhanget.

tisdag, december 04, 2007 2:09:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Nej det kan jag inte veta. Poängen är att det förekom, och att det finns människor som aktivt arbetar för att homosexualitet ska vara så dramatiskt och kontroversiellt som möjligt. En konsekvens av detta är att det blir en djup förolämpning att anklagas för att vara homosexuell.

tisdag, december 04, 2007 2:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

En konsekvens av din blogg är att jag blir arg för att du utan urskiljning skriver och försvarar angrepp på och dumheter om troende. Om jag pga det fick för mig att slå end någon på stan vore det ju högst rimligt att sulden lades på din blogg (NOT).

Dax att vakna???

tisdag, december 04, 2007 2:27:00 em  
Anonymous Anonym said...

Nej Jerri,

Tor angriper INTE troende. Bara deras livsstil. Och, viktigt att komma ihåg, bara när den inbegriper ett verkande mot homosexuellas förbättrade villkor. Det är viss skillnad.

tisdag, december 04, 2007 3:29:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jerri

Du får gärna förtydliga vad du menar med att jag skriver och försvarar angrepp mot troende.

tisdag, december 04, 2007 3:48:00 em  
Anonymous Anonym said...

tp, det du skiver, att tor angriper troendes livsstil är i så fall samma sak som när andra angriper homosexuellas livsstil. Är det ena ok så är det andra också det.

tisdag, december 04, 2007 4:04:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Anonym

Hur kan du inte märka att tp raljerar?

tisdag, december 04, 2007 4:11:00 em  
Blogger Marie said...

jerri: Oj då. Jag är troende och jag kommer hit just därför att det är tydligt att Tor INTE drar alla över en kam, INTE stiger i taket och börjar spotta eldsflammor så fort alla inte håller med. Här har ingen gått till angrepp mot troende. Man måste få diskutera och granska och angripa åsikter.

Förresten, vilka troende slåss på stan? Militanta nunnor med slangbellor?

onsdag, december 05, 2007 6:28:00 em  
Anonymous Anonym said...

Marie,

Troende har slagits ganska mycket genom historien, och skulle nog kunna göra det igen om de bara fick möjligheten. Om det skulle bli fri jakt på homosexuella skulle vi inte förvånas över vilka som kastar de första stenarna.

måndag, december 10, 2007 3:11:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Sådana farhågor tror jag inte vi behöver rikta mod de kristna. Det finns ingen anledning att tro att de skulle kasta första stenarna om det skulle bli fri jakt på homosexuella.

Däremot skulle den demoniserande retorik som vissa kristna använder i diksussionen kring homosexuella lätt kunna ge de som väl tar upp stenarna motivation och inspiration för sina handlingar.

måndag, december 10, 2007 3:21:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är skillnad i dubbel bemärkelse mellan "troende skulle finnas bland de som kastar de första stenarna" och "kristna skulle kasta de första stenarna".

Vi har alla potential att kasta sten, annars skulle världens arméer vara mycket mindre. Självklart skulle de som är indoktrinerade till homofobi kasta både långt och hårt. Att tro att "vissa kristna" är muskelsvaga masterminds i bakgrunden som manipulerar de dumma frontlinjerna är att nervärdera både det teologiska intresset hos stridspittar och den fysiska förmågan hos predikanter. Vi är alla tänkande människor med goda kastarmar. (Förutom bögar, som kastar tjejkast.)

måndag, december 10, 2007 5:10:00 em  
Anonymous Anonym said...

Vem kan förvåna sig?

torsdag, december 13, 2007 2:06:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home