onsdag, januari 02, 2008

Kamp för rätten att få göra skillnad på människor

Under de senaste åren har frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning varit aktuell på många håll i världen. I Lettland försökte det kristdemokratiska partiet få homosexuella exkluderade ur diskrimineringslagen, och lyckades nästan också. Saken stoppades av ett veto från presidenten. (Jag följde fallet intensivt, och skrev mycket om framförallt Världen Idags helt okritiska och nästan beundrande hållning till Lettlands vidriga hållning mot homosexuella). Frågan är ständigt aktuell på delstatsnivå i USA, och för precis ett år sedan antogs en antidiskrimineringslag i Storbritannien.

Ett av argumenten som motståndarsidan brukar ta upp handlar om familjedrivna hotell och bed & breakfast-etablissemang, och att en diskrimineringslag skulle göra det olagligt för dessa att neka homosexuella par husrum. Just detta argument tänkte jag på ofta när jag före jul bilade i Provence med min pojkvän. Vi följde slaviskt Guide Michelins utmärkta förteckning över små och mysiga hotell. Det fanns inte så många att välja mellan; många hade semesterstängt. Och de var ofta svåra att hitta, inte minst i Montpellier, vars gatunät är en veritabel labyrint. Ofta var det sent på kvällen när vi kom fram, vi var trötta och hungriga. Det var i detta utsatta läge motståndarna till antidiskrimineringslagarna ville att vi skulle kunna bli portade. Det var det de kämpade för: att vi skulle kunna nekas husrum.

Nu är tack och lov inte antidiskrimineringslagar en förutsättning för att alla i samhället ska få likvärdig behandling, och vi hade heller inga problem på de hotell vi besökte. Men blotta tanken på att det finns [kristna] människor som aktivt kämpar för att vi skulle kunna köras iväg eller nekas facilliteter som är en självklarhet för andra par, ger mig fortfarande rysningar.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det enda de borde kämpa för enligt sitt egna resonemang är att homosexuella par inte får utöva homosexualitet i sina rum. Ungefär som rökning förbjuden. (Helt spontant gör det gamla skämtet "rökning för.juden" sig påmint...)

onsdag, januari 02, 2008 3:51:00 em  
Anonymous Anonym said...

För väl inte helt osökt tankarna in på storyn om Sodom. Var inte den största synden (om det nu finns något sådant) bristen på gästfrihet?

onsdag, januari 02, 2008 4:17:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home