torsdag, januari 03, 2008

Mer 2007

Här kommer ytterligare en 2007-lista. Lite personliga val. Jag ber om ursäkt för alla upprepningar.

Årets bok
Bögjävlar (Atlas, 2007) av Daniel Björk, Tomas Hemstad, Stefan Ingvarsson (red), Petter Wallenberg, Roger Wilson. Bögkulturen har förflackats, förytligats och avsexualiserats av homorörelsens ständiga strävan att bli älskade av alla. Trist, tyckte ett sällskap av bögjournalister från det tidiga seklets gaymedieboom, och skrev denna roliga och tänkvärda debattbok. Allra bäst är Roger Wilsons brev till författaren Bengt Martin. Jag recenserade boken här.

Årets musik
Att tidningen QX kunde missa att nominera den flatiga srilankesiskan M.I.A. i sina musikkategorier för 2007 är helt obegripligt, men helt i tidningens tradition; när de för några år sedan listade den mest oumbärliga homomusiken struntade de i The Hidden Cameras, Magnetic Fields, Ani Di Franco och Antony and the Johnsons. Här ligger videon till M.I.A:s Paper Planes från årets skiva Kala:Årets film
Årets film är och förblir Maria Hallmans reklamfilm för boken Homosexualitet är synd.Årets förändring-är-möjlig
Flera amerikanska antigayaktivister ändrade under året sin hållning radikalt. Joe Murray, som tidigare arbetade för American Family Association, förklarade i en öppenhjärtig intervju hur han insett att den kristna högerns retorik är ohållbar och inkonsekvent. David Blankenhorn, grundaren av Institute for American Vaules, förklarade att han nu erkänner och framhåller homosexuell kärlek: "I believe in the equal dignity of homosexual love". Men det allra mest fantastiska exemplet var när San Diegos borgmästare Jerry Sanders i september tillkännagav att han svängt i frågan om homoäktenskap. Jag kan se filmen hur många gånger som helst:Årets skrattet-fastnar-i-halsen
"Inga homosexuella i Iran", påstod irans president Mahmoud Ahmadinejad vid en frågestund på Columbia-universitetet i New York i september och skrattades ut av ett fullsatt auditorium och en hel värld. Visserligen tycks den islamistiska regimen göra allt för att bli av med sina homosexuella, men framgångsrik kan den väl ändå inte ha varit ännu?

Årets mest oroande
Den senaste tiden har evangelikala antigayaktivister från USA förlagt sin verksamhet till Ryssland och Baltikum för att hjälpa sina trosfränder att kväva den homosexuella emancipationen i sin linda. Mest oroväckande är Scott Livelys missonerande. Han är tidigare mest känd för sin historierevisionistiska bok The Pink Swastika, där han driver tesen att nazismen var en homosexuell rörelse, och om inte dagens homosexuella stoppas i tid kommer världen att få uppleva ett nytt 30- och 40-tal. I öststaterna har han lierat sig med New Generation Chruch och dess ledare Aleksej Ledjajev. Här ligger Jim Burroways granskning av kyrkans antigaykampanj. Scott Lively exploaterar de redan hatiska stämningarna mot homosexuella med propaganda om pedofili och katastrofer och har utsett gayrörelsen till "världens farligaste politiska rörelse". De redan mycket svåra förhållandena för homosexuella i Baltikum och Ryssland riskerar alltså att bli ännu värre. Detta är något vi måste se ytterst allvarligt på och uppmärksamma och motarbeta med beslutsamhet och konsekvens. Ett sätt är att distrubuera den outtröttlige Jim Burroways skrift The Heterosexual Agenda, som nu finns översatt till ryska. Det är en helt lysande parodi på antihomosexuella pamfletter där han demaskerar han antigayretorikens billigaste och oärligaste argument. Mycket läsvärt. Både den engelska och ryska versionen kan laddas ner här. Skicka länken till alla era vänner i Baltikum och Ryssland.

Årets klumpigaste debattör
Elisabeth Ohlson Wallin fortsätter med sina retoriskt trubbiga och oerhört lättköpta bilder. Med In hate we trust vill hon skildra de allvarliga problemen med hatbrott och homofobi, men gör det på ett sätt som gör att dessa frågor helt kommer i skymundan. Diskussionerna i utställningens kölvatten upptas i stället av kristenhetens indignerade protester mot att "jämföras" med nazister och våldsverkare. Kristenhetens nödvändiga och på sikt oundvikliga självrannsakan uteblev således. Igen. Konst ska nyansera, fördjupa och problematisera. Inte polarisera, förytliga och förenkla.

Årets Agnarsson
Att välja ETT Ruben Agnarsson-citat är förstås helt omöjligt. Under året har han anklagat RFSL för vilja legalisera sex med barn, samt att organisationen försöker sabotera polisens bekämpning av barnpornografi. Han har insinuerat att RFSU ligger bakom en samordnad medieaktion för att befrämja pedofili samt jämfört det politiska arbetet för homoäktenskap med skapandet av det rasbiologiska institutet i Uppsala. Jösses...

Årets vad-fan-håller-ni-på-med?
Just nu rasar en ny HIV-epidemi bland homosexuella män. I Skåne ökade antalet smittade med över 100 procent under 2007. Även i storstäder som London är ökningen katastrofal. Vad är det med HIV och sjukdomens smittovägar som är så oerhört svårt att förstå?

Årets konst
Konstnärsduon Elmgreen & Dragset gjorde om Malmö Konsthall till en katedral över bögkultur under våren 2007. Jag recenserade utställningen här.

Årets nykomling

Riksdagsledamoten Tomas Tobé (m) dök upp från ingenstans och gjorde bra i från sig i olika debatter med klara och tydliga argument.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Själv kan jag inte se mig mätt på Maria Hallmans film. 1 000 år av mission och man kan inte ljuga bättre än såhär?

Och skicka böcker till regering och universitet (precis som bevara äktenskapet stoltserat med, "en bok till varje riksdagsledamot")och sen anklaga RFSL för lobbyverksamhet?

Kasta första stenen och allt det där...

torsdag, januari 03, 2008 12:43:00 em  
Anonymous Anonym said...

Årets vad-fan-håller-ni-på-med?

Jag fick HIV för ganska exakt ett år sedan. Det vi höll på med var sex. Kondomen höll inte måttet.

Jag har inga som helst problem med att förstå hur HIV sprids. Tyvärr räcker det inte med att vara upplyst...

torsdag, januari 03, 2008 12:45:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Statistiken talar för att det handlar om mer än brustna kondomer.

torsdag, januari 03, 2008 12:47:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tror det handlar om eskalerande nätraggning. Det börjar få löjliga proportioner. Om bara samhället fullt ut hade legitimiserat homosexuella relationer så skulle inte sådana här ovanor uppstå. Samma resonemang kan appliceras på KK-kulturen hos unga heterosexuella. Det finns inga krav på parbildning längre och då sprids sjukdomarna.
Det är synd att familjepolitik inte tycks kunna drivas utan religiösa förtecken eller krav på barnalstring, men det är en viktig fråga ur smittskyddssynpunkt.

torsdag, januari 03, 2008 1:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

klart att det handlar om mer än brustna kondomer. Jag ville bara påpeka att man inte behöver vara blåst och omedveten (vilket stycket insinuerar) för att få HIV.

torsdag, januari 03, 2008 1:22:00 em  
Anonymous Anonym said...

Först trodde jag, helt ärligt, att den där filmen var ett skämt... den var så illa gjord. Som att den kom från någon av SVTs humorprogram... :P

torsdag, januari 03, 2008 11:01:00 em  
Anonymous Anonym said...

Att homosexualitet skulle vara synd är naturligtvis ett skämt. Det kan man ju inte som vuxen normalintelligent människa annars hävda, eller hur?

fredag, januari 04, 2008 11:12:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Religionen sprider HIV på ett bättre sätt än någon annan lyckats med.
Påven säger nej till kondomer i katolska länder i Afrika. Och människorna är tröga nog att lyssna på honom.

fredag, januari 04, 2008 1:05:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Paijter

Jag kan inte se vad religionen och Afrika har med HIV-smitta bland homosexuella män i London och Skåne att göra.

fredag, januari 04, 2008 2:47:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är för att du blundar för dessa två meningar: "Just nu rasar en ny HIV-epidemi bland homosexuella män."

"Vad är det med HIV och sjukdomens smittovägar som är så oerhört svårt att förstå?"

Jag ser inte heller något samband mellan Skåne, London och Afrika, men så har jag aldrig nämnt att ett sådant skulle finnas.
Kanske afrikaner som flyttar till Skåne och London?

måndag, januari 07, 2008 1:04:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

På vilket sätt menar du att jag blundar? Jag konstaterar ATT antal HIV-fall i Skåne och London ökar katastrofartat. Detta måste bero på något. Förmodligen ökat sexuellt risktagande. Har du synpunkter på den slutsatsen?

måndag, januari 07, 2008 8:34:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home