onsdag, januari 16, 2008

Om Bevara Äktenskapets offentliga remissvar

Hos Livets Ord ligger ett 24 minuter långt utdrag av hearingen om äktenskapet som hölls i S:ta Clara kyrka i Stockholm i måndags. Det framkommer inget nytt. Samtalsledaren Siewert Öholm spelade förvånad över hur det kan ha gått så här långt och samfundsledarna försökte svara. Ulf Ekman hänvisade bland annat till något han kallar kristofobi och bibelfobi. Det är intressant att han använder sig av begrepp som tidningen han är knuten till har lagt spaltmeter på att desarmera och ogiltigförklara. Ordet -fobi, alltså.

Världen Idag rapporterar idag om arrangemanget, och nämner att aktivister försökte sabotera det. Det finns inga ytterligare beskrivningar om vad det var för aktivister eller hur sabotageförsöken gestaltade sig, men oavsett vilket är det oerhört beklagligt. Idiotaktivism undanbedes i alla lägen.

En sak som förvånar mig oerhört i artikeln är ett citat från Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund:

Tidningarna Dagens och Världen idags chefredaktörer, Elisabeth Sandlund och Carin Stenström kunde båda konstatera att svensk media i allmänhet har hållit tyst om kritiken mot könsneutrala äktenskap.
– Det känns som om vi talar till en stum vägg. Det är ett demokratiskt problem som går utöver äktenskapsfrågan. Väletablerade tidningar har skrämts till tystnad, sa Sandlund.


Det här är ovanligt onyanserat för att komma från Sandlund. Vadå "skrämts till tystnad"? Vem skrämmer? Hur? Och vem låter sig tystas? Vad är det som inte har kommit fram i "väletablerade tidningar"?

Det här är något man ofta ser i den högerkristna retoriken. När opinionen går emot dem kan det inte ha med vad människor faktiskt tycker att göra, utan det är ständigt andra faktorer som spelar in. Motgångar förklaras med lobbying, skrämda medier och "beställniningsjobb". Med andra ord: en konspiration.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tyckte det här var roligt, "Samtalsledaren Siewert Öholm spelade förvånad över hur det kan ha gått så här långt.."
Fick en omedelbar bild av en gammal konservativ gubbe som stoiskt försöker hålla tårarna tillbaka, skakar på huvudet och med sorgens spruckna stämma mumlar fram... "det var bättre förr". ;-)

torsdag, januari 17, 2008 8:14:00 fm  
Anonymous Anonym said...

sanna: Ja, det var verkligen roligt, haha... Eller, kanske inte...

torsdag, januari 17, 2008 8:46:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker att det är intressant hur de klagar på att deras kristna tro enligt dem har kommit att ses som något att skämmas över, nåt man kan hantera i hemmet och inte behöver skylta med offentligt. De kan inte dra parallellen till homosexualitet, och det faktum att det är just detta som de vill att homosexualitet ska ses som?

torsdag, januari 17, 2008 2:09:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home