torsdag, januari 31, 2008

Serranobabbel i Alingsås

Så är det tjafs om Andres Serranos utställning A History of Sex igen. Denna gång i Alingsås. Himmel vad förutsägbart det är. Jag orkar inte ens skriva om det.

(Förutom att Kulturnytheterna i SVT med största sannolikhet kommer att bli anmälda till Granskningsnämnden för att programledaren nämnde att protesterna mot utställningen kommit från nynazistiskt och kristdemokratiskt håll. Jag antar att många kristdemokrater blev kränkta av sakförhållandet. Och då är det lättare och bekvämare att klaga på SVT och programledaren, än på sina politiska företrädare. Eller att rannsaka sig själv.)

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tor, är det så att du menar att så fort några nynazistiska argument sammanfaller med sina egna så ska man rannsaka sig själv?

Jag älskar Sverige, det sammanfaller, jag tycker inte det är nödvändigt att hänga upp grova sexuella skildringar för allmän beskådning, det sammanfaller...

Jag kan tycka att man av respekt inte behöver göra bilder av Muhammed, när man vet att så många tar illa upp. Visst ska vi få göra det, men är det nödvändigt? Är jag nu fundamentalist och ska rannsaka mig själv?

torsdag, januari 31, 2008 3:16:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Nej det är inte så enkelt att konstatera sammanfallanden. Absolut inte. Man måste studera retoriken på ett djupare plan. Det är det jag försöker göra på den här bloggen.

Vad Muhammed beträffar tycker jag inte att konstnärer skall avstå från att i sin konst behandla honom. Muhammed är en av historiens viktigaste gestalter och en av världens största maktsymboler. Det är obegripligt att EN ENDA maktsymbol i världen skulle tillerkännas någon sorts immunitet i konstvärlden. Är det nödvändigt att använda Muhammed i konsten, frågar du? I allra högsta grad, JA, just eftersom konstens uppgift (bland annat) är att ifrågasätta makten, ordningen och normerna. Därför behövs även utställningar som den i Alingsås.

torsdag, januari 31, 2008 3:26:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är bara inom vissa riktingar och i vissa regioner inom Islam som bildförbudet tolkas som ett förbjud att avbilda även människor inkl. Profeten...

Jfr hur olika bildförbudet förstås inom Judendom och Kristendom:

1) Gud själv...

2) andra gudar...

3) allt skapat...

torsdag, januari 31, 2008 8:04:00 em  
Blogger Fred Anderson said...

Frågan är väl också vad som är porr. Jag anser inte detta är porr. Naket förvisso, men inte porr.

Hade man ansett att allt som är naket är porr så hade alla barnfamiljers fotoalbum varit fyllde med barnporr.

fredag, februari 01, 2008 8:59:00 fm  
Anonymous Anonym said...

"Nej det är inte så enkelt att konstatera sammanfallanden. Absolut inte."

Som du själv antyder så måste studera sammanhanget. Ett exempel är att både kd och nazisterna är emot en könsneutral äktenskapslag. Båda tycker det ska vara reserverat för olikönade par. Betyder det att det är rätt att bunta ihop kd och nazisterna i den debatten. Nej, det vore ohederligt eftersom kd i sin helhet idag har annorlunda åsikter än nazister inom HBT-politiken. Kd är för partnerskap och tar avstånd från diskriminering av homosexuella inom arbetsmarknaden, vill bekämpa hatbrott mot bögar och lesbiska etc. Medan nazisterna inte tycker att homosexuella ska ha några rättigheter juridiskt.

Däremot kan man bunta ihop kd och sd i debatten eftersom partierna är nära varandra idag inom HBT-politiken. Kd har visserligen en HBT-vänlig minoritet vilket sd vad jag vet saknar men majoriteten i båda partierna har mycket lika åsikter inom HBT-politiken.

Det betyder givetvis inte att man sedan kan bunta ihop kd och sd i politiken i sin helhet. Partierna har tex helt olika åsikter inom flyktingpolitiken.

Bengt

tisdag, februari 05, 2008 3:10:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home