fredag, februari 01, 2008

Märkligt ramaskri om Åke Green och IOGT NTO

Jag tycker att IOGT NTO:s utestlutning av Åke Green är ganska märklig. Visserligen är det inte smickrande att ha lögnare och retoriska bluffmakare i sina medlemsrullor, men det kan som jag ser det inte vara tillräckliga skäl för att utesluta någon. Inte ur ett nykterhetsförbund i alla fall.

Det som är märkligt med fallet är kristenhetens ramaskri över uteslutningen. Världen Idag har tuffat på i hundratjugo hela veckan. Men varför? Saken är väl inte konstigare än att Livets Ord och Frälsningsarmén uttryckligen betackar sig för till exempel homosexuella i sin gemenskap och inte drar sig för att utesluta sådana? Det hade varit klädsamt om högerkristenheten tänkte några extra varv innan de ropar "Fascism!" "Intolerans!" och "Åsiktsförtryck!"

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är väl ganska olika saker, Livets Ord och Frälsningsarmén har ju sin bok i ryggen dvs de gör som de gör av ideologiska skäl, medan IOGT NTO sannolikt endast har realpolitiska skäl till att inte vilja smutsa ner sin rörelses rykte och därmed effektivitet med Åke Greens hatretoriska bakgrund. Det är väl klart att ideologiskt grundade rörelser blir upprörda över icke ideologiskt grundade rörelsers handlingsmoral.

fredag, februari 01, 2008 12:47:00 em  
Anonymous Anonym said...

Johan L:

Menar du att IOGT-NTO-rörelsen inte skulle vilja vara en ideologiskt grundad rörelse? Nykterhetsrörelsen har i över 100 år arbetat för en mer solidarisk och demokratisk värld.

Åke Green har vid flertalet tillfällen och tydligt uttalat åsikter som står i strid med IOGT-NTO:s grundsatser och program. Självklart ska en sådan person uteslutas, precis som att Moderaterna inte skulle tveka att utesluta en kommunist.

Däremot är det inget problem att vara varken kristen eller frikyrklig inom IOGT-NTO. Det finns massor av dessa bland medlemmar, anställda och förtroendevalda. Liksom att det finns t.ex. muslimer eller homosexuella. Inom IOGT-NTO-rörelsen är alla välkomna och ska känna sig välkomna.

fredag, februari 01, 2008 2:41:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker IOGT-NTO motiverar uteslutningen alldeles förträffligt, och enligt min egen ödmjuka åsikt om Åke Green.

Information angående uteslutningen av Åke Green

fredag, februari 01, 2008 2:46:00 em  
Anonymous Anonym said...

Johan I: Precis som Niklas nämner har alltså även IOGT NTO sin "bok" - dvs. grundsatser och program - i ryggen. Att IOGT NTO inte menar att deras "bok" har gudomligt ursprung innebär ju inte att de har mindre rätt att anse den normerande för sin förening (precis som andra, även religiöst obundna, föreningar anser sina principprogram normerande för sina föreningar).

Tor: Bra jämförelse med Livets Ord och Frälsningsarmén! Själv reagerade jag omedelbart på den uppenbara ironin i att Green försvarar sig med att han aldrig fördömt homosexuella som människor utan endast deras handlingar och deras livsstil. Är det inte precis vad IOGT NTO gör i förhållande till Green? Fördömer hans handlingar (uttalanden), och inte honom som människa. Om den (förvisso ytterst konstlade) uppdelningen mellan syndare och synd är absurd när IOGT NTO gör den är den väl rimligen lika absurd när Green gör den?...

fredag, februari 01, 2008 3:17:00 em  
Blogger Winther said...

Jag kan inte tänka mig att LO eller frälsningasarmén skulle utesluta någon pga sexuell läggning. Det är helt fel Tor.

fredag, februari 01, 2008 3:51:00 em  
Anonymous Anonym said...

Äsch. Grunden är kanske ideologisk, men det är trots det ett mer realpolitiskt grundat beslut enligt min världsbild. De skulle inte ha uteslutit honom om han inte hade uppkallat ett sånt ståhej men ändå gjort sådana uttalanden.

fredag, februari 01, 2008 5:01:00 em  
Anonymous Anonym said...

Eeeh, Tor, va?!?!!?! Det är såklart en enorm skillnad på om en kristen församling utesluter ngn de anser strida mot deras tro, och att en religiöst obunden org. utesluter ngn för religiösa åsikter. På vilket sätt påverkar det hans löften om nykterhet? Löjligt.

fredag, februari 01, 2008 9:31:00 em  
Anonymous Anonym said...

"IOGT-NTO är mer än helnykterhet"
http://tinyurl.com/22ybl6

eller
http://www.iogt-nto.se/templates/SimplePage____15782.aspx

måndag, februari 04, 2008 5:33:00 em  
Anonymous Anonym said...

jag måste dessutom påpeka att jag trodde dobbleri var syndigt. beror på var man växer upp kanske.

måndag, februari 04, 2008 5:39:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home