torsdag, mars 20, 2008

Anmälan mot Körberg ställer Världen Idag på prov

Sångaren Tommy Körberg polisanmäls för att ha uttalat sig kränkande mot kristna under ett framträdande i Jönköping härförleden. Så här skriver Världen Idag:

"Jag vet att det finns många kristna här i Jönköpingsbygden och många som i vissa situationer ber till Gud. Det kan jag acceptera. Men om de tror att de kan lyssna in svar ifrån Gud då är de schizofrena”, uppges Körberg ha sagt. Därefter ska han ha gått till kraftigt angrepp på sångerskan Carola Häggkvist. ”Hon är tom i huvudet”, ska Körberg ha sagt och antytt att hon har varit det länge. ”Men nu har alla roddare lämnat båten och alla fjädrar är borta”, fortsatte han, enligt [anmälaren, den kristdemokratiske politikern] Allan Wendefors.


Det ska bli mycket intressant att följa hur Världen Idag trasslar in sig i den här frågan. Kommer tidningen att försvara anmälan? Eller kommer Mats Tunehag att skriva något om att Allan Wendefors kräver "hörandefrihet", som han alltid gör när homosexuella och muslimer protesterar mot kränkande uttalanden?

Äntligen kanske vi kommer att få reda på om tidningen är konsekvent i sitt motstånd mot hetslagstiftningen – eller bara att homosexuella inkluderas i den. Och äntligen får vi kanske veta om de är konsekventa i sitt försvar av den oinskränkta yttrandefriheten – eller om gränsen går vid raljanta uttalanden om kristna.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag var vansinnigt kär i Tommy när jag var liten, och visst dunkar hjärtat lite snabbare när han dyker på i rutan än idag. Gammal kärlek rostar aldrig! ;-)

Att han sedan kan visa sig bli avgörande för att VI tvingas stå för sitt hyckleri gör honom inte mindre fantastisk.

Glad påsk, förresten!

torsdag, mars 20, 2008 2:59:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, låt oss hylla de som kallar kristna schizofrena. Och låt oss sedan skrika oss hesa på alla de som uttalar sig nedsättande om homos. Kära nån!

torsdag, mars 20, 2008 7:03:00 em  
Blogger Erik Alexandersson said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

fredag, mars 21, 2008 10:16:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

anonym, förstod du inte vad jag skrev?

fredag, mars 21, 2008 3:34:00 em  
Blogger Patrik said...

det är inte på något vis religionsfientligt att säga att du är religös om du ber till Gud, men galen om Gud talar till just dig.

vi kan få svar på böner, det vi önskar ska inträffa kan inträffa. men vi pratar inte direkt med Gud. om så vore fallet skulle vi inte behöva tro.

fredag, mars 21, 2008 5:38:00 em  
Anonymous Anonym said...

Nog är det konstigt att så många konservativa kristna som ogillar Jonas Gardell tycker om Carola Häggkvist.

Båda två är ju kristna men ingen av dem lever kristet-konservativt.

Carola har skilt sig vilket vad jag vet är en lika allvarlig synd som homorelationer för en konservativ kristen. Dessutom sökte hon en ny partner via TV med en tröja med ordet singel. Syftet är nog inte att ha någon ny relation utan sex.

Så ni som är kristet konservativa. Förklara varför ni sällan fördömer Carolas skilsmässa och sökande av ny relation medan ni ogillar Gardells långvariga relation med en annan man.

Det kan ju inte vara för att Carola talar ofta om sin kristna tro för det gör ju Gardell också.

Är det så enkelt som att det är homofobi?

Bengt Held

söndag, mars 23, 2008 3:39:00 em  
Blogger Luka(s) said...

Ärlgit talat är det väl ännu konstigare att en hel del homosexuella gillar Carola Häggkvist...

söndag, mars 23, 2008 5:56:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag ligger väl lite efter i debatten (som vanligt :-)Alla är väl upptagna med det senaste.
Hur lever man (B.Held ovan)kristetkonservativt ? Kristna fördömer inte andras misslyckande i allmänhet. Carola propagerar inte för skillsmässa.Hennes "TV-kupp" behöver du ha lite humor för att uppfatta.(tycka va man vill om tilltaget,om man behöver tycka nåt ?)Inte ha jag hört nån´fördöma J.Gardells relation med sin partner heller."Äktenskap mellan två av samma kön" kan man ha synpunkter på.Sex mellan två är synd enligt Bibeln.Som kristen kan man även uttrycka det.(Vilket inte många gör.)
Världen Idag har inte fört nån´kampanj för "hörandefrihet" av Tommy Körbergs "påhopp på Carola och kristna.Däremot noterat att en pastor gjort en anmälan av det.
Lite långsökt att jämföra hans personliga påhopp med Åke Greens predikan,där han i samma predikan tar avstånd fr att tala fördömande/nedsättande om homosexuella.Däremot är det vardagsmat att säja "vad som helst" om kristna i allmänhet och kristna personer,som t.ex. Carola.Häromåret så pressades hon i en intervjuv att tala om sin syn på homosexualitet.Hon berättade (försynt,skulle jag säja) om en nån´bekant som fått nåt´inre helande och ny sexuell inriktning efter förbön(minns inte hur hon uttryckte det) För detta blev det förståss förstasides rubriker.Kändisar fick på rad uttrycka sitt avsky för Carola.Typ hur fullständigt galen hon är.Alltså tidningen slår fast "den "p.k.a" åsikten.Bara i senaste tävligen fick Bard(vad han heter ?)uttrycka sitt hat mot Carola i kvällstidningarna(p.g.a hennes fel åsikter) Betänk tex J. Gardells frekventa (vulgära) påhopp på oliktänkare.Och att de största blaskorna skulle publicera rader av hatiska utfall mot honom (som den normala reaktionen)
Vad jag säjer är att mer eller mindre rabiata påhopp på kristna är vardagsmat utan reaktioner eller anmälan(kanske är det på väg att bli vanligare med anmälan i och med den nya "kränkningskulturen" som har införts av (till stor del) homosexuella.
Alltså,typ inga kristna "reagerar"på såna påhopp,för de är så vanliga.Medan homosexuella(generalisering) inte tolererar att oliktänkande ger uttryck för sina åsikter.Sörjer fortfarande att Åke Green inte blev fängslad.

måndag, april 07, 2008 3:31:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

1. Jag vet inte hur man lever "kristetkonservativt". Kanske är det samma typ av generalisering som det populära uttrycket "homosexuell livsstil"?

2. Bard raljerade så vitt jag vet om botoxinjektioner. I övrigt har jag inga synpunkter på schlagerskvaller.

3. Världen Idag skrev mycket riktigt aldrig om hörandefriheten i Körbergfallet. Därmed demonstrerade tidningen tydligt sin inkonsekvens.

4. Åke Greens predikan är så full av lönger och felaktigheter, att det är problematiskt att diskutera dem i allmänna ordalag, utan att beröra dessa.

5. Är det någon grupp som "infört" kränkningskulturen, så är det judarna. Så fort man kritiserar Israel blir man anklagad för antisemitism. Eller?

6. Du säger att "rabiata påhopp" är vardagsmat. Snacka om att vara lättstött...

7. Det du ser som påhopp, är snarare utslag av att kristenheten har förlorat tolkningsföreträdet och åsiktsmonopolet i samhället. Jag förstår att det kan kännas tufft att förlora ett privilegium. Men privilegium i sig är onaturliga, så du kanske ska glädja dig över utvecklingen.

måndag, april 07, 2008 7:47:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Bards antipati(hat) beror nog snarare på hennes kristna värderingar och att hon haft mage att utrycka icke korrekta åsikter(som ntvs blev löpsedel i kvällstidn.)
Min poäng var att världen Idag inte "skrivit mot" T: Körbergs rätt till sitt agerande.Endast noterat denne pastors anmälan.
En annan (återkommande)poäng är att grova osakliga personliga påhopp på kristna är vardagsmat UTAN att vi/jag känner mej kränkt eller att nån´bryr sej (men jag anar att risken att anmälningsbenägenheten kan stiga även bland kristna som hakar på den skapade"kränkningstrenden")
Så om vi ska dela privilegiet att känna sej(göra "kränkanmälningar" :-) kränkt
så får nog "homoaktivister" backa rejält.
Vad jag har försökt visa är arten av kränkningar.En kampanj för Familjen i tunnelbanan renderar "kränkanmälan" och sabotage kampanjer.
Jag roade mej med att samla tidningsartiklar om Livets Ord(etc)fr.o.m. slutet av 80-talet,när jag var nykristen.Samlade dem bara i en stor kartong,och har aldrig tagit upp dem(ligger kvar i nåt´förråd) Att jämföra dessa ofta osannolika lögner och historier som presenterades som dagens sanning inte bara i kvällsblaskorna utan även dagspressen.Utan genmälen(oftast) eller några anmälningar.
Fabulera ett litet ögonblick om liknande fantastiska historier hade skrivits om tex homosexuella.Gimme en liten brake !
Går inte ens att tänka. :-)
Tor ska ha heder av att du i allafall publicerar oliktänkande (och nogsamt bemöter varje sådan :-)
Jag är novis va gäller bloggar,men var inne på en annan sajt (Jinges nåt`...)Blev omedelbart "portad" och kallad rasist för att jag påstått att Islamska terrorister alltid har som strategi att gömma sej bland civila...
Du verkar i.a.f.klara av att höra oliktänkande.Studerar Världen Idag (o Dagen?) frivilligt "varje dag" :-)
Man behöver inte vara ondsint fastän man har åsikter på "totaltvären".Tänker fortsätta att uttrycka dem.Eller snarare börja uttrycka dem, nu när man försöker "göra mej olaglig" :-)
Hare gott Tor

tisdag, april 08, 2008 2:05:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Tack för din vänliga hälsning.

- Kränkningar intresserar mig egentligen föga. Men det finns en märklig föreställning om att oförrätter gentemot homosexuella skulle neutraliseras eller bli oviktiga bara för att kristna också utsätts för oförrätter. Men en oförrätt är en oförrätt, även om det även är synd om en annan grupp. Båda företeelserna är allvarliga, men bör inte blandas ihop. De fungerar inte som kommunicerande kärl.

- Du påstår att det inte går att föreställa sig att det skulle skrivas "fantastiska historier" om homosexuella... Hm, har du läst tidningen Världen Idag någon gång? Har du läst kommentarerna som publiceras på Dagens forum? Surfa omkring på de många amerikanska webplatser som jag länkar till under "Granska själv"-menyn, så ska du nog få läsa "fantastiska historier". (Självklart kan man även gå till Bibeln. Berättelsen om Sodom och Gomorra torde utgöra någon typ av rekord...)

- Lycka till i uttryckandet av dina påtvärenåsikter. Gör det gärna här.

tisdag, april 08, 2008 10:58:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home