torsdag, mars 13, 2008

Högerkristen bojkott av Ford hävd

Den högerkristna lobbyorganisationen American Family Association (AFA) har hävt sin bojkott av Ford efter två år. Orsaken till att bojkotten inleddes var bland annat:

- Fords förre vice ordförande donerat stora summor till grupper som arbetar för homosexuellas rättigheter.

- Ford har arrangerat en mångfaldskonferens för bilindustrin.

- Ford har annonserat efter personal i gaytidningar.

- Ford har i annonskampanjer explicit riktat sig till homosexuella.

- Ford har sponsrat prideliknande evenemang.

- Ford erbjuder anställda som lever i homosexuella relationer samma trygghetssystem och förmåner som heterosexuella.


AFA motsätter sig alltså att Ford (och andra företag) erbjuder homosexuella anställda och deras familjer samma trygghets- och försäkringssystem som heterosexuella, och arbetar således för klockren diskriminering av homosexuella på arbets- och försäkringsmarknaden.

I ett pressmeddelande i början av veckan hävdar AFA:s ordförande Don Wildmon att Ford har tillmötesgått organisationns villkor, och att bojkotten därmed är hävd. Han skriver bland annat att Ford har lovat att inte donera pengar till homosexuella organisationer, sponsra prideevenemang, eller annonsera i gaypress. "A few minor issues remain", skriver Wildmon, och med det menar han förmodligen bland annat att Ford inte har gått med på att diskriminera homosexuella anställda.

Man kan fråga sig vad Fords överenskommelse med AFA egentligen betyder, och om den verkligen har ägt rum. AFA har en väldokumenterad historia av att bluffa och vara ytterst selektiva när det gäller bojkotter. Läs till exempel om fallet med Disney. Ford kommenterar AFA:s pressmeddelande med ett uttalande om att "företagets principer inte har ändrats" (se bloggen Joe. My. God), men Timothy KincaidBox Turtle Bulletin menar att uttalandet är överraskande vagt och misstänker att Ford verkligen HAR vikt sig för AFA:s krav. Men uppgifterna är motsägelsefulla. En av kommentarerna hos Joe.My.God. hävdar att Ford fortfarande är huvudsponsor för Detroit LGBT center. Och bloggaren Pam Spaulding menar att AFA bara tar en billig propagandapoäng på att Ford på grund av sina ekonomiska svårigheter minskar annonseringen och bidragsgivandet generellt, och att detta på ett naturligt sätt påverkar marknadsföring och sponsring.

Just nu går det bara att spekulera om vad som egentligen har ägt rum, och vad som ligger bakom vad. Framtiden får utvisa om AFA:s anspråk på att ha lyckats utpressa Ford att avbryta sponsorprojekt och bidragsgivande till gayorganisationer har täckning i verkligheten.

Här ligger fler texter om AFA:s bojkottskampanjer:

Moralen som handelsvara

Blir det bojkott av IKEA nu?

General Motors annonserar i gaypress

AFA bojkottar norska företag

13 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är nog ett fall av Vitamininstitutet i Schweiz-syndromet. AFA fejkar legitimitet genom att snurra till det som om de har Ford bakom sig. Lite som det älskade YouTube-klippet i länken ovan. "Homosexualitet är synd" - den brännheta boken som finns på alla universitet och högskolor (därför att de postat den till alla universitet och högskolor).
Men det är i alla fall påhittigare att utnyttja Ford (eller hitte-på-institut) än att hävda att stödet finns i något mystiskt Folkdjup. Eller varför inte hos Vanligt hederligt folk.

torsdag, mars 13, 2008 11:53:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Rättelse. "Alla större universitet i Sverige". De bemödade sig inte att skicka den till fler...

torsdag, mars 13, 2008 11:57:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Skrämmande att se hur AFA agerar... Dock vill jag fråga dig en sak Tor. Jag har letat runt och hittar ingenstans att bojkotten skulle handla om:

- Ford erbjuder anställda som lever i homosexuella relationer samma trygghetssystem och förmåner som heterosexuella.

Kan du vara snäll och bifoga den källan. Du har säkert rätt men för att undvika alla misstankar om att du kan putta in lite extra för att göra AFA ännu värre så kan du väl länka till källan.

torsdag, mars 13, 2008 12:14:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

AFA har plockat ned kampanjsidan. Ska se om jag kan hitta någon annan källa.

torsdag, mars 13, 2008 1:09:00 em  
Anonymous Anonym said...

Rickard

Den kristna högern och de flesta i republikanska partier i USA är EMOT att företag ska ge familjerättigheter till andra än heterosexuella som ingått äktenskap. Därför bekämpar de flesta republikanerna det på nationell, delstatlig och lokal nivå. Då ska vi veta att företagsförmåner är mycket viktigare i USA än i Sverige eftersom de oftare har ansvar för sociala trygghetssystem där.

Så här skriver amerikanska gaysiten Planetout om Afa:s bojkott av Ford

Conservative group calls for boycott of Ford

http://www.planetout.com/news/article.html?2005/05/31/1

Från artikeln

"From redefining family to include homosexual marriage, to giving hundreds of thousands of dollars to support homosexual groups and their agenda, to forcing managers to attend diversity training on how to promote the acceptance of homosexuality, to sponsoring a 'commitment (marriage) ceremony,' to sponsoring gay pride parades, Ford leads the way," the AFA said in a message to supporters."

"The AFA cited the automaker's efforts to include same-sex couples in its definition of family...."

Gayrörelsen har ett bra svar enligt artikeln.

"Other auto conglomerates such as General Motors and Daimler Chrysler also have policies that favor LGBT people, said Jeffrey Montgomery, the executive director of the Triangle Foundation in Detroit. "The other two auto companies are also funding our work. If the AFA wants to boycott Ford, they might as well as start walking."

Bengt Held

torsdag, mars 13, 2008 2:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

Bengt, jag förstår det du skriver. Jag ville helt enkelt ha en källhänvisning då det oftast är väldigt viktigt för alla andra. Ansåg att det kan gynna saken att visa var AFA skriver något sådant så kan var och en kritiskt granska.

Hoppas det inte är något fel med det!

torsdag, mars 13, 2008 4:19:00 em  
Anonymous Anonym said...

"viktigt för alla andra" Men är det viktigt för dig? Vill du att AFA ska vara utan skuld? Varför vill du att de ska ha en rättvis rättegång? För att du är idealist?

torsdag, mars 13, 2008 4:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Självklart skall man vara mån om att det som påstås är taget från någon källa. Jag misstror inte Tor men det är viktigt att kunna läsa det själv. Jag sökte själv runt på AFA's bojkott och hittade inget. Trodde det hörde till gymnasiekunskaper att vara lite kritisk och vilja ha tillgång till källor.

Självklart skall AFA ha en rättvis "rättegång" som alla andra? Tycker inte du det?

torsdag, mars 13, 2008 4:53:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det är omöjligt att söka bakåt i tiden på AFA:s hemsida. Jag lyckas i alla fall inte. Jag hittade en rätt gammal text på en annan sajt med citat från "Action Alerts" som skickades ut när företag som Ford införde sina förmånsprogram för homosexuella anställda. Det ger i alla fall en indikation på AFA:s inställning till detta. De är helt klart emot att homosexeulla anställda har samma villkor beträffande försäkringar och trygghet, som heterosexuella.

torsdag, mars 13, 2008 5:04:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det är omöjligt att söka bakåt i tiden på AFA:s hemsida. Jag lyckas i alla fall inte. Jag hittade en rätt gammal text på en annan sajt med citat från "Action Alerts" som skickades ut när företag som Ford införde sina förmånsprogram för homosexuella anställda. Det ger i alla fall en indikation på AFA:s inställning till detta. De är helt klart emot att homosexeulla anställda har samma villkor beträffande försäkringar och trygghet, som heterosexuella.

torsdag, mars 13, 2008 5:04:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Här ligger PDF:en som AFA producerade i samband med Disneybojkotten, och där nämns förmånerna tydligt.

torsdag, mars 13, 2008 5:31:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Och här ligger en text där AFA:s avdelning i Michigan välkomnar staden Kalamazoos beslut att dra in förmånerna till homosexuella:

AFA-MI Applauds Kalamazoo Cancellation of Homosexual Benefits

AFA lobbar helt tydligt för att anställda som är homosexuella ska ha sämre villkor än heterosexuella.

torsdag, mars 13, 2008 6:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tor

"AFA lobbar helt tydligt för att anställda som är homosexuella ska ha sämre villkor än heterosexuella."

Som jag skrev är det här tyvärr inte en extrem åsikt i USA:s politik. I nästan alla delstater så jobbar republikanerna antingen emot att införa eller för att avskaffa rätten för homosexuella par att få samma förmåner som heterosexuella par.

Republikanernas presidentkandidat McCaine som ändå tillhör de mer sansade i sitt parti är emot att andra än heterosexuella par som ingått äktenskap ska få partnerrättigheter nationellt. Blir han president så kommer han förmodligen att lägga in sitt veto mot ett sådant kongressbeslut.

Min bedömning är att ca 80 % av republikanska politiker är emot att ge lika partnerförmåner till samkönade och olikkönade par. Det är ju inte någon ursäkt för afa men det är viktigt att fokusera sin kritik mot de som verkligen har makt, och det är centrala republikanska politiker. Sedan driver afa hatpropaganda men det är inte afa som röstar nej vid voteringarna i kongressen utan Bush-regeringens partikompisar.

Det är bara "vänsterfalangen" inom republikanerna som Arnold Schwarzenegger i Kalifornien och Guiliani i New York som är för partnerrättigheter åt både samkönade och olikkönade par. Men de är en ganska liten minoritet i partiet.

Opinionsmätningar visar dock att en stor majoritet av USA:s befolkning är för partnerrättigheter och partnerskaplag för samkönade par, dock inte en könsneutral äktenskapslag som bara ca 40 % är för idag.

Bengt Held

torsdag, mars 13, 2008 8:17:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home