torsdag, mars 20, 2008

Radiotips: Homosexuella i Iran

Missa inte Cecilia Uddéns reportage om homosexuellas situation i Iran:
Förra veckan beslutade den brittiska regeringen att ompröva ett avslag på en asylansökan från en ung iranier - 19-årige Mehdi Kazemi. Detta efter att hans före detta pojkvän hade avrättas i Iran. Homosexualitet är förbjudet i den islamiska republiken. Och när president Ahmadinejad i USA fick en fråga om homosexualitet, påstod han att det inte finns några homosexuella i Iran. Men enligt den tidigare brittiska policyn var det ingen fara för homosexuella i Iran så länge de var diskreta med sin läggning. En policy som nu alltså kan komma att ändras.

Reportaget sändes i Studio Ett den 20 mars, 34 minuter in i första timmen. Programmet går att avlyssna via Studio Etts 30-dagarsarkiv som ligger uppe till höger på hemsidan.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men enligt den tidigare brittiska policyn var det ingen fara för homosexuella i Iran så länge de var diskreta med sin läggning.

Det är ingen fara för politiskt oppositionella heller så länge dom diskreta med sin regimkritiska åsikter.

Det är ingen fara heller för dom som har en annan tro, så länge dom är diskreta med sin tro.

---
"In closet no one can hear you scream."

torsdag, mars 20, 2008 7:07:00 em  
Anonymous Anonym said...

Sanna

Det där har varit ett sorgligt kapitel i svensk flyktingpolitik. Att man ofta skickat tillbaka flyktingar som blivit förföljda pga sin sexuella läggning med motiveringen att de slipper bli förföljda om de döljer sin sexuella läggning eller slutar ha sex med folk av samma kön. Helt absurt givetvis. Det är som du säger jämförbart med att politiska oppositionella ska sluta engagera sig politiskt eller att de som blir förföljda pga sin religion ska dölja sin religion eller att kristna ska sluta vara kristna.

De senaste åren har situationen blivit något bättre. 2006 beslutade en enig riksdag att de som blir förföljda pga kön eller sexuell läggning ska kunna få asyl enligt Genevekonventionen vilket de inte kunde få tidigare. Man sa också att det inte är acceptabelt att avvisa någon med motiveringen att man kräver att någon ska dölja sin sexuella läggning för att slippa bli förföljd.

Men ännu är problemet att migrationsverket och migrationsdomstolarna kan göra restriktiva tolkningar av lagen. Något som försämrat situationen för många HBT-flyktingar är att Utrikesdepartementet sedan 1990-talet lämnat info om tex Iran där man felaktigt sagt att homosexuella inte har en så dålig situation. De senaste åren har Utrikesdepartementets sk mänskliga rättighetersrapporter ofta kallade mr-rapporter blivit bättre men det är även idag brister i vissa av landrapporterna.

Varje år presenterar regeringens utrikesdepartement nya mr-rapporter för världens länder. På onsdag, 26 mars, så publicerar regeringskansliet årets rapporter. Vi får hoppas att de blir så riktiga som möjligt när det gäller länder som Iran för det kan vara avgörande för om HBT-flyktingar ska kunna få asyl här eller inte.

Jag har skickat följande brev till den del av justitiedepartementet som är ansvarig för flyktingpolitiken.

Ytterst ansvarig för flyktingpolitiken är migrationsminister Tobias Billström (m) men med det nya domstolssystemet har regeringen inte möjlighet att uttala sig hur lätt eller svårt det ska vara för olika grupper att stanna.

Bengt Held


Till justitiedepartementet

I detta brev föreslår jag

Att justitiedepartementet diskuterar situationen för HBT-flyktingar i Irak och Iran.

Jag har kollat utrikesdepartementets mr-rapporter (rapporter om mänskliga rättigheter) där nu situationen för HBT-personer är en obligatorisk del av varje rapport vilket är bra. De allra flesta rapporter är rättvisande mot hur situationen är och har rätt fakta. Ett antal rapporter har dock sakfel som dock inte har någon betydelse för flyktingpolitiken. Tex att en rapport menar att ett land har lagar mot diskriminering pga sexuell läggning i landets konstitution trots att det inte är så.

I två rapporter, de om Irak och Iran, är dock felen allvarliga för HBT-flyktingars rättsäkerhet vid asylprövning.

Irak

Från mr-rapproten om situationen för HBT-personer i Irak.

"Homosexuellas situation i det irakiska samhället idag är mycket lite känd."

Dessutom är det med att homosexuella riskerar "diskriminering". Men det är betydligt värre än så. Att kalla det diskriminering blir fel. Irak är tillsammans med Iran de två länder där homosexuella idag blir värst förföljda.

Situationen i Irak har som bekant förbättrats något det senaste året vilket givetvis är positivt. Därför kan det vara motiverat att skärpa praxisen generellt för asylsökande från Irak alltså de som flytt av ingen annan orsak än att det är våld och konflikter där vilket ibland kan vara en legitim orsak att få asyl.

För homosexuella, bisexuella och transpersoner är situationen annorlunda. Islamistisk milis har de senaste åren förföljt HBT-personer och hundratals har blivit mördade främst i Bagdadområdet. Ingen vet givetvis det exakta antalet. Varken USA-trupperna eller Iraks regering har på allvar försökt stoppa förföljelsen. I den situation som Irak är i så är det givetvis svårt att stoppa det för övrigt. Regeringen i Irak har dessutom absurt menat att homosexuellas rättigheter inte är mänskliga rättigheter.

Därför är det viktigt att notera att HBT-personer ofta har orsak att få asyl även om situationen i landet förbättrats något och att praxisen då generellt blir mer restiktiv för asylsökande från Irak..

Iran

Att homosexuella har det svårt i Iran och blir förföljda vet idag de flesta som är engagerade inom flyktingpolitiken. Tidigare har mr-rapporterna från utrikesdepartementet varit groteskt dåliga när det gäller den gruppen i Iran. Ett absurt uttalande har varit att homosexuella egentligen har det lättare än ogifta heterosexuella i Iran vilket givetvis inte är sant. Den senaste mr-rapporten från mars 2007 är betydligt bättre. Ett problem är ännu kvar nämligen att rapporten resonerar som om Iran vore en rättsstat. Från rapporten

"Beviskraven är dock höga med krav på fyra rättrådiga vittnen eller erkännande från parterna inför domstol."

I teorin är det så men Iran är som bekant en diktatur som enkelt kan strunta i beviskrav. Tortyr existerar i fängelserna för att få erkännanden och dessutom har domare enligt lag rätt att själv döma utan vittnen eller erkännanden om domaren menar att det är motiverat.

Har du frågor eller kommentarer kan du givetvis maila.

Mvh

Bengt Held
Malmö

söndag, mars 23, 2008 10:17:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home