onsdag, april 23, 2008

Day of Silence, den 25 april

Fredagen den 25 april är det dags för den årliga manifestationen Day of Silence, som hålls på skolor och universitet i hela USA. Genom att genomleva dagen i tystnad vill de deltagande eleverna dels uppmärksamma det historiska osynliggörandet av HBT-elever, dels protestera mot anti-HBT-invektiv, mobbing och trakasserier i skolor. Årets manifestation hålls till minne av Lawrence King, som mördades på sin skola i Kalifornien i februari, 15 år gammal. Mördaren var 14... Motivet var enligt tidningen Ventura Star, att King börjat klä sig annorlunda och feminint, och flörtat med pojken som som senare tog hans liv.

Day of Silence har hållits sedan 1996, och även om jag tycker att själva demonstrationsformen – att tiga för att uppmärksamma osynliggörande och trakasserier – är lätt fånig, så är förstås syftet viktigt.

Det är mycket intressant att följa hur den kristna högern mobiliserar inför manifestationen. American Family Association uppmanar föräldrar att hålla sina barn hemma den 25 april, och att de ska ska förklara för dem att "homosexuellt beteende är syndligt, onaturligt och destruktivt". Concerned Women of America säger att manifestationen är samma sak som att "propagera för tolerans för rökande och supande bland barn".

How about a day where teachers encourage kids to "embrace who they are," pick up that crack pipe and give it a stiff toke?


Den mest organiserade aktionen står Alliance Defense Fund för, som arrangerar motdemonstrationen Day of Truth (28 april). På hemsidan kan man köpa t-shirts och truth-cards med texten "It's time for a honest conversation about homosexuality. There is freedom if you want to."


Truth-card...

Hur det står till med den sanningen går Daniel Gonzales igenom i nedanstående film från Box Turtle Bulletin, där han visar att den antihomosexuella informationen som Day of Truth sprider på sin hemsida och genom sina manifestationer är full av lögner och vantolkningar av vetenskap. Day of Truth är ett tragiskt exempel på hur vuxna sår split mellan ungdomar och gör dem till slagträn i sina egna politiska och religiösa strider, istället för att visa in dem på toleransens och respektens väg.


4 Comments:

Blogger Linnea said...

Day of silence "firas" även i Sverige, inom RFSL Ungdom. Se t.ex. här.

onsdag, april 23, 2008 2:15:00 em  
Anonymous Anonym said...

På mig låter det som dessa värdekonservativa kristna i artikeln tjänar lögnens och hatets furste istället för kärlekens och sanningens Gud.

onsdag, april 23, 2008 3:02:00 em  
Anonymous Anonym said...

Sanna: Mitt i prick, så låter det, på dig. Men FÖR mig, låter det tvärtom =0)

onsdag, april 23, 2008 4:20:00 em  
Anonymous Anonym said...

2 Kor. 11:14,15Satan själv gör sig lik en ljusets ängel. Därför är det inte underligt att också hans tjänare uppträder som tjänare åt rättfärdigheten.

torsdag, april 24, 2008 7:31:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home