onsdag, april 23, 2008

Existens om homosexualitet och religion

SVT-programmet Existens har de senaste veckorna handlat om hur Sveriges två största religioner – islam och kristendomen – tacklar homosexualitet. Programmen kan ännu någon tid ses via webben. Jag går inte in på programmen i detalj utan lämnar bara några svepande kommentarer.

I programmet om islam klagade imam Abdel Haqq Kielan över att homosexuella ofta gör sin sexualitet så tydlig. Det gör ju inte heterosexuella, menar han... Detta att heterosexuella aldrig skulle tala om sin sexualitet, är ett vanligt missförstånd. Tvärtom gör de det jämt så fort de nämner något om fruar, svärföräldrar eller semestrar basunerar de ut sin sexualitet. Men om en homosexuell man nämner sin pojkvän i fikarummet på jobbet betraktas han vara en militant homoaktivist. Homosexuella förväntas tiga eller ljuga i det allmänna kallpratet.

Programmet om kristendomen var också bra. Ärkebiskopen ställde Lars Gårdfelt mot väggen med frågan om huruvida han för tio-femton år sedan hade kunnat drömma om att Svenska Kyrkan skulle ha kommit så här pass långt i homofrågan, och han tvingades svara nej...

Över huvud taget gör programledaren och reportern Anna Lindman Barsk ett utmärkt arbete. Hon är påläst, alert och lämnar ofta de mest slentrianmässiga frågeställningarna därhän.

6 Comments:

Blogger Charlotte W said...

Jag blev oerhört besviken på imamen som jag trodde var klokare än så...(Men varför trodde jag att just han skulle vara höjd över den där ack så vanliga kognitiva dissonansen egentligen?)
Håller med om programmet, det är väldigt bra.

torsdag, april 24, 2008 10:32:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det är för att han, i likhet med många, är indoktrinerad från barnsben att inte se att den heterosexuella sexualiteten manifesteras överallt i vår närmiljö.

När han ser en man och kvinna hålla varandras händer ser han två personer som uppenbarligen har känslor för varandra, men när han ser två kvinnor, eller två män, hålla varandras händer så ser han två homosexuella.

torsdag, april 24, 2008 11:46:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Precis som män sedan barnsben inte ser kvinnoförtryck.

torsdag, april 24, 2008 11:59:00 fm  
Anonymous Anonym said...

...och som homosexuella helt missat att de kränker för att de anser sig kränkta.

torsdag, april 24, 2008 2:08:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Har du några konkreta exempel på dessa kränkningar, anonym?

torsdag, april 24, 2008 2:12:00 em  
Blogger Isak BK Aasvestad said...

Charlotte,

Imam Abdel Haqq Kielan är ingen progressiv människa, vilket blir tydligt om man ser på utalanden han gjort i en intervju med Paraplyprojektet.


Om homoäktenskap:

"Jag förstår inte Sverige och dess lagar. Det är okej att homosexuella gifter sig men det är inte tillåtet att ha fyra fruar. Jag har synnerligen svårt att förstå homoäktenskap."

Om kvinnans rätt till ett eget socialt liv utanför hemmet:

"Det är tveksamt. Om kvinnan vill besöka muslimska väninnor går det bra, men om mannen säger nej, så är det nej."

lördag, april 26, 2008 12:27:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home