torsdag, april 24, 2008

Exkludering leder till resursförstörelse

En av anledningarna till att delar av den islamistiska och muslimska världen är väldigt lågt utvecklade, är att mer än hälften av befolkningen – kvinnorna – per automatik utestängs från utbildningsväsendet och samhällets nyckelposter. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många begåvade män för att skapa ekonomiskt och socialt välstånd.

Denna talibanlogik – att per automatik exkludera stora grupper av människor – finns förstås på fler håll i världen. Ett ständigt aktuellt exempel är USA:s försvar, där öppet homosexuella nekas att tjänstgöra. Det kommer ständigt exempel på hur försvaret tvingas säga upp högt kompetenta och dekorerade män och kvinnor med hänvisning till vederbörandes sexuella läggning (läs mer om don't ask, don't tell-principen här.)

Ett annat exempel fick vi i början av veckan, då den före detta Juventus-chefen Luciano Moggi talade ut om homosexuella inom fotbollen.

– Jag skulle aldrig värva en bög. [...] En homosexuell spelare kan inte göra en fotbollsspelares jobb. Fotbollsvärlden är inte gjord för dem. Det finns en speciell stämning då man står naken i duschen. [...] Jag vet inte om spelarna har något emot att ha dem i sitt lag. Jag har det i alla fall.

Nu bör man förstås ta Moggis uttalanden med en nypa salt. För det första är han en föredetting som gör allt för att få några minuter i rampljuset. Ryggdunkningarna från gubbgänget i bastun lär inte ha dröjt, inte heller de välsignande nickningarna från Vatikanen. För det andra är han en bedragare och charlatan, som stängts av från italiensk fotboll för att ha riggat matcher och mutat domare.

Det komiska i historien är att han verkligen inbillar sig att han inte har haft homosexuella spelare i sina lag. Men självklart har han haft det. De har spelat för honom och laget, festat med honom, duschat med medspelarna och gjort sitt jobb. Precis som att det finns homosexuella i USA:s försvar som lurar systemet och tjänstgör utan att bli upptäckta. Precis som det finns homosexuella män som är blodgivare trots att bögblod inte är önskvärt inom sjukvården. Homosexuella – och andra föraktade grupper – har alltid hittat vägar att kringå samhällets exkluderande strukturer och normer. Det är en fråga om överlevnad.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

På vilket sätt är det en fråga om överlevnad? Snacka om att urholka ordens betydelse...

fredag, april 25, 2008 12:20:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag ber om ursäkt om texten gjorde dig förvirrad.

fredag, april 25, 2008 12:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

Vad har detta med islam att göra?
Vissa muslimer kan vara utan hjärna och du kanske ser muslimer som efterblivna människor. Personer som saddam och bin laden är "muslimer i Namnet" som man kallar det dvs dom kallar säg det. men faktum är att en muslim inte får skada andra. Och i saudi arabien är det ända muslimska landet där kvinnor ej får jobba/köra bil. Dom som går efter dom lagarna är inte muslimer.

fredag, april 25, 2008 3:43:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home