söndag, april 27, 2008

När likheterna blir ett hot

Jag snabb- och slarvöversatte en bra text av Jim Burroway på Box Turtle Bulletin.

Idag publicerar The New York Times en mycket upplysande artikel om unga homosexuella som gifter sig. Det visar sig att de har många likheter med sina heterosexuella motsvarigheter. De träffas, blir förälskade och börjar fundera på vad det innebär för dem. För många betyder det att ordna upp och ruta in sin tillvaro, vilket kommer som en överraskning för en del precis som för många heteropar.

Och jag tror att detta är det verkliga hotet som socialkonservativa ser i homoäktenskap:
det gör oss mänskliga.

De har skapat en massiv mångmiljondollarindustri för att intala amerikanerna att bögar och lesbiska är onda monster som hotar västs civlisation. Focus on the Family har 1300 anställda. Förställ er det: det är större än många fabriker. Och de använder sina massiva resurser
radio- och TV-sändningar, och tryckta publikationer till att utmåla oss som en del av en ond agenda som får Amerika på fall. Och fram till nyligen har det varit fritt fram för dem att påstå vad som helst om homosexuella. Tidigare, när få amerikaner hade möjlighet att se exempel från verkligheten som motvikt till deras falska stereotyper, var dessa mycket värdefulla verktyg.

Men vad kunde vara mer konventionellt än att homopar gifter sig och bildar hushåll? Det är ett tydligt bevis på att vi inte är så annorlunda på många viktiga sätt. Vi blir tillsammans av samma orsaker
bra eller dåliga som heteropar. En del av våra förhållanden är långa och monogama (något socialkonservativa hävdar är omöjligt), och några havererar eller kantas av vänsterprassel (precis som i heteroäktenskap). En del skulle överhuvudtaget aldrig bli tillsammans.

Men många av oss är bara ytterligare ett hushåll i samma kvarter med dussintals andra familjer. Vi går på bostadsrättföreningsmöten. Vi går på kvartersfester och julfester. Vi hälsar på hos varandra och spelar kort och har grillfest. Vi skickar examenspresenter, vi vinkar adjö när människor flyttar, och vi ringer våra grannar och framför våra kondoleanser när tragedin är framme.

Och inget kunde vara ett större hot för socialkonservativa än det.

Självklart ska man inte behöva vara "vanlig", "normal" eller "konventionell" för att förtjäna respekt och samhälleligt erkännande. Det är inte heller det Burroway menar. Utan det han pekar på är att den kristna högern i sin retorik alltid lyfter fram det som är annorlunda och främmande med homosexualitet. Och det kan man göra så länge homosexuella är osynliggjorda och inte tar plats i det offentliga rummet. Men så fort de gör det, riserar stereotypen att krakelera. Och då ligger den omsorgsfullt uppbyggda lögnen i öppen dager.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det som är intressant är att först jobbar den kristna högern envetet för att försvåra stabila samkönade relationer genom att säga nej till sambolagar för homopar, säga nej till partnerskap, säga nej till en könsneutral äktenskapslag, kalla långvariga och monogama homorelationer för "syndiga".

Sedan klagar den kristna högern att homosexuella "har en livsstil med många partners". Nu har ju inte alla homosexuella en genensam livsstil. Det vore ju lika absurt som om alla heterosexuella skulle leva likadant. Men visst är det så att många tillfälliga relationer och frånvaro att fasta relationer varit, och till viss del även är det, vanligare bland homosexuella män än bland befolkningen i sin helhet. Det har var varit en del som raggat i parker och gör det ännu. Nu blir ju fler och fler heterosexuella likadana, att ha sex första kvällen är nu mer accepterat för båda könen i en heterorelation jämfört med för några decennier sedan.

Men det som är en gåta är att homofientliga personer inte kan se sambandet. Desto mer hatpropaganda mot samkönad kärlek, desto mer smygande blir det, då vill många helst ha så anonyma relationer som möjligt för att inte bli "avslöjade" som gay, och anonymast blir att träffas i en park då den man har sex med ofta inte vet var man bor, heter etc. Att ha en fast relation blir då mer riskabelt eftersom det ökar risken att någon får reda på att man är gay och sedan berättar det för folk i ens omgivning, släkrt, vänner, arbetskamrater. Det är orsaken till att parksex tidigare var så vanligt bland bögar. En del gillade det givetvis medan många andra hellre skulle velat leva annorlunda.

För till dig som är heterosexuell och läser det här, hur kul skulle du tycka det vore att bara kunna träffa personer av motsatt kön i en park för anonym sex för att folk i din omgivning inte skulle få veta du är hetero?

Om den kristna högern verkligen hade ett genuint intresse av att minska antalet, oavsett sexuell läggning, som har många sexpartners, så vore det ju lämpligt att jobba för att ge juridisk och social legitimitet till fasta monogama relationer oavsett könet på ens partner.

Den amerikanska gaysiten Planetout har en intressant artikel om att unga homosexuella oftare än äldre söker monogama traditionella relationer och många vill dessutom ha ansvar för barn. Det är betydande statistiska felmarginaler, bara 133 som besvarat enkäten och de bor i toleranta stostadsområden men tendensen är ju intressant.

Inte för att det är fel att ha tillfällig sex. Tvärtom är det en rättighet och jag är sexliberal och menar folk ska få ha sex med vem och hur de vill om det är frivilliga relationer mellan vuxna. Men att gilla tillfällig sex har ju inte med om man är homo, hetero eller bi att göra. Vissa gillar det, andra inte, oavsett sexuell läggning.

Länk till Planetouts artikel om unga homosexuellas förväntningar om relationer.

http://www.planetout.com/news/article.html?2008/04/24/5

Från artikeln

"We seem to be witnessing the mainstreaming of lesbian/gay youth, with many of them wanting exactly what heterosexual youth have always wanted -- the whole American dream complete with kids and the minivan," Robert-Jay Green of the Rockway Institute said in a statement. "Most agree that the primary issue is whether these youth will be given the equal legal rights to realize their couple and family aspirations just like their heterosexual peers."

Bengt Held

söndag, april 27, 2008 8:58:00 em  
Blogger Leif Ekstedt said...

Har jag alltså fel som tror att den
bästa signalen vore om staten registrerade vigselbevis med juridiskt bindande avtal för alla par som önskar sammanleva.
Är det signalen från världen ,att om inte Svenska Kyrkan har vigselrätt och viger homosexuella
par så är staten inte jämlik. Vad säger ateisterna? Gäller borgerlig vigsel inte. Föreningsfriheten
måste väl gälla även kyrkorna. Staten är fundamentet för juridiska beslut och om de säger att alla parförhållanden måste kontakta en myndighet för att kunna bli vigda så borde väl det gälla mer än Världen i dag,Pingstkyrkan eller Svenska Kyrkan som vigselansvarig.
Men då hoppar vissa homosexuella par i taket och säger att Svenska Kyrkan skall viga homosexuella par. Själv är jag av uppfattningen att Kyrkorna skall enligt sin tro välsigna statligt vigda par. Så sker ju i dag för de som gått till Borgmästaren.
För närvarande kanske 10% av svenskarna är hommosexuella men låter som 50%. När de är 50% av befolkningen kommer de att låta som kanske 10%. Det är de som är trygghet.
Staten måste ta tag i problemet med våld mot personer för deras sexuella läggning. Det gäller även
män som kommer på sina fruar med
städiga övertramp.
Själv gillar jag inte rigida troende , de har tappat förankringen med bibelns budskap.

Förresten har jag inte hör något om UNT-annonsen som annonserar om utbildning under ledning ab Bögar och Transvestiter. Förefaller vara en backfire.

söndag, april 27, 2008 10:18:00 em  
Anonymous Anonym said...

..att den kristna högern i sin retorik alltid lyfter fram det som är annorlunda och främmande med homosexualitet.

För att inte tala om att det mesta som de värdekonservativa menar är främmande och annorlunda med homosexualitet är främmande och annorlunda för de allra flesta homosexuella också.

Och det kan man göra så länge homosexuella är osynliggjorda och inte tar plats i det offentliga rummet. Men så fort de gör det, riserar stereotypen att krakelera. Och då ligger den omsorgsfullt uppbyggda lögnen i öppen dager.

Just därför kanske vi borde införa en allmän kom ut-dag och under hela dagen visa hur "svensson-normala" och "svensson-tråkiga" vi egentligen är. Kanske nån sorts temadag för att slå ett slag för och visa fram svensson-bögarna och svensson-flatorna?

måndag, april 28, 2008 7:39:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home