måndag, maj 19, 2008

1138 federala lagar...

Henrik Tornberg påminner om att allt inte är frid och fröjd för homosexuella i Kalifornien, bara för att högsta domstolen funnit att det är okonstitutionellt att diskriminera människor på grund av deras sexuella läggning.

[D]et är långt kvar att gå i Kalifornien. Faktiskt kanske till och med längre än i vårt eget land, trots att vi inte har homoäktenskap här än. Det finns nämligen fortfarande 1138 federala lagar i USA som bara gäller gifta strejta par. De gäller strikt talat gifta par, utan hänvisning till sexualitet. Men då endast olikkönade äktenskap tillåts på federal nivå kan nygifta kaliforniska homopar inte räkna med att åtnjuta några som helst förmåner från dessa 1138 lagar.

Texten baseras på en bra artikel av John Cloud i tidskriften Time.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Och presidentvalet i höst får stor betydelse för om par som har rätt att gifta sig enligt delstatslagar (idag Massachusetts, snart California) även ska få del av de federala äktenskapsrättigheterna.

Obama är för det och lovar att jobba för en förändring tillsammans med kongressen. McCain är emot det och kommer att lägga in sitt veto om en majoritet i kongressen skulle säga ja till det.

Ironiskt nog är det Clinton som har ansvaret för att samkönade par inte kan få del av federala äktenskapsrättighet. Alltså Bill Clinton när han var president. Han införde en lag "Marriage defence act" som garanterar delstater rätt att vägra erkänna homoäktenskap från andra delstater och definierade äktenskapet som något mellan en man och en kvinna för att de federala rättigheterna skulle gälla.

Det här var en del av Bill Clintons strategi att nå mer konservativa väljare och bli omvald 1996 vilket han också blev. När han fick kritik från HBT-föreningar och politiker inom sitt eget parti så hänvisade han till att han som förste president någonsin offentligt uttalat stöd för Pridedemonstrationer och att han gjort det lättare för homosexuella att jobba i försvaret den sk don´t ask, don´t tell-kompromissen.

Hillary Clinton har också sagt att hon vill avskaffa den lag som hennes man alltså införde i mitten på 1990-talet att neka samkönade par federala rättigheter i äktenskapslagen även om de fått gifta sig i sin delstat.

Bengt Held

tisdag, maj 20, 2008 3:28:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home