fredag, maj 16, 2008

Sommarbröllop i Kalifornien!

Jag är väl den sista i hela världen som uppmärksammar att högsta domstolen i Kalifornien torsdagen den 15 maj slog fast att lagen som utdefinierar homosexuella ur äktenskapslagstiftningen är okonstitutionell. När domslutet publiceras officiellt om cirka 30 dagar, kommer homosexuella att kunna ingå äktenskap i Kalifornien.

I ljuset av de deprimerande nyheterna från Michigan härom veckan är detta mycket glädjande. Enligt LA Times har delstaten över hundratusen homosexuella hushåll och i en fjärdedel av dem finns det barn.

Jag har hittills bara skummat av reaktionerna på antigaysajterna, och de är inte nådiga. Kolla själv så länge i länkarna till höger. Här kommer en godbit som Aqurette hittade: Voices of the Hatemonger Lobby

13 Comments:

Blogger Leif Ekstedt said...

Det är väl glädjande att ytterligare en stat i USA beslutar att HBT-äktenskap är OK.
Här kommer vi väl en bit på väg genom TV4 Bonde söker fru.
En av bönderna söker man.
Så nästa år kanske programmet heter
Bonde söker Partner?

lördag, maj 17, 2008 10:37:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Under LA-artikeln kan man rösta om man tycker beslutet var riktigt.

Resultat:

Ja: 79%
Nej: 21%

lördag, maj 17, 2008 11:46:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tor - vet du var på Obamas sajt man hittar något om han inställning till homosexuellas rättigheter? Jag har letat under en rad rubriker under "issues", men inte hittat något.

lördag, maj 17, 2008 7:54:00 em  
Blogger Leif Ekstedt said...

Läs en artikel i The Weekly Standard.(vol 013/issue 35.)
Där anges orsaken till beslutet kan gynna McCain i prersidentvalet.
Det tyder på att Obama inte är emot det juridiskabeslutet om HBT-äktenskap. Däremot skulle läget tala för ,att röstning i ärendet skulle genomföras samtidigt som presidentvalet. Mc Cain skulle enligt dem gynnas.Man hittar artikeln på WWW.realclearpolitics.com

lördag, maj 17, 2008 8:26:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

ab, här ligger citat som ett öppet brev obama skrev till hbt-väljarna i våras:

”I den amerikanska senaten har jag sponsrat lagförslag som skulle ge samkönade par samma skatteförmåner som gifta par och ge förmåner till samkönade partners till federalt anställda”, skriver Obama i brevet. Han erkänner dock att han ”personligen tror att partnerskap utgör det bästa sättet för att tillförsäkra likabehandling” och inte stödjer samkönat äktenskap.

I länken finns fortsättning: http://www.rfsl.se/?p=3815&aid=10988

lördag, maj 17, 2008 11:41:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag blev alldeles tårögd när jag såg Ellens tillkännagivande att hon och Portia Di Rossi nu ska gifta sig. Hela studiopubliken gav beskedet stående ovationer.

söndag, maj 18, 2008 7:38:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tänk att Obama är så konservativ. Var är "the change?" Och varför tar han inte ens upp frågan på sin sajt - såvitt jag kan se?

söndag, maj 18, 2008 10:36:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tack för länken.

Jag hoppas det blir stort kändisbröllop med Ellen och Portia. Så att folk vänjer sig.

söndag, maj 18, 2008 10:39:00 fm  
Anonymous Anonym said...

AB

"vet du var på Obamas sajt man hittar något om han inställning till homosexuellas rättigheter"

Jag har inte kollat hans site. Däremot har ju olika HBT-föreningar i USA frågat presidentkandidaterna vad de tycker om olika HBT-reformer.

Här är vad republikanske presidentkandidaten McCain tycker om HBT-rättigheter.

Nej till samkönade äktenskap.
Nej till partnerskap för samkönade par.
Nej till sambolag för samkönade par.
Nej till att samkönade par i delstater som tillåter homoäktenskap även ska få del av federala förmåner som olikkönade par får i deras delstat.
Nej till adoptionsmöjlighet för samkönade par inklusive nej till närståendeadoptioner.
Nej till insemination för lesbiska kvinnor vid kliniker.
Nej till att tillåta homosexuella att jobba inom försvaret på samma villkor som heterosexuella. Varje år avskedas ca 1000 försvarsanställda för att de är homosexuella.
Nej till att de federala lagarna mot diskriminering förutom etnicitet etc. även ska skydda HBT-personer.
Nej till att de federala lagarna mot hatbrott förutom etnicitet etc. även ska skydda HBT-personer.
Nej till att göra det enklare för homosexuella i USA att kunna få sin utländske partner att tillåtas flytta till USA.

Obama och Clinton säger JA till alla de reformerna förutom en könsneutral äktenskapslag.

Att Obama och Clinton säger nej till en könsneutral äktenskapslag beror nog mer på taktiska än sakliga orsaker. Äktenskapsfrågan är mycket mer viktig i USA och ännu är det bara en minoritet, ca 40 % som är för en jämlik äktenskapslag. Bland ungdomar i USA är dock en majoritet för en könsneutral äktenskapslag.

I Sverige är det få som byter parti pga debatten om en könsneutral äktenskapslag medan det är många i USA som gör det.

Jag ska inte försvara Obama nej till homoäktenskap men man måste inse att han vill kunna bli vald i november. Hade Obama idag sagt entydigt ja till en könsneutral äktenskapslag hade det varit bingo för den kristna högern och republikanerna som direkt startat en kampanj om hur extremt vänster och radikal Obama är som vill tillåta homoäktenskap. Det hade riskerat viktiga väljargrupper som tvekar mellan MCCain och Obama. Däremot hade givetvis många säkra demokratiska sympatisörer tyckt det varit bra men de är redan inom partiet.

Om man inte vet att den politiska situationen är helt olika i USA än i Sverige när det gäller äktenskapsdebatten kan det alltså bli något absurt att Obama inte kan säga ja till en könsneutral äktenskapslag.

Om Obama förlorar presidentvalet i november för att han anses för "radikal" så blir det alltså McCain som säger nej till alla HBT-reformer som blir president. Däremd blir det ju givet att alla som tycker HBT-rättigheter, som är mänskliga rättigheter, är viktigt bör hoppas på Obama som näste president även om han inte är perfekt inom HBT-området eller inom vissa andra områden för den delen.

Faktum är att Obama i många tal till "mainstreampublik" berättat att han tycker det är viktigt att bekämpa diskriminering av homosexuella. Jämför med tex Lars Ohly i Sverige som ofta är mycket radikal i sitt budskap till en HBT-publik som tex inför RFSL-kongresser men vad jag vet aldrig sagt något om HBT-rättigheter i något av sina första maj-tal.

Bengt Held

söndag, maj 18, 2008 12:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ab

"Under LA-artikeln kan man rösta om man tycker beslutet var riktigt.

Resultat:

Ja: 79%
Nej: 21%"

Som alltid ska man vara mycket skeptisk emot nätomröstningar. Själv tycker jag bara nätomrösntningar är intressanta när det inte gjorts någon riktig statistiskt representativ opinionsmätning om samma frågeställning. Då kan nätomrösningen ge en viss indikation.

Och i Kalifornien har det gjorts många riktiga opinionsmätningar om en könsneutral äktenskapslag. Andelen för och emot en könsneutral äktenskapslag brukar vara ungeför lika hög. Givetvis kan domen i sig påverka folk och efter något år blir det säkert samma utveckling som i Massachusetts dvs många byter åsikt från nej till ja till en könsneutral äktenskapslag eftersom de konstaterar att refomen fungerar bra och drabbar inga heterosexuella.

Men att 79 % skulle vara för en könsneutral äktenskapslag i California bedömer jag som helt osannolikt, den rätta siffran lär vara ca 50 %, kanske några procent till efter domstolsbeslutet i torsdags. Men kortsiktigt kan också den här typen av domstolsbeslut mobilisera de som är emot en könsneutral äktenskapslag. Det är ett långsiktigt arbete att förändra opinionen till att bli mer tolerant.

"Läs en artikel i The Weekly Standard.(vol 013/issue 35.)
Där anges orsaken till beslutet kan gynna McCain i prersidentvalet."

Jag kollade snabbt artikeln. Tycker väl den är något vinklad eftersom den inte berättar att McCain själv kan få problem eftersom domstolsbeslutet.

McCain är nämligen emot att i den federala konstitutionen skriva in att äktenskapet är till för en man och en kvinna. Det trots att han entydigt är emot homoäktenskap.

Den nuvarande presidenten Bush liksom McCains tidigare främste rival inom republikanerna om presidentkandiatsposten, Romney, är för att i den federala konstitutionen förbjuda homoäktenskap. Efter domstolsbeslutatet i California så väntas den kristna högern än tydligare kritisera McCain för att han är emot en sådan förändring av konstitutionen. Han kan få än svårare att mobilisera den kristna högern som redan idag är skeptisk till honom för att han inte anses tillräckligt konservativ.

Om McCain å andra sidan byter åsikt och lovat att i konstitutionen förbjuda homoäktenskap riskerar han att förlora viktiga marginalväljare som tvekar mellan honom och Obama. Opinionsmätningar visar att visserligen så är en majoritet av USA:s befolkning emot en könsneutral äktenskapslag men en majoritet är också emot att skriva in ett sådant förbud i konstitutionen.

Även många konservativa medborgare och politiker tycker det är fel att använda konstitutionen till att "mixtra med" för att gynna tillfälliga politiska syften.

Bengt Held

söndag, maj 18, 2008 2:37:00 em  
Anonymous Anonym said...

Beklagar att det nästan blir långa uppsatser från mig här när jag ska förklara HBT-politiken i USA men sammanfattar man för mycket försvinner nyanserna och varför Obama och McCain tycker som de gör. :-)

Bengt Held

söndag, maj 18, 2008 2:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jo, givetvis belyser en nätomröstning inte mycket - bara det att de som röstar är (en bråkdel av) människor som läser artiklar av det här slaget, och överhuvudtaget alls läser tidningar, snedvrider resultatet. Men det var roligt ändå att någonstans alls få läsa siffror som dessa.

McCain har verkligen ett dilemma. Det är dessutom inte bara HBT- folket som bryr sig om hans åsikter, utan även deras vänner och släktingar och arbetskamrater.

Det pågår en rad diskussioner om dessa ämnen på amerikanska tidningssajter. Intressanta att läsa.

söndag, maj 18, 2008 4:30:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är två till delstater i USA där högsta domstolen ska avgöra om samkönade par har rätt att ingå äktenskap enligt konstitutionen.

1. Conecticut. Där kan ett beslut väntas när som helst. Domstolen hade muntliga förhandlingar om det redan för ett år sedan.

USA-gaysiten 365.gay.com har en helt ny artikel om det.

http://www.365gay.com/Newscon08/05/051608con.htm

2. Sedan ska dessutom Iowa avgöra samma sak.

Artikel från 365.gay.com om situationen i Iowa.

http://www.365gay.com/Newscon08/03/032808iom.htm

Bengt Held

söndag, maj 18, 2008 5:12:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home