onsdag, maj 21, 2008

Sund skepsis i Dagen

Dagen ska ha en eloge för sin skeptiska (men inte avfärdande) hållning till den s.k. Floridaväckelsen som pågår just nu. I centrum står predikanten Todd Bentley, som helar människor på löpande band. Det förekommer till och med rapporter om människor som uppväcks från döden. I en av sändningarna på God Channel såg jag en kvinna komma upp på scenen för att vittna om hur hon stängt av insulinpumpen för sin svårt diabetessjuke son, för att hon förlitade sig på att Gud skulle hela honom. En fullkomligt livsfarlig handling, som uppmuntras i dessa sammanhang. Runtomkring på scenen ligger människor i kramper, efter Bentleys handpåläggningar, och TV-tittarna uppmanas ständigt att ge. Ge ge ge, så att sändningarna kan fortsätta. Den här länken leder till direktsändningarna från Florida.

Här ligger Dagens kritiska texter:

Elisabeth Sandlund:
Floridaväckelsen väcker starka känslor och måste kunna granskas sakligt

Emanuel Karlsten:
Jesus verkar drunkna i personen Todd Bentley

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Antigayretorik?

onsdag, maj 21, 2008 1:58:00 em  
Anonymous Anonym said...

Du har rätt i att det finns konstigheter, mirakler och handlingar i tro är dock inte det. Om du läser Bibeln om Jesu verksamhet och hans uppmaningar till dagens kristna, eller APostlagärningarna, är det inget tvivel om att Gud vill, kan och också gör mirakeler runt om på jorden idag.

onsdag, maj 21, 2008 2:00:00 em  
Anonymous Anonym said...

Anonym. att Gud både vill och kan, är det detsamma som att blint tro att alla kan eller bör antas att de utför Guds gärning och mirakel?

Matteusevangeliet 24:24 – ”Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda.

onsdag, maj 21, 2008 2:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Falska profeter har ALLT med antigayretorik att göra.

onsdag, maj 21, 2008 3:12:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ja absolut har falska profeter med antigayretorik att göra, se på Åke Green till exempel och läs de många direkta lögnerna som fanns i hans predikan, hur kan man någonsin tro att en präst eller profet är äkta om han/hon använder lögner i sina predikningar, lögner är självklara tecken på falskhet och härstammar från en helt annan makt än den av Gud.

onsdag, maj 21, 2008 3:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Helt OT:

Expressen har idag ytterligare en artikel om transsexuelle Thomas Beatie, som är gravid. Han valde att behålla livmodern och därmed möjligheten att få barn, och nu ska alltså han och hans hustru snart bli föräldrar.

Jag blev dock otroligt ledsen när jag läste ett uttalande av Marc Bygdeman, professor i obstetrik och gynekologi på Kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset i Stockholm, där könbyten utförs.

- Den här personen har inte genomfört ett könsbyte. Det är inte relevant att kalla det för ett könsbyte. Det är en absurditet på något sätt.

En absurditet? Det är lågt att använda så laddade ord när man uttalar sig som "neutral" expert.

onsdag, maj 21, 2008 3:31:00 em  
Anonymous Anonym said...

teas mamma: Utan att lägga ngn värdering i övriga aspekter av din text - haexperten utrcker vad han tycker, dvs hans uppgift i detta sammanhang...

sanna: Om utgångspunkten så fort det sker ngt övernaturligt, är att granska och misstänkliggöra så håller jag inte med dig. Det står betydligt mer uppfodrande och trosvisst i Bibeln ang tecken och under, Guds synliga manifestationer på jorden, än det varnas. Självklart bör det dock hållas inom en ram, och som jag sa finns det givetvis frågetecken, men, återigen, inte att resa bara för att döda får liv eller mirakler sker...

Sedan får ni gärna utveckla vad det har med antigayretorik att göra...

onsdag, maj 21, 2008 4:08:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Anonym

Som andra kommentatorer tidigare har poängerat, finns det gott om skäl att beröra floridaväckelsen på denna blogg. Här kommer tre:

1. Dagen är en av de tidningar jag oftast uppmärksammar i negativa sammanhang. Därför är det naturligt att även uppmärksamma dem när de står för något jag uppskattar och representerar en hållning jag tycker är viktig att uppmärksamma.

2. Allt som har med kristenhetens anspråk på den absoluta sanningen att göra, är relevant för denna blogg. Studerar man denna sanning genom kristendomens historia, finner man att den är högst föränderlig. Och det är bra att ha i bakhuvudet när man bedömer förhållandet till homosexualitet, eftersom detta grundar sig på ytterst luddiga bibelställen, som utan vidare kan tolkas på andra sätt.

3. Kristen retorik talar ofta om "den homosexuella livsstilens" faror. Floridaväckelsen visar på hur "den kristna livsstilens" faroro kan yttra sig. Att strypa insulinet för sitt svårt sjuka barn och hoppas på det bästa kan inte betraktas vara föredömligt föräldrarskap. Att uppmuntra sådant beteende kan inte betraktas vara föredömligt ledarskap.

onsdag, maj 21, 2008 4:49:00 em  
Anonymous Anonym said...

jag sitter och kollar på en webtv-sändning från länken ovan. ehm. hur de vill ha pengar.. "we're are investing in the Kingdom of God today. .. wait for the buckets to be passed" fast jag tyckte bäst om när de fick in "du skördar vad du sår".

nejnej! det händer just nu! rockbandet på scenen sjunger "put your money where you mouth is".

okej. jag ser framemot att se dom helvetet.

onsdag, maj 21, 2008 5:43:00 em  
Anonymous Anonym said...

det här har ingenting med den kristendomen vi känner i sverige. det går inte att få det till religionshat. (eller går det?)

onsdag, maj 21, 2008 5:52:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home