fredag, maj 09, 2008

Tunehag varnar för homoäktenskap i pekoral

Världen Idags utrikesredaktör Mats Tunehag skaldar i dagens tidning, och försöker genom ett uselt rimmat pekoral ge sken av att kristendomen står för tidlösa och eviga sanningar. Inget kan vara mer fel. Kristendomen har uppdaterats och reviderats genom historiens gång, se bara på de senaste påvarnas ursäktsturnéer runt om i världen och hur läran kring t.ex. vetenskap och limbo har förändrats. Jämför olika samfunds syn på nattvarden och hur Ulf Ekmans förhållande till katolicismen har förändrats på 20 år.

Tunehag gör också den i Världen Idag-sammanhang klassiska jämförelsen mellan inrättandet av det rasbiologiska institutet och debatten om homoäktenskapet. Ojsan, så fel det kan bli med ett demokratiskt och icketeokratiskt system, är budskapet. Att både Tunehag och de andra på tidningen vet att jämförelsen är haltande – historiskt, logiskt och retoriskt – framgår av deras sätt att försöka övertyga läsarna att den trots allt är relevant; genom att nöta in den genom ideliga upprepningar. Det måste vara tionde gången jag läser samma smörja på ledarsidan nu...

Urval av relaterade texter:

Flexibla sanningar från Vatikanen

Monument över kyrkans föränderliga sanningar

17 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tor

"hur Ulf Ekmans förhållande till katolicismen har förändrats på 20 år."

Men är verkligen Ekman mer positiv och accepterande av katolicismen idag? Jag vet inte för jag har inte läst att han gjort något uttalande om påven eller katoliker de senaste åren men du kanske har gjort det. Det vore intressant om han svängt.

Bengt Held

fredag, maj 09, 2008 11:55:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Det är den stora snackisen inom svensk kristenhet just nu... Kolla bloggen/tankesmedjan Aletheia, där behandlas svängningen grundligt.

http://aletheia.se/

fredag, maj 09, 2008 11:58:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Vilket underbart dråplig dikt!

Men kristenheten har ju redan fått skämmas och funnit sig akterseglad åtskilliga gånger. Valda och ovalda delar av kristenheten brände häxor, jagade judar, ställde - just det - folk vid skampålar, hävdade att jorden inte rörde sig, med mera.

Diktaren i fråga står redan vid en station där alla tåg har gått och han märker det inte ens, eftersom perrongen är full av folk som viftar med ogiltiga biljetter.

fredag, maj 09, 2008 12:17:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tor: "Det är den stora snackisen inom svensk kristenhet..." Nja, med god vilja kan man kalla det en sanning med modifikation. Aletheia får nog betraktas som en relativt marginell grupp där många representerar teologiska riktningar långt från de stora samfundens. Ser man på hur den frågan behandlas utanför Aletheias blogg så är det i de flesta sammanhang en icke-fråga.

fredag, maj 09, 2008 12:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

På tal om Ulf Ekman. När han startade sin blogg var det spekulationer att han skulle försöker censurera budskap som var kritiska emot hans åsikter.

Men jag lämnade två bloggkommentarer. Dels en replik om Svensson-Oscarsson-artikeln med referenser till brittisk familjepolitik där jag påtalade att de där politikerna faktiskt är för homoadoptioner. Sedan efter att en kristdemokrate replikerat och sagt att kd nu har stora framgångar i opinionen i Sverige så kontrade jag med att säga att han låter nästan som Bagdad-Bob eftersom kd i verkligheten har 4 % i opinionsmätningarna.

Båda kommentarerna kom med utan problem på Ekmans blogg och dessutom betydligt snabbare än på de flesta modererade bloggar.

Så oavsett vad man tycker om Ekman i sak så tillåter han tuff kritik mot den kristna högern på sin blogg vilket hedrar honom.

Bengt Held

fredag, maj 09, 2008 12:47:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Anonym

Varför skulle det inte vara en stor sak inom svensk kristenhet att en av landets med betydelsefulla teologer och samfundsledare gör ett lappkast i förhållandet till världens största kyrka?

fredag, maj 09, 2008 1:13:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tor: Det handlade inte om det BORDE vara en stor snackis, jag lägger ingen värdering i det, utan om det ÄR en stor snackis, som du påstod. Jag menar att du har ganska dålig koll om du underbygger det påståendet med att hänvisa till bloggen Aletheia...

fredag, maj 09, 2008 3:25:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag slås av paradoxen i VI:s tjat om det rasbiologiska institutet å ena sidan och vurmandet för "natubiologin" i Henrik S. Järrels artikel.

Är inte syftet med rasbiologi (tycka vad man vill om det) att se om man kan finna några generaliserbara "naturbiologiska" skillnader mellan folk och folk? Låt oss anta att sådana skillnader finns (vilket det gör men kanske inte av den dignitieten som rasbiologiska institutet var intresserade av), ska inte sådana skillnader ses som viktiga rättesnören enligt VI, som vi bör lagstifta efter?
Folkslag som inte kan bryta ner alkohol särskilt bra t.ex., ska vi portförbjuda dem från Systemet? Det borde ju ligga i allas intresse.

Acceptera mänsklig variation fullt ut eller inte alls!

fredag, maj 09, 2008 6:49:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det var ju klart en del faktafel... Visst blev datakonsulterna rika. Men alla som vet vilka saker som åtgärdades vet att väldigt många system faktiskt skulle slutat funka om inte man gjorde programförändringarna.

Sen sticker han huvudet i sanden vad gäller miljöproblemen.

pucko.

fredag, maj 09, 2008 8:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

jag tycker homosexualitet är äckligt.

söndag, maj 11, 2008 9:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag blir inte klok på vad som skulle vara kristendomens eviga sanningar. Folkmord är ju tex inte ok idag enligt de flesta kristna, fastän det var högst tillrådigt i hela joshuas bok tex. Hur 17 avgör man vilka bud man ska förutsätta är eviga sanningar och inte?

/af

söndag, maj 11, 2008 9:38:00 em  
Anonymous Anonym said...

jag tycker homosexualitet är äckligt.

Konstigt det där med upplevda känslor, det vanliga är ju att en upplever nåt och tycker det känns äckligt eller fel, antigen upplever man det fysiskt eller mentalt, så då är ju frågan, du vet att det är äckligt för att,
1. du har provat och konstaterat att det är så?
2. Du kan tänka dig att ha sex med någon av samma kön och upplever den mentala bilden som du får som äcklig?

Vilket är det?

söndag, maj 11, 2008 10:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

Den antirasistiska tidningen Expo berättar att två grupper i Tyskland har förbjudits för att de förnekar förintelsen.

http://www.expo.se/2008/48_2250.html

Från artikeln

"I Tyskland förbjöd inrikesministeriet på onsdagen två organisationer för att de förnekar morden på sex miljoner judar under andra världskriget"

Alla högerkristna som hyllat Greens yttrandefrihet var är ni i den här debatten om rätten att uttala sig okunnigt? Green blev ju friad i domstol och tal om att helt förbjuda hans samfund var det aldrig. Men här blir alltså flera grupper förbjudna för att de inte ens hetsar utan bara förnekar fakta. Alltså är de tyska nationalistgrupperna i en värre situation och borde vara mer offer enligt högerkristna än vad Green är.

Men aldrig hör man högerkristna försvara rätten att göra antisemitiska yttranden enligt gammal kristen tradition alltså att man älskar juden som människa men hatar judendomen och att judar därför bör omvända sig till kristendomen.

Vissa mörka traditioner inom kristendomen kan man alltså omvärdera i den oftast Israelvänliga och projudiska frikyrkligheten idag.

Själv tycker jag Israel har mer rätt eller snarare mindre fel än sina diktaturgrannar. Men Tysklands och många andra länders förbud mot förintelseförnekelse är givetvis groteskt. Okunnighet ska aldrig vara åtalbart. Och vill man förneka att homosexuella och romer dog i nazisternas koncentrationsläger ska inte heller det vara förbjudet enligt lag hur okunnigt och fel det än är.

Bengt Held

söndag, maj 11, 2008 11:20:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ordet "högerkristen" inte helt rätt men bättre än att bunta ihop dem och kalla alla homohatande kristna för extremister.

Kanske ska säga något om ordet högerkristen som jag och många andra här på bloggen använder. Ordet är egentligen inte ultimat.

För givetvis är det kristna med högersympatier som inte är inskränkta och homohatande. Tex har moderaterna i Svenska kyrkan sagt ja till att välsigna samkönade par och de flesta vill dessutom viga homopar även om de då vill behålla ordet partnerskap.

Samtidigt så är det många "högerkristna" alltså den grupp som sprider budskap emot samkönade kärlek som inte enkelt kan placeras inom högern tex när det gäller ekonomi och socialpolitik.

Faktum är att olika antihumanistiska grupper ofta har ett visst socialt engagemang. Både nazister och kommunister blev populära delvis tack vare sina socialpolitiska uttalanden och emot fattigdomen.

Både muslimska extremister som Hamas och kristna extremister inom tex katolska kyrkan är ofta engagerade emot fattigdom.

Extremister är sällan helt onda. Men det gör dem ibland än farliga emot ett demokratiskt samhälle med lika rättigheter för alla oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning, religion etc.

Men för att inte anklaga alla kristna för att sprida hatbudskap eller diskriminerande budskap emot homosexuella använder jag för enkelhets skull ordet högerkristna eftersom jag inte vet något bättre ord. Visst skulle man kunna kalla dem kristna extremister men det vore inte heller helt rättvist vissa är ju inte lika extrema som Green utan nyanserar sig i sitt resonemang även om de är anti-samkönad kärlek.

Bengt Held

söndag, maj 11, 2008 11:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag blir inte klok på vad som skulle vara kristendomens eviga sanningar.

Det finns ingen eviga, eller hela sanningar, alla sanningar är halvsanningar, och när man agerar på halvsanningar som om de vore eviga och hela då spelar man efter djävulens spelregler.

"Lita på dom som söker sanningen, tvivla på dom som påstår sig ha funnit den" Andre Gide

måndag, maj 12, 2008 7:24:00 fm  
Anonymous Anonym said...

sanna:

Jo, om man ska kunna använda bibeln till nåt överhuvudtaget så är det väl den inställningen man ska ha. Men problemet kvarstår hur man ska veta vilka delar man ska lyssna på och inte.

/af

måndag, maj 12, 2008 3:28:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ärligt talat så vet jag inte, jag brukar läsa bibeln, men jag lyssnar oftast på mitt hjärta och förnuft efter vad som är sant för mig.

Men jag gillar NT mer än GT iaf ;)

tisdag, maj 13, 2008 9:09:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home