söndag, maj 11, 2008

Våldsamheter och manifestationer mot Pridedeltagare i Moldavien

I helgen ägde ett Pride-evenemang rum i Moldaviens huvudstad Chisinau, och i söndags var det meningen att man för första gången skulle få demonstrera offentligt för homosexuellas mänskliga rättigheter. HBT-organisationen GenderDoc-M har anordnat Pride-evenenmang i landet de senaste sju åren, men har aldrig fått tillstånd att hålla några offentliga manifestationer. I en lag från förra året slopades dock tillståndskravet för offentliga sammankomster med max 50 deltagare, och det var en sådan demonstration GenderDoc-M planerade för söndagen. Huvudstadens borgmästare hade i en motsägelsefull skrivelse försökt stoppa arrangemanget, något han inte hade befogenhet att göra.

Under söndagskvällen kom dock oroande rapporter om att demonstrationsdeltagarna hade mötts av våldsamt motstånd (t.ex. från QX och UK Gay News). Den buss som skulle ta dem till utgångspunkten för marschen blev blockerad och attackerad av ett stort antal huliganer. Ett pressmeddelande från GenderDoc-M talar om att det var 200 - 400 personer som omringade bussen.


Stora aggressiva koordinerade grupper, bland annat religiösa extremister [och] medlemmar av den neofascistiska rörelsen "New Right" [...] Kärnan av massan var tonåringar, några bar militärkläder, en del hade svarta masker och andra var skinheads som bar A4-posters med nedsättande budskap och symboler.


Bussen bockerades dels av bilar, dels av folkmassan. Huliganerna sparkade på bussen, gjorde hotfulla utfall mot dem som var fångade därinne och försökte till och med förstöra motorn. Två representanter från massan tog sig in i bussen och krävde att allt kampanjmaterial (plakat med texter om mänskliga rättigheter, regnbågsflaggor och ballonger) skulle överlämnas till dem för destruering. Därefter upplöstes blockaden som totalt pågick i 45 minuter, enligt pressmeddelandet från GenderDoc-M. Demonstrationsplanerna avbröts och bussen körde istället till organisationens lokaler, men följdes efter av massan och en bil. De samlades utanför lokalerna och krävde att pride-deltagarna skulle lämna lokalen. Två polisbilar och en ambulans fanns på platsen. Polisen ingrep inte. Lokalen blockerades i flera timmar.


200-400 personer dök plötsligt upp på platsen där demonstrationen skulle utgå ifrån.


Två män ur massan krävde att allt kampanjmaterial skulle förstöras, inklusive regnbågsballongerna.


Trots att de var heterosexuella, lyckades de inte förstöra bussens motor.

Liv Öberg Nilsson är assistent till EU-parlamentarikern Maria Carlshamre och deltog i Pride-evenemanget som observatör. Hon var en av dom som satt fast i bussen igår. Jag ringde för att få hennes bild av händelserna:

– Tanken var att vi skulle följa Rumäniens exempel och demonstrera väldigt lugnt och metodiskt och inte låta oss provoceras om det hände något. Bussen kom fram till platsen där vi skulle marschera ifrån 20 minuter före avgång, och vi väntade i bussen under tiden. På dessa korta 20 minuter fylldes platsen av folk. De började slå och sparka på bussen, någon försökte till och med förstöra motorn och det small till. Då blev vi riktigt skraja. Samtidigt som blockaden pågick släppte de fram annan trafik runtomkring. Polisen, som skulle skydda oss, gjorde inget.

Vad var det för människor som samlades runt bussen?
– Det var mestadels "arga män" men även vad jag uppfattade som kyrkliga företrädare. De hade ett smalt band runt halsen med Moldaviens färger (rött, gult rött). En del av männen hade jackor med klubbemblem, typ från någon kickboxing-klubb. En av dem gjorde ett utfall mot en av svenskarna i bussen. Han markerade med en spark att "Dig ska vi ta sen!". De var inte där av en slump. Det var uppenbart att de var uppmanade att stoppa oss.

Förekom något fysiskt våld?
– De slog och sparkade på bussen, men kom inte åt oss.

Beskriv stämningen i bussen?
– Det var jobbigt. Vi var väldigt rädda, men försökte hålla oss lugna och besvarade inte provokationerna. Inga uppsträckta långfingrar och sånt. Vi ringde våra organisationer och berättade vad som hände, och försökte som sagt hålla oss kalla. Men jag tänkte, att om jag känner för mycket nu, kommer jag att bli tokig.

/slut på intervjun/

* * *

Enligt pressmeddelandet från GenderDoc-M ägde samtidigt en kristen manifestation rum på ett stort torg i huvudstaden. Hundratals män och kvinnor i alla åldrar bar plakat med texten "En familj består av en man och en kvinna", "Homosexualitet är synd", "Omoral förstör samhället", "Moldavien - ett kristet land", och "Gör inte synden till en dygd".

Bilderna i texten kommer från GenderDoc-M, och det ligger fler här.

7 Comments:

Blogger Leif Ekstedt said...

Kanske kommer det att gå lungt till vid nästa Pride-festival.
Men nog är det långt kvar till den dag då Pride-festivaler är ute.
Anledningen är trögheten i folks uppfattning om vad HBT- är.
När det är lugnt och uppståndelse inte behövs - och att HBT-folket inte längre känner behov av att paradera så slutar det automatiskt. Men då kanske de Heterofolket är ute och paraderar eftersom antalet HBT-människor överstiger revolttempen.
I Indien är politiken upplagd så att minoriteter under 20% inte riskerar bråk. När det närmar sig 40% är det kris. Varför?

måndag, maj 12, 2008 5:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag följer situationen i de länder i östra Europa som tidigare var kommunistdiktaturer.

Och det som är typiskt är dels en generell homofientlighet i samhället. Men att i nästan varje land är det två grupper som är värst att sprida hat, dels många kristna samfund och dels nationalister-högerextremister. Ofta samarbetar kristna och högerextremister vid demonstrationer och liknande.

I övrigt kan jag tipsa om en intressant artikel på USA-gaysiten Planet outs hemsida. Den handlar om Ex-gayrörelsen alltså de grupper som försäker omvända homos till att bli heteros.

Från artikeln

"A few years ago, in a study Exodus commissioned of about 100 people in "ex-gay" programs, only about 5 percent experienced what the study called "conversion" to heterosexuality -- but the study also counted as "change" the larger percentage who reported they managed to abstain from gay sex, if not to overcome gay feelings."

Detta är info från en Exgayförening själv som alltså erkänner att det bara är 5 % som "blir hetero".

Det många annars berättar är att de blivit emotionellt skadade av Exgayterapin.

Artikeln har information om föreningen Gay Christian Network.

"Founded in 2001, Gay Christian Network has found an ingenious way of bridging the divide between "ex-gay" and ex-"ex-gay" and putting the focus on spiritual matters: It lets participants choose to belong to what's called Side A -- "those who are in gay relationships or hope to be someday" -- or Side B, "those who view their same-sex attractions as a temptation and strive to live celibate lives."

För dig som är kristen och homosexuell eller intresserad av debatten om att kombinera det, kan jag tipsa om hela artikeln.

http://www.planetout.com/news/article.html?date=2008/05/12/1

Bengt Held

tisdag, maj 13, 2008 9:15:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Bildtexten är ju löjlig, eller kanske ska den vara rolig, ha ha, vad rolig den var - suck...

"Trots att de var heterosexuella, lyckades de inte förstöra bussens motor."

tisdag, maj 13, 2008 3:24:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Bengt, ja mycket av det som händer i de föredetta kommunistländerna i öst är vidrigt. Den amerikanske evangelisten och historierevisionisten Scott Livelys samarbete med New Generation Church i Lettland och Ryssland är ett bra exempel.

Anonym

Har du något annat förslag på bildtext så är du varmt välkommen...

tisdag, maj 13, 2008 6:58:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, jag tycker i alla fall att din bildtext var rolig. Har gått och småfnissat åt den hela dan.

tisdag, maj 13, 2008 10:31:00 em  
Blogger MB said...

För jäkligt! Jag tog mig friheten att länka till dig och ditt inlägg då jag tyckte fler borde få läsa om hur det går till...

torsdag, maj 15, 2008 12:44:00 em  
Anonymous Anonym said...

Varför dalta med mesarna? Nästa gång kan man alltid ta med sig lite folk som kan slå tillbaka? Varför är det alltid ett grundkrav att man ska leka martyr?

Sätt upp en försvarsgrupp och utrusta dom ordentligt - gör sig till ett problem och dela upp det i två grupperingar. En som uttalat är pacifistisk och reform till naturen och en som är aggressiv och militant. Låt det stå outtalat att om man inte ger utrymme till pacifisterna ledar man det till att dom militanta får mer makt. Funkade ju i Sverige kring allt från antirasism till HBTfrågor och sociala reformer.

lördag, maj 24, 2008 9:10:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home