måndag, juni 02, 2008

Framgångsrika demonstrationer i Moskva och Riga

Under veckan har homosexuella framgångsrikt kunnat demonstrera för sina rättigheter i såväl Riga som Moskva. Demonstrationen i Riga var massivt polisbevakad och ägde rum i ett avspärrat område, så att den bara kunde beskådas av de hundratals motdemonstranterna, polisen och pressuppbådet. (Källa: QX.

Demonstrationen i Moskva hade som vanligt förbjudits av borgmästaren, men hölls ändå. Fast inte som myndigheterna trodde vid Stadshuset, utan vid en staty av kompositören Peter Tjajkovskij. Ur en lägenhet mittemot stadshuset vecklade några aktivister ut en banderoll med texten "Borgmästare Lushkovs homofobi borde åtalas". De släppte också ut ett stort antal statsfientliga ballonger från fönstret. Polisen lyckades inte ta sig in i lägenheten förrän på kvällen, varvid aktivisterna greps och fördes bort. Jag hoppas verkligen inte att de fick FÖR mycket stryk. (Källa: QX)

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tor

"De släppte också ut ett stort antal statsfientliga ballonger från fönstr"

Såna där ballonger borde vara eftertraktade av oppositinen i alla länder. Tipsa inte Sahlin och Ohly om sånt, de kanske köper ett hundrtal såna då.

:-)

Bengt Held

måndag, juni 02, 2008 12:01:00 em  
Anonymous Anonym said...

Till något mer allvarligt.

Yves Saint Laurent har avlidit 71 år. Han blev en legend som kreatör inom mode och parfym redan när han levde. Redan när jag var ung på 1980-talet var han något närmast magiskt.

Hade han varit hetero och haft en kvinna som partner hade han varit med henne i decennier på olika foton från kändisevenemang. Men Yves var bög, hade en man han älskade och undvek därför ofta att visa sin kärlek offentligt. Dessutom blev han i sin ungdom trakasserad för att han var bög vilket gjorde att han ibland undvek offentligheten.

Det var det pris som han fick betala för att vissa kristna och andra grupper spridit attityder om att samkönad kärlek är tabu och något negativt.

En svart person lär ha sagt att vita rasister hatar svarta på vardagarna, vill inte ha svarta på dansklubbarna men när de fått några öl i sig så vill de dansa till svarta artisters musik.

Likadant kan man säga om homosexuella. Faktum är att det till stor del är bögar som skapat det mode och de parfymer som blivit populära bland heterosexuella män och kvinnor i Västeuropa. Många heterosexuella har varit böghatare men köpt kläder och parfymer som de gillat och varit från bögars företag. Och de har inte ens behövt vara berusade för att handla de produkterna för bögarna inom mode- och parfymindustrin har ofta dolt vem de egentligen varit och vem de älskat.

Yves Saint Laurent var en av de största. Det är inte möjligt att vrida klockan tillbaka och göra det möjligt för honom och andra att tryggt kunna berätta om sin kärlekt. Men vi kan besluta nu att näste "Yves", näste megaartist som är bög inom någon bransch stolt ska kunna berättta om sin kärlek och bli respekterad för det. Stolt ska kunna ha sin partner med på kändisgalor precis som heterosexuella.

Det är kanske den bästa hyllning vi kan ge Yves Saint Laurent.

Bengt Held

måndag, juni 02, 2008 4:28:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Bra sagt.

tisdag, juni 03, 2008 11:25:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home