måndag, februari 23, 2009

Två Oscars till "Milk"

Sean Penn fick i natt en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen Milk, som handlar om USA:s förste öppet homosexuelle folkvalde politiker. Filmen fick även Oscar för bästa originalmanus och just nu cirkulerar manusförfattaren Dustin Lance Black tacktal i hbt-bloggosfären. Jag kan inte heller låta bli:

When I was 13 years old, my beautiful mother and my father moved me from a conservative Mormon home in San Antonio, Texas to California and I heard the story of Harvey Milk. And it gave me hope. It gave me the hope to live my life, it gave me the hope to one day live my life openly as who I am and that maybe even I could fall in love and one day get married.

(He chokes up, audience begins to applaud.)

I want to thank my mom who has always loved me for who I am, even when there was pressure not to. But most of all, if Harvey had not been taken from us 30 years ago, I think he’d want me to say to all of the gay and lesbian kids out there tonight who have been told that they are less than by their churches or by the government or by their families that you are beautiful, wonderful creatures of value and that no matter what anyone tells you, God does love you and that very soon, I promise you, you will have equal rights, federally, across this great nation of ours. (Wild applause from the audience.) Thank you, thank you, and thank you God for giving us Harvey Milk.


Nu ska jag luta mig tillbaka och njuta av den extrema kristenhetens bittra raljerande om hur Hollywood är köpta av den homosexuella maffian, och gör allt för att anamma dess osande och ondskefulla agenda.

15 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ett undebart tal och en berättelse från manusförfattaren som berör mitt hjärta!

Självklart kommer de kristna fundamentalisterna att skruva till detta och få det till att Oscars juryn är köpt av den onda sekulariserade homomaffian, för hur i hela fridens namn skulle en sådan film annars kunna gå och vinna :-) Det kan ju inte vara för att den faktiskt är rejält bra och ett angeläget ämne..

Jag hoppas och tror för övrigt att HD i Kalifornien ogiltigförklarar resultatet av folkomröstningen som förbjöd homoäktenskap i delstaten (och dessutom upplöser närmare 20 000 ingågna sådana)

Guvernören i Kalifornien har till och med ställt sig bakom detta och sagt att det är hans önskan att HD i Kalifornien ogiltigförklarar resultatet av omröstningen.

Själva tanken om att en majoritet ska kunna rösta bort en minoritets civila rättigheter är motbjudande, okonstitutionell och oamerikansk.

måndag, februari 23, 2009 9:30:00 fm  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

Ja Du Tord, du är ju för ung för att själv minnas hur föruderlig historien om Harvey Milk var... och hur domstolen frikände mördaren (en annan politiker) för att han hade ätit på MacDonalds...

"Junk food" sa di... ;=)

Men visst kommer dí anti-Moderna social-politikerna att kasta skit.

måndag, februari 23, 2009 10:23:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Här är en länk till talet även på film:

http://www.goodasyou.org/good_as_you/2009/02/video-yay.html

Kommer från den utmärkta bloggen Good As You (GAY) på:
http://www.goodasyou.org/

Denna blogg är en fantastisk källa till information och drivs av en riktig eldsjäl, Jeremy Hooper. Jag har följt hans blogg i flera år och den är iof amerikansk så den inriktar sig på frågor där men många av de fall och frågor Jeremy tar upp är relevanta även för oss i Sverige.

måndag, februari 23, 2009 10:23:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Talet ligger även uppe på Whiteknot.org

http://whiteknot.org/oscars.html

Bättre kvalitét. Jag kan bara sammanfatta min uppskattning och beundran över detta genom följande korta kommentar: God Bless you Dustin Lance Black!

måndag, februari 23, 2009 10:31:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Göran: Tord??? Nu har det väl ändå gått för långt?

måndag, februari 23, 2009 12:06:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hans tal var riktigt bra, emotionellt.
Bra film också desutom, även om jag inte gillat Sean Penn sedan rollen i Bad Boys.
Se dem om ni inte sett den.

måndag, februari 23, 2009 3:01:00 em  
Anonymous Anonym said...

Sean Penn tackar de "kommunistiska homoälskarna" i Hollywood.

Brittiska gaysiten Pinknews berättar i en artikel om Penns tacktal. Penn spelade som bekant Milk i filmen.

http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-11288.html

Från artikeln.

"Thank you. Thank you. You commie, homo-loving sons-of-guns," Mr Penn said when accepting his award....

And finally, for those, two last finallies, for those who saw the signs of hatred as our cars drove in tonight, I think that it is a good time for those who voted for the ban against gay marriage to sit and reflect and anticipate their great shame and the shame in their grandchildren's eyes if they continue that way of support."

Bengt Held

måndag, februari 23, 2009 3:32:00 em  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

Oh, förblandade jag Tor med Tord...

Men värre kan de' bli ;=)

måndag, februari 23, 2009 5:00:00 em  
Anonymous Anonym said...

Senaste nytt - Moderaterna i Svenska kyrkan säger tydligt JA till att samfundet bör förrätta äktenskap för samkönade par.

Fredagen 20 februari antog moderaternas partistyrelse det kyrkopolitiska programmet för moderaterna infor kyrkovalet i september i år.

När det gäller homoäktenskap hade partistyrelsen i princip två alternativ, antingen att säga ja till det eller att inte ha med något i programmet med hänvisning till att det är olika åsikter bland partiets kyrkopolitiker. (Eller ha med någon otydlig formulering i programmet)

Men partiet väljer dessbättre att säga tydligt ja.

Från programmet.

"Inom moderaterna finns olika sätt att se på välsignelser men som parti förespråkar vi att även homosexuella par ska kunna ingå äktenskap i Svenska kyrkan."

Därmed har följande nomineringsgrupper sagt ja till att Svenska kyrkan bör förrätta äktenskap för samkönade par.

Socialdemokraterna
Moderaterna
Centerpartiet
Folkpartister i Svenska kyrkan
Öppen kyrka
Miljöpartister i Svenska kyrkan
Vänstern i Svenska kyrkan

De grupperna har totalt 186 ledamöterna vid kyrkomötet i höst

Följande nomineringsgrupper har sagt nej till att Svenska kyrkan bör förrätta äktenskap för samkönade par

Kristdemokrater i Svenska kyrkan
Frimodig kyrka
Sverigedemokraterna

De grupperna har totalt 28 ledamöter vid kyrkomötet i höst

Sedan har nomineringsgruppen Partipolitiskt obundna inte någon officell åsikt om homoäktenskap.

Det betyder också att alla nomineringsgrupper med partipolitiska koppling nu skaffat samma åsikt som sina respektive partier. Dvs kristdemokrater och sverigedemokrater är negativa till homoäktenskap medan övriga är positiva till reformen. Det gäller både i samhället i sin helhet och inom Svenska kyrkan.

Skulle alla rösta som sina nomineringsgrupper så skulle det alltså bli jordskredsseger för JA till homoäktenskap i Svenska kyrkan. Nu är ju vissa nomineringsgrupper oeniga och vissa avviker nog från sin grupp vid omröstningen men mycket tyder på att det blir en tydlig majoritet för ett ja till homoäktenskap vid kyrkomötet i höst.

Kanske dags för vissa samkönade par att börja planera för kyrkbröllop 2010.

Bengt Held

måndag, februari 23, 2009 10:42:00 em  
Anonymous Anonym said...

Nu ska jag luta mig tillbaka och njuta av den extrema kristenhetens bittra raljerande om hur Hollywood är köpta av den homosexuella maffian, och gör allt för att anamma dess osande och ondskefulla agenda.

Du behövde inte vänta så länge Tor.
Sorry, Sean Penn, We’re PROUD to Defend Marriage — Hollywood Denounces God and Applauds Pedophilia

tisdag, februari 24, 2009 7:39:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hollywoods "homoliberalism" har ännu inte påverkat republikanerna i USA - de vägrar ge något som helst juridiskt erkännande åt samkönade relationer.

Republikanernas ordförande, Michael Steele, har i en ny intervju sagt att hans parti är helt emot även någon typ av partnerskap för samkönade par. Det berätta den brittiska gaysiten Pinknews.

http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-11325.html

Från artikeln

"In a radio interview yesterday Mr Steele was asked if "Republicans ought to consider some sort of alternative to redefining marriage and maybe in the road, down the road to civil unions."

"No, no no," he told talk show host Mike Gallagher.

"What would we do that for? What are you, crazy?

"No. Why would we backslide on a core, founding value of this country?

"I mean this isn’t something that you just kind of like, 'Oh well, today I feel, you know, loosey-goosey on marriage.'"

Vissa debattörer i Sverige låtsas ju om som att det är "politiserade domstolar" i USA som lobbar för homoäktenskap medan republikanerna är pragmatiska och för partnerskap. Det är helt fel. Inom det republikanska partiet så är det vad jag vet bara en känd politiker, Arnold Schwarzenegger, guvernör i Kalifornien, som är för partnerskap (och nu även äktenskap) för homosexuella par. Fd borgmästaren Guiliani från New York är för någon typ av begränsad sambolag för homopar. I övrigt är partiet närmast kompakt emot varje juridiskt erkännande av samkönade relationer. Trots att den typen av juridiskt erkännande ofta betyder mycker mer i USA än i Europa eftersom det ofta bara är gifta par som har rätt att få tex sjukförsäkring åt sin partner via sitt jobb. Något som annars kan vara dyrt i USA.

I de delstater som tillåter sambopar (samkönade eller olikönade) att registera sina relationer kan det också ge rätt till tex sjukförsäkringsförmåner åt partnern på vissa arbetsplatser. Men ca 80 % av USA:s delstater behandlas samkönade par som om de vore singlar enligt delstatslagarna och det drabbar dem när det gäller sociala rättigheter som löntagare.

USA-högern blir mer och mer isolerad och extrem i västvärlden i relation till övriga högerpartier. Det är visserligen kontroversiellt och omdebatterat vilka partier som är högerpartier, är tex moderaterna idag ett mittenparti eller högerparti? Och hur placerar man kristdemokratiska partier som inom socialpolitiken kan vara långt till höger men inom den ekonomiska politiken i mitten?

Men om man bortser från det så kan jag göra en lista på hur det största högerpartiet i olika västländer har för åsikter om homorelationer och om de ska erkännas juridiskt.

Sverige Moderaterna för en könsneutral äktenskapslag
Norge Hoyre för en könsneutral äktenskapslag
Finland Samlingspartiet för partnerskapslag
Danmark Konservative folkeparti för partnerskapslag
Island för partnerskapslag många för en könsneutral äktenskapslag
Storbritannien Tory för partnerskapslag
Irland Fine gael för partnerskapslag
Nederländerna Kristdemokratiska CDA för en könsneutral äktenskapslag
Belgien Kristdemokratiska CDV för en könsneutral äktenskapslag
Tyskland kristdemokratiska CDU för partnerskapslag
Frankrike UMP för partnerskapslag
Schweiz SVP emot varje juridiskt erkännande av samkönade relationer
Österrike Kristdemokratiska ÖVP för partnerskapslag
Spanien Kristdemokratiska PP för partnerskapslag
Portugal PSD för en begränsad sambolag för samkönade par de flesta är för någon typ av partnerskapslag
Italien Pdl (Berlusconis parti) emot varje juridiskt erkännande av samkönade relationer
Grekland ND för en utredning av begränsad sambolag för samkönade relationer
USA Republikanerna emot varje juridiskt erkännande av samkönade relationer
Kanada Konservativa partiet har accepterat en könsneutral äktenskapslag

Bland de här länderna, som har gemensamt att de är stabila demokratier sedan decennier, så är det idag alltså bara i USA, Italien och Schweiz som de största högerpartierna i respektive land kategoriskt är emot varje juridiskt erkännande av samkönade relationer.

Republikanerna har idag alltså en extremt homofientlig politik i relation till de flesta politiska partier i västvärldens demokratier. Än mer besynnerligt blir det när alla opinionsmätningar visar att drygt 60 % av befolkningen i USA är för partnerkskap för samkönade par.

Vem är det alltså som egentligen är extremister i den samhälleliga och kulturella debatten i USA, Hollywood eller "knökhögern" inom republikanerna? Jag vet vad mitt svar är på det.

Bengt Held

tisdag, februari 24, 2009 11:41:00 em  
Anonymous Anonym said...

"Island för partnerskapslag många för en könsneutral äktenskapslag"

Självständighetspartiet är det största högerpartiet på Island.

Bengt Held

tisdag, februari 24, 2009 11:44:00 em  
Anonymous Anonym said...

Intresssant jämförelse.

Japp, det republikanska partiet i USA är långt mer konservativt än vad deras flesta motsvarigheter är runtom i världen. Senast nu i förra veckan avslöjades att en medlem i senaten i delstaten Utah, republikanen Chris Buttars, anser att homosexuella är ett störe hot mot USA än något annat. Alltså ett större hot än terrorism, ekonomisk kris, sjukdom, krig, svält. Här står mer om Chris Buttars och hans uttalanden från tidningen the Advocate:
http://www.advocate.com/news_detail_ektid73666.asp

Detta är i USA inga isolerade uttalanden. Förra året gjorde Sally Kern, state rep från Oklahoma, liknande fascistoida och grovt paranoida uttalanden:

http://www.advocate.com/news_detail_ektid72503.asp

Gemensamt för dessa homohatare? Jope, deras religion. Båda är djupt troende (Mormon respektive Evangelical- kristen) samt Republikaner. Snacka om "when Christianity went wrong"....

onsdag, februari 25, 2009 11:23:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tack för listan. Jag tror inte amerikanska vardagsrepublikaner fattar själva hur extrema de är - religiöst och sexualpolitiskt.

onsdag, februari 25, 2009 12:21:00 em  
Anonymous Anonym said...

Och i Sverige fortsätter äktenskapsdebatten precis som i Kalifornien....

Idag har några från Missionskyrkan en debattartikel i den kristna tidningen Dagen. De vill att samfunden avsäger sig den juridiska vigselrätten. Ja, för all del, Missionskyrkan har ju all rätt att göra det, men det kan ju inte säga åt vad andra samfund ska göra.

Det intressantaste är dock hur absurt deras diskrimineringsresonemang är. Orsaken till att de vill att samfunden ska avsäga sig vigselrätten är att det annars kan vara diskriminerande för samkönade par när någon konservativ präst vägrar viga dem. Tja, det kan de ju tycka, ovanligt radikalt för att vara från Missionskyrkan.

Men senare i artikeln skriver de att äktenskapet bör reserveras för olikkönade par. Det är alltså inte diskriminering enligt dem. Inkonsekvensen är närmast total.

För de allra flesta samkönade par är vägran att införa en jämlike äktenskapslag en betydligt större och allvarligare diskriminering än att några präster låter någon kollega viga paret eftersom prästen själv inte är intresserad av göra det.

Det måste väl vara betydligt bättre att samkönade par får rätt att ingå äktenskap och alla borgerliga vigselförrättare och många religiösa vigselförrättare förrättar den typen av vigslar än att INGEN förrättar homoäktenskap som ju blir konsekvensen av att reservera ordet äktenskap för samkönade par.

Det är ungefär som om någon kommun hellre skulle helt vägra ge svarta rätt att besöka en stadspark än att svarta skulle fritt få strosa runt i stadsparken förutom på två avsides platser där två högerextrema grupper har pick-nick för bara vita.

Bengt Held

onsdag, februari 25, 2009 3:50:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home