lördag, maj 02, 2009

HBT-vänliga pirater.

av BENGT HELD

Jag hade egentligen inte planerat att redovisa några resultat från min EU-enkät föränn i mitt HBT-nyhetsbrev för maj 2009. Men svaret från Piratpartiet är så ideologiskt intressant att jag ska kommentera det här.

Vi vet att av riksdagens 7 partier så är det 6 av dem som är för att samkönade par ska ha lika rättigheter när det gäller äktenskap, adoptioner, inseminationer och andra medborgerliga rättigheter som olikkönade par. Kristdemokraterna är ensamma i riksdagen om att vara för en heteronormativ lag som ger heteropar fler rättigheter än homopar.

Hur är det då utanför riksdagen? Ja, att Sverigedemokraterna är heteronormativa och konservativa precis som kd vet vi.

Junilistan som gjorde ett mycket bra resultat i EU-valet 2004 men har sämre opinionsiffror idag är ett HBT-vänligt parti, de är för en könsneutral äktenskapslag, homoadoptioner, inseminationer för lesbiska kvinnor etc. Likadana åsikter har Feministiskt initiativ.

Men när jag skickade min enkät till Piratpartiet så gissade jag nästan helt säkert att de skulle svara "ingen åsikt" om de fyra frågorna jag ställde till dem. Istället, och här är jag ärligt talat överraskad, säger Piratpartiet ja till alla de fyra reformerna.

Från svaret från Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet

I vårt Principprogram skriver vi: "Piratpartiet skall och kommer att agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man ska kunna förvänta sig av en demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning."


Därefter redovisar Engström att partiet vill jobba för de fyra HBT-reformerna om de blir med i EU-parlamentet. Det ska sägas att Piratpartiet själva erkänt att de är beredda att kompromissa bort sina icke-centrala frågor om de blir med i någon partigrupp i EU-parlamentet. Det är alltså risk att de till sist inte jobbar för en del HBT-reformer även om Engström och Piratpartiet är positiv till dem. Men det principiellt intressanta är att Piratpartiet tolkar sitt program om att vara emot diskriminering p.g.a. sexuell läggning som att de har en moralisk skyldighet att jobba för de fyra HBT-reformer som jag granskar vad partierna har för åsikter om.

Av de 20 största partierna i Sverige idag är det sannolikt bara kd och sd som är emot principen om att samkönade och olikkönade par ska ha samma rättigheter. Det håller också på att bli konsensus om att HBT-personer bör ha samma skydd mot diskriminering som etniska minoriteter. Sedan har vi Nationaldemokraterna, Kommunistiska partiet och diverse nationalisocialistiska partier som är grumliga eller fientliga emot HBT-rättigheter men de är politiskt marginella idag.

Piratpartiet har många sympatisörer bland unga män. En grupp där många är HBT-vänliga men där en del har negativa attityder. Det är därför bra att partiet är så positivt i sitt svar. Förhoppsningsvis så för de ut de åsikterna även till sin mainstreampublik. För visst har de rätt, HBT-rättigheter är mänskliga rättigheter.

30 Comments:

Anonymous Christopher Aqurette said...

Det är om att Piratpartiet "är beredda att kompromissa bort sina icke-centrala frågor om de blir med i någon partigrupp i EU-parlamentet" lär inte bli aktuellt. Christian Engström lät ju meddela i SVT:s Agenda förra veckan att han och Piratpartiet kommer att ingå i antingen den liberala eller gröna gruppen, lite beroende på vilken av dessa grupper som visar sig mest villiga att ha dem.

lördag, maj 02, 2009 9:53:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Christopher

Det har jag inte hört, men är det så har Piratpartiet nog inga problem att föra fram HBT-vänliga åsikter. Både den liberala och gröna grupperna röstar nästan alltid HBT-vänligt.

Om det sedan är rätt att rösta på Piratpartiet är en annan sak. Ni bloggbesökare är helt kompetenta att avgöra det själva. Jag redovisar att Piratpartiet är ett HBT-vänligt precis som de flesta andra partier av betydelse i Sverige.

Bengt

lördag, maj 02, 2009 10:25:00 em  
Anonymous Christopher Aqurette said...

Det var min poäng. Både de liberala och gröna grupperna är bra när gäller "våra" frågor.

lördag, maj 02, 2009 10:41:00 em  
Anonymous Anonym said...

Givetvis är det rätt att rösta på Piratpartiet. Lika rätt som det kan vara att rösta på M eller S. Eller? Konstig kommentar tycker jag.

söndag, maj 03, 2009 12:03:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker ND och Missionsprovinsen är mest hbt positiva innerst inne. Fundera lite över detta.

MVH X

söndag, maj 03, 2009 12:36:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det som i princip är grunden till Piratpart är att staten inte skall böka i vad man gör i sitt egent liv (förutom att betala skall och göra andra illa).

Det är väl ganska uppenbart att saker som rättigheter baserad på sexuell läggning inte kommer kompromissas bort! Det är ju själva kärnan i deras politik!

Könsneutrala lagar är uppenbart del i att staten inte skall hålla på och titta in i våra liv och övervaka eller bestämma vad vi får eller skall göra. Dessutom är partiet det mest transparenta parti du kan finna i Sverige (och världen?), så om det ens skulel finnas minsta tillstymmelse till chans att denna viktiga fråga skulle kompromissas, så kan man genom PPs forum se till att så inte sker.

Kanske uppenbart att jag röstar PP själv, men det är mest på grund av att jag vet att jag som "vanlig partimedlem" faktiskt KAN påverka själv inom partiet, utan att ha tio tusen i ryggen. Det är en enorm trygghet.

Förhoppningsvis skickar vi ett par personer till Bryssel, ser till att fixa upp alla tokigheter i våra lagar, och får de traditionella partierna att anamma en mer transparent attityd själva. PP lär väl upplösas efter det, för då är behovet av partiet inte där längre...

söndag, maj 03, 2009 1:13:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Ursäkta, glömde påpeka att PP är mycket HBT-vänliga generellt.

Bara som exempel:
http://stockholm.piratpartiet.se/2009/05/02/motesprotokoll-284-09/

Kanske löjligt, men principen är att människor är viktiga, och tekniken är bara ett verktyg för oss att kommunicera. Det bör inte vara korkade lagar som hindrar människor från att leva.

Sorry för dubbel post :)

söndag, maj 03, 2009 1:16:00 fm  
Blogger Bengt Held said...

Anonym

"Givetvis är det rätt att rösta på Piratpartiet. Lika rätt som det kan vara att rösta på M eller S. Eller? Konstig kommentar tycker jag."

Du har rätt i att det är lika "rätt" eller "fel" att rösta på Piratpartiet som på m eller s. Att jag skrev det var för att förtydliga att jag här inte tar ställning till Piratpartiets politik generellt utan berättar att de ideologiskt är ett HBT-vänligt parti.

Bengt

söndag, maj 03, 2009 4:38:00 fm  
Anonymous Anonym said...

De har väl i alla fall en flata/ett bi i sin EU-kandidatlista? Vad jag minns iaf...

söndag, maj 03, 2009 11:22:00 fm  
Blogger grey said...

Har ingen aning om de sexuella preferenserna hos någon av Piratpartiets kandidater och ledning, med undantag om Ricks eftersom några fick för sig att det var en skandal att en singel-kille skrev att han var just singel på sin facebook
Och allvarligt talat kunde jag inte bry mig mindre. Sådana saker tillhör absolut den privata sfären, och har inget med deras piratpolitik att göra, och lika lite som jag gillar att andra snokar i mitt privatliv snokar jag i andras.

söndag, maj 03, 2009 1:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

Du har fel om Junilistan.
Det är sant att Helèné Goudin har arbetat hårt för HBT-frågor i olika sammanhang. Det är hennes persoliga åsikter och hennes egna engagemang. Hon drev det i personvalskampanj och det är allmänt känt inom Junilistan att hon är intresserad av dessa frågor. MEN! Det står inte ett ord om HBT-saker i Junilistans partiprogram!
Junilistan som parti är absolut inte något HBT-vänligt parti. Man ställer upp på grundläggande demokratiska rättigheter osv, men det finns ingen HBT-politik inom Jl.

söndag, maj 03, 2009 5:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Kandidat nummer 4, Anna Troberg, borde passa in på beskrivningen flata/bi: http://www.piratpartiet.se/eu_kandidater

söndag, maj 03, 2009 6:01:00 em  
Blogger Rick Falkvinge (pp) said...

För övrigt tycker jag inte om beteckningarna HBT eller någon av deras ingående komponenter. Enda anledningen att kalla någon för homosexuell eller bisexuell, eller någon annan sådan etikett, är att markera ett avståndstagande -- att sortera in människorna utifrån någons moraliska norm och sorteringssystem.

Människor är sexuella och kärleksfulla. Det räcker så.

/ Rick - öppet polyamorös och bisexuell

söndag, maj 03, 2009 10:22:00 em  
Blogger Rick Falkvinge (pp) said...

Oh btw, jag glömde det viktigaste att skriva: Kul att du gillar svaret, men tråkigt att det inte är fullständigt självklart att samma människo- och medborgarrätt tillfaller alla.

söndag, maj 03, 2009 10:23:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Anonym

"Du har fel om Junilistan.
Det är sant att Helèné Goudin har arbetat hårt för HBT-frågor i olika sammanhang. Det är hennes persoliga åsikter och hennes egna engagemang. Hon drev det i personvalskampanj och det är allmänt känt inom Junilistan att hon är intresserad av dessa frågor. MEN! Det står inte ett ord om HBT-saker i Junilistans partiprogram!
Junilistan som parti är absolut inte något HBT-vänligt parti. Man ställer upp på grundläggande demokratiska rättigheter osv, men det finns ingen HBT-politik inom Jl."

Givetvis har jag kollat vad Junilistan tycker om HBT-reformer. Så det jag skriver är helt rätt. Inför valet 2006 så hade Junilistan olika punkter om vad de hade för åsikter inom olika områden. Där berättade partiet att de är för både en könsneutral äktenskapslag och homoadoptioner. Av någon orsak så är den delen inte kvar på partiets hemsida. Och jag hittar inte heller Junilistans partiprogram. Har du länken till det?

Så här skriver Junilistan i sitt valprogram inför EU-valet 2009.

http://www.junilistan.se/files/090420/junilistan_valplattform_2009.pdf

"Det är en självklarhet att alla grupper i samhället ska behandlas
rättvist och likvärdigt. Diskriminering utifrån kön, sexuell läggning, ursprung,
funktionsnedsättning eller liknande får inte förekomma inom EU.
Det är oacceptabelt att homosexuella, bi- och transpersoner (HBTpersoner)
och en rad andra grupper systematiskt utsätts för diskriminering i
flera medlemsländer."

Rick Falkvinge.

Tack för kommentaren. När det gäller HBT så menar jag att det är väl motiverat att använda det ordet idag. Det är ju ett faktum att människor blir diskriminerade p.g.a. sexuell läggning och könsidentitet. Att använda ord som homosexuell och transperson är ett sätt att synliggöra de orättvisorna. Visst kan en del mena att ord om homo, hetero och bi är fyrkantiga men låt oss inte göra det bästa till det godas fiende. Av samma orsak kan det vara motiverat att använda orden män och kvinnor i jämställdhetsdebatten trots att inte alla vill definiera sig som något av de två könen.

Bengt

söndag, maj 03, 2009 11:46:00 em  
Anonymous Anna Troberg said...

Hej, hej!
Vad bra att ni kör en genomgång vad det gäller partiernas inställning till HBT-frågor. Visst har det hänt mycket de senaste 15-20 åren, men det finns tyvärr en bit till kvar att gå.

Eftersom jag själv är glad flata, så hoppas jag naturligtvis att jag ska få tillfälle att använda min fjärdeplats på Piratpartiets EU-valslista till att göra världen lite bättre ur ett hbt-perspektiv.

Anna Troberg
Andre vice partiledare, Piratpartiet

måndag, maj 04, 2009 9:18:00 fm  
Blogger Bengt Held said...

En sak till när det gäller Rick Falkvinge.

Du skriver

"Enda anledningen att kalla någon för homosexuell eller bisexuell, eller någon annan sådan etikett, är att markera ett avståndstagande -- att sortera in människorna utifrån någons moraliska norm och sorteringssystem.

Människor är sexuella och kärleksfulla. Det räcker så.

/ Rick - öppet polyamorös och bisexuell"

Paradoxen är ju att du presenterar dig själv som bisexuell trots att du menar att det egentligen är att markera avståndstagande (mot dig själv då?). Det visar ju att det kan vara motiverat att använda de där -sexuellorden ibland. Men i ett mer jämställt samhälle blir de inte lika viktiga att använda.

Bengt

måndag, maj 04, 2009 9:50:00 fm  
Blogger Rick Falkvinge (pp) said...

Bengt: Touché. :)

måndag, maj 04, 2009 10:33:00 fm  
Anonymous Clapham said...

Piratpartiet hade även ett tält på förra Pridefestivalen, något som väl måste visa på ivf lite engagemang i hbt-frågor?

måndag, maj 04, 2009 11:31:00 fm  
Blogger Rick Falkvinge (pp) said...

Att PP är på Pride är inte så mycket engagemang i hbt-frågor (som isolerat fenomen), utan för att trycka på vikten av ett privatliv som koncept.

Vissa saker vill man helt enkelt ha för sig själv, och man behöver ha rätten att ha hemligheter.

Ens sexualitet är en otroligt integrerad del av ens personlighet, och den är också en del av ens privatliv, som staten helt enkelt inte har att göra med.

Det är också grundläggande medborgarrätt att man inte kan särbehandla människor baserat på hur deras privatliv ser ut.

Piratpartiet har privatliv och medborgarrätt som huvudfrågor.

Därför är vi på Pride.

Och för att det är kul. :)

måndag, maj 04, 2009 12:24:00 em  
Blogger Anna Blixt said...

Hej,

Jag är piratpartist, och visst håller vi ett fokus på "våra" frågor, men inte till vilket pris som helst!

Vi kan liksom inte kämpa för medborgarrätt på ett område, och pissa på en annan medborgarrätt för att uppnå detta.

Det "sämsta" agerande vi rimligtvis kan ge i HBT-frågor är att vara neutrala. Jag skulle inte vilja tillhöra ett parti som offrade lika människovärde oavsett sexuell läggning för att rädda brevhemligheten.

Alla människor HAR lika värde, och alla HAR samma rättigheter som medborgare. Detta inkluderar ett skyddat privatliv.

Piratpartiet har inte bara jävlaranamma, vi har också sunt förnuft. Och vi gillar andra kulturer och nya sätt att se på tillvaron. =)

Mvh, Anna

måndag, maj 04, 2009 12:46:00 em  
Anonymous erik said...

shit vad intressanta kommentarer! tack för lite mer insikt om piratpartiets ställningstagande om hbt!

/hbt-pirat

måndag, maj 04, 2009 12:48:00 em  
Blogger Beelzebjörn said...

Det borde vara självklart egentligen...

Jag som engagerad pirat tycker att det är lite trist att vårt ställningstagande mot främlingsfientlighet och diskriminering baserad på sexuell läggning inte är bättre känt.

...Det är klart - det mediautrymme vi har haft har varit rätt låst på fildelningsdiskussionen, men det känns ändå lite som en fail.

Själv kan jag bara instämma med Anna - jag skulle vägra vara en del av ett parti som skulle sälja ut en självklar frihet för att befästa en annan.

...Så tack Bengt, för att du väckte frågan, och gav tillfälle att reda ut saken.

måndag, maj 04, 2009 4:50:00 em  
Anonymous Welder said...

Jag är piratpartist och vill bara påpeka en sak till. Jag tror att en viktig skillnad mellan pp och andra partier är att de har så mycket på sin agenda (dvs "allt") att hbt-frågorna kommer långt ned och drivs lite förstrött sådär. Pp hanterar få frågor och består av direkt engagerade aktivister som är rätt snabba på avtryckaren för att faktiskt uträtta saker i de frågorna. Jag tror alltså att pp:s engagemang i de här frågorna är något intensivare än till exempel s eller m:s.
Mina två eurocent.

måndag, maj 04, 2009 5:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

Welder

Det där måste jag säga emot. Både i riksdagen och i EU-parlamentet är det många politiker från m till v som jobbat engagerat för HBT-rättigheter. Att Sverige idag sannolikt har världens bästa HBT-lagar är ett bevis för det.

Givetvis vill du tala väl om ditt parti men du gissar helt fel när du talar illa om de andra partiernas HBT-politik.

Piratpartiet har ju inte heller några konkreta krav för HBT-rättigheter i sitt EU-program vilket de flesta riksdagspartier har.

Bengt Held

måndag, maj 04, 2009 7:03:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Welder

En sak till.

"Jag tror alltså att pp:s engagemang i de här frågorna är något intensivare än till exempel s eller m:s."

Det vore ju bra om det var sant. Men vad jag vet har piratpartiet aldrig skickat några pressmeddelanden om HBT-rättigheter eller haft debattartiklar om det. Rick eller någon annan ledande i partiet kanske kan förklara om man gjort så men jag har ännu inte hittat det. Inte heller skrev man på sin hemsida något positivt om att Sverige nu för en könsneutral äktenskapslag vad jag vet.

Piratpartiet har ju ännu inte visat att man faktiskt prioriterar HBT-rättigheter. Den unge man som har bögnoja kan läsa ganska mycket på partiets hemsida utan att få sina fördomar utmanade. Här har ju piratpartiet också ett ansvar att bilda opinion bland sina sympatisörer för allas lika värde, ett ansvar som givetvis andra partier också har. Men sex av riksdagens partier (alla utom kd) brukar ofta ha HBT-politik som förstanyhet på sina hemsidor vid t.ex. Stockholm Pride. Har Piratpartiet någonsin haft det?

Jag klandrar iofs inte piratpartiet alltför hårt, man har varit fokuserad på ett fåtal reformer, partiet är ganska nytt etc. men det blir inte riktigt trovärdigt att kritisera andra partier för att inte göra tillräckligt när man inte själv haft några utspel i media om HBT-rättigheter.

Jag vet att Piratpartiet besökt Pride i Stockholm och det är mycket bra. Men det gäller ju också att visa sin solidaritet med minoriteter när man riktar sitt budskap främst till mainstreampubliken.

Bengt

måndag, maj 04, 2009 9:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

Att PP inte har en uttalad HBT politik, kan ju dels bero på att det inte direkt är en fråga som engagerar partiet. Dels för att partiet är så ungt, det är trots att vi som medlemmar som har bestämt vad som ska föras på dagordningen i forumet, och ditt blogginlägg där hade säkert satt fart på diskussionen, och kanske hade det funnits med, uttalat på sidan idag. Men man kan också se det se att PP är ett fokus parti, och inte ät något enfråge eller fåfrågeparti, Mänskliga rättigheter, skyddat privatliv och fri kultur, är faktiskt ett par mycket breda frågor som behandlar väldigt stora delar av vår samhälle. Och delar som verkligen behöver förbättras. HBT förefaller för mig som en väldigt självklar fråga där PP är positiv och självklart även skulle kunna jobba aktivt med i EU, efter våra redan satta kärnfrågor, det är bara upp till medlemmarna och våra företrädare i Bryssel :)

- Marcus Nilsson

måndag, maj 04, 2009 9:48:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Marcus

"Att PP inte har en uttalad HBT politik, kan ju dels bero på att det inte direkt är en fråga som engagerar partiet."

Du är ju då mer självkritisk än dina partikamrater som lämnat kommentarer här på bloggen. Kanske det är dags att HBT blir en fråga som engagerar piratpartiet.

"och ditt blogginlägg där hade säkert satt fart på diskussionen, och kanske hade det funnits med, uttalat på sidan idag."

Nåja, det är ännu inte försent. Du kanske kan bli någon typ av HBT-hjälte om du fixar det. :-)

Bengt

måndag, maj 04, 2009 11:18:00 em  
Anonymous Oscar Swartz said...

Själv har jag ju mött en hel del politiker och partier genom åren. Vet inte om det är en generationsfråga eller om själva värderingsgrunden ligger så djupt hos folk som engagerar sig i PP eller om det har med politikers syn på sig själva och sin roll som är annorlunda - men jag upplever en skillnad mellan PP och resten: Traditionella partier och politiker känner tydligen att de måste betona att de accepterar en och känner sig lite goda och stolta över detta. I Piratpartiet är det så fucking självklart att man inte behöver gå runt och stoltsera med hur tolerant man är. Det finns ingen tvekan. Jo, jag har ju pushat för PP sedan starten i stort sett och fortsätter :)

måndag, maj 04, 2009 11:29:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Oscar

"Traditionella partier och politiker känner tydligen att de måste betona att de accepterar en och känner sig lite goda och stolta över detta."

Visst kan det vara så. Men jag lovar dig att det pp också har homofober och främlingsfientliga bland sina sympatisörer, det har alla partier. Det som kan tyckas vara givet för en inre krets måste ju inte vara det för vanliga partisympatisörer. Jag säger inte att problemen är värre inom pp än övriga partier men att uttala sig för HBT-rättigheter handlar inte främst om "att vara tolerant" utan att visa att man bekämpar de diskriminerande attityder. Alla som följt äktenskapsdebatten senaste året kan konstatera att negativa attityder existerar i Sverige, även bland många unga.

Bengt

måndag, maj 04, 2009 11:48:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home