tisdag, augusti 23, 2005

Hur vetenskapen används...

Homosexualitet är ingen läggning, konstaterade Världen Idag i maj och hänvisade till en studie från Göteborgs universitet som handlade om nio unga kvinnor som av politiska skäl valt att leva lesbiskt.

Ett lysande exempel på hur kvalificerad Världen Idag-retorik fungerar och hur vårdslöst de hanterar forskning och vetenskap.

Studien handlar alltså om kvinnor som valt att leva lesbiskt av politiska skäl. Forskaren har SÖKT UPP nio sådana kvinnor och intervjuat dem. Studien handlar om dessa nio kvinnor, inget annat.

Om urvalet hade varit slumpmässigt hade studien varit intressant ur Världen Idags perspektiv.

Att ur den här studien dra slutsatsen att homosexualitet inte är en läggning är samma sak som att ur en studie där man intervjuat nio lokförare som begått våldsbrott dra slutsatsen att lokförare är våldsverkare. Eller att ur en studie som handlar om homosexuella som valt att leva heterosexuellt, dra slutsatsen att heterosexualtiet är något man väljer och måste lära sig.

Retorikens mest bedrägliga aspekt är att det som sägs inte behöver vara sant - men det måste vara SANNOLIKT. Den som läser en artikel av den här sorten med det kritiska tänkandet påkopplat upptäcker givetvis det orimliga i slutsatsen. Men när det gäller att prata skit om homosexuella är alla medel tillåtna - även lögnen. Och den kan lätt få fäste även i intellektuella och reflekterande sinnen. Här refereras nyheten till exempel av den konservative bloggaren Jakob E:son Söderbaum...

Misstaget de religokonservativa gör är de förvärvar kundskaper om homosexualitet genom att STUDERA homosexuella (och fokusera på de aspekter av homosexualitet som stödjer dem i deras religiösa övertygelse.) Inte genom att KOMMUNICERA med homosexuella. Så länge de inte vågar ta till sig adekvata och relevanta erfarenheter, kommer de att sväva i ett självvalt vacuum av okunsakap - och där kan de tryggt fortsätta utropa sig till dissidenter i en fallen värld. Billigt och lättgenomskådat.

2 Comments:

Blogger vilja said...

Vad glag jag blir över att hitta den här bloggen. Den behövs!

torsdag, augusti 25, 2005 6:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är dags att vi homosexuella inte bara sitter tyst och tittar på när den högst medvetna kampanjen att smutskasta oss drivs på högvarv av till exempel Livets ord och deras tidning Världen idag. Din blogg behövs Tor! Tack! för att du finns!

Lämnar här en länk till en jämförelse med den hat- retorik som Världen idag bedriver mot den hat- retorik Hitler använde mot Judarna. Mycket tänkvärd:

http://www.hatecrime.org/subpages/hitler/hitler.html

lördag, september 03, 2005 12:52:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home