måndag, januari 16, 2006

Homosexuella modeskapare försöker göra kvinnor till småpojkar

Det är de homosexuella männens i modeindustrin fel att det idag råder en sjuklig smalhetsnorm för unga tjejer, säger psykologen Lily Skarby i dagens Metro (sid 3).

- Det massmediala kvinnoidealet är att ha en kropp som en mager pojke. Framförallt unga tjejer faller lätt offer för det budskapet. [De homosexuella männens] bild av vad som är vackert grundas på manskroppen. Det är smala höfter och spenslig kropp som gäller.

Enligt Skarby är det alltså ett homosexuellt pedofilt ideal som smittar av på kvinnonormen.

Men varför gäller trådsmalhetsidealet även i helt homobefriade miljöer som heteroporr och herrtidningar som Café, Slitz, Moore och FHM? Är Bingo Rimér smygbög?

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du. Jag tänkte skriva nått här till dig. Men jag orkar inte skriva så mycket. Jag tycker att det är illa om du känner dig utsatt för att du e homosexuell. Men jag orkar inte.. varför håller alla på så mycket? Alla dessa åsikter hela tiden.

tisdag, januari 17, 2006 1:22:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Tack för din kommentar. Jag känner mig inte särskilt utsatt personligen, jag skriver mest för att bringa fördomar och märkliga föreställningar till ytan. Synliggöra och emotsäga dem.

tisdag, januari 17, 2006 1:26:00 em  
Anonymous Björn said...

Kämpa på Tor, knivskarp som vanligt. Din blogg är solklar och bra. Även om jag inte alltid håller med så är detta inlägg 100% genomskådande för den starka homofobi som än idag lever i Sverige. Tack för du finns.

tisdag, januari 17, 2006 9:33:00 em  
Anonymous Annika said...

När man beskyller bögar för att vara skuld till skönhetsidealet bland heterosexuella måste det väl handla om att man inte vågar vara en vanlig feminist och ifrågasätta hur heteromän objektifierar kvinnor. Tragiskt men inte ovanligt att man skyller sina egna problem på en annan grupp, helst då en förtryckt sådan så att de med makt ska gå fria från att svärtas ned. dessutom är detta så gammalt, ska vi verkligen behöva ta den här diskussionen igen!

onsdag, januari 18, 2006 10:38:00 fm  
Blogger malte said...

Jag tycker inte att heteromäns objektifiering förklarar smalidealet. Heteromän objektifierar kvinnor, det må vara sant, men varför just de smala? I andra kulturer än den nuvarande västerländska lär det vara andra ideal som gäller, likaså här i andra tider. Det är visst bisarrt att skylla på bögarna, men patriarkatet är inte heller en tillräcklig förklaring.

onsdag, januari 18, 2006 12:28:00 em  
Anonymous eva said...

som malte säger, det är klart att det inte är bögarnas fel... fast tjejerna i cafe och andra porrblaskor_ser_ faktiskt inte ut som pojkar, de har både rumpa och tuttar, må vara onaturligt stora, men det är helt klart ett annat ideal.

onsdag, januari 18, 2006 1:48:00 em  
Anonymous Annaa M said...

Men alltså...
Det är ju helt olika kroppsideal som råder i modevärlden och i porr/herrtidningsvärlden. I den senare råder fortfarande silikonbröst medan det inom modevärlden är mycket pojkfigurer med smala höfter och platta bröst. Serier som American Top Model är en bra motvikt till de idealen eftersom olika kroppstyper deltar.

Men det ÄR faktiskt känt sedan länge i modevärlden att en del, och jag säger EN DEL, homosexuella manliga designers ritar kläder för just de där taniga kropparna med väldigt lite kvinnliga former. Andra ritar andra kläder...

Att sedan påstå att homosexuella män skulle ligga bakom hela smalhetsnormen är naturligtvis en grov överdrift. Om det nu över huvud taget existerar någon smalhetsnorm annat än just i modellvärlden. Anorexi är ju som bekant en sjukdom som inte har särskilt mycket med modenormer att göra. Bland svenska tjejer är övervikt ett större problem än smalhet - och det kan man väl ändå inte beskylla bögarna för!!!

torsdag, januari 19, 2006 8:33:00 fm  
Blogger Tomas Thulin said...

Det ÄR ju faktiskt Twiggy och inte Victoria Silvstedt som är med i juryn i Top Model. Fast Miss Tyra är ju inte pojksmal. Blandat bland modellerna, men den "stora" kvinnan åkte ju ut för att "she's beautiful but she is NOT a model"

Men, men. Inte ens Miss Jay är ju särskillt smal.

fredag, januari 20, 2006 9:27:00 fm  
Anonymous ab said...

..................Det är väl ingen hemlis att modesigners som är bögar gärna skickar ut pojkliknande modeller på catwalken, inte särskilt konstigt heller, och det är väl deras begåvning för klädskapande som fått modetidningarna att falla för samma ideal (dessutom har de inte mycket att väja på, toppmodellerna som bär kläderna är ju inte utsedda av pressen). Och även om modeskaparna även försöker skapa för killar, är det fortfarande roligast och färgrikast med kläder för kvinnor!

Hur heterosamhället har hamnat i dyrkan av pinnsmalhet vete fan. Vad alla vet är ju att sexuell attraktion faktiskt inte har med slankhet att göra egentligen. Jag är övertygad om att en massa karlar gärna skulle vilja få ihop det med Supernannyn Jo Frost! Rund och yppig... för att inte tala om Nigella.

fredag, januari 27, 2006 2:03:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Exakt! Det är ju just därför det i bloggtexten presenterade påståendet är så absurt.

fredag, januari 27, 2006 2:04:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home