onsdag, januari 11, 2006

Kd-riksdagsman blottar glapp

Riksdagsledamoten Erling Wälivaara (kd) blottar i en intervju i Ekot idag det enorma glappet mellan kristenhetens uppfattning om homosexualitet och verkligheten. Han talar om homosexualitet och jämför med andra synder som framkallas av behov/läggning, till exempel pyromani och kleptomani.

– Den homosexuelle, du och jag är exakt lika mycket värda enligt bibelns syn, men det är företeelserna, till exempel att pyromaner älskar att se eld och kleptomaner som säger att de inte kan låta bli att stjäla, men lika fullt säger bibeln att det är fel att stjäla, det är fel att tända på andras egendom. Vi måste våga säga i det här sammanhanget att Gud älskar den homosexuelle, men företeelsen älskar han inte. Han anser inte att det är rätt.

I sina brev talar Paulus om "homosexualitet" i samma andetag som han talar om föräldramördare, lögnare, stridslystna och blodtörstiga, med flera. Vad skiljer synderna Erling Wälivaara och Paulus nämner från verklighetens homosexualitet? Jo, att homosexualiteten inte skadar någon annan. Alla andra synder i Paulus brev, och de Wälivaara räknar upp är till sin natur sådana att en annan människa skadas mycket konkret av dem.

Är det inte dags att kristenheten försöker förstå vad Bibeln egentligen förbjuder, istället för att predika vad man själv vill att Bibeln ska förbjuda?

5 Comments:

Blogger Göran Koch-Swahne said...

Du skall icke stjäla! handlar alltså om människohandel...

Och visst sprakar det rätt bra om städerna på slätten ;=)

onsdag, januari 11, 2006 9:28:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tvivelaktig argumentation.
Nu säger du att homosexualitet inte skadar någon annan, vilket jag har svårt att förstå.
Lika väl som att man påstår att homosexualitet inte skadar någon annan, kan man även påstå att fylleri inte skadar någon annan.

torsdag, januari 12, 2006 1:55:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Vad är svårt att förstå med det? Homosexualitet är ett fenomen där personer av samma kön känner fysisk attraktion och kärlek mellan varandra - var finns det skadande elementet i detta? Man kan givetvis mena att de "drar det rätta straffet över sig för sin villfarelse" och genom det skadar sig, eller genom att "orena sina kroppar" och så vidare. Men det är skador på en abstrakt nivå. Synderna Paulus och Wälivaara talar om ger konkreta skador. Även fylleri. Det skadar åtminstone med hundraprovcentig säkerhet den som ägnar sig åt det. Det gör inte homosexualitet.

torsdag, januari 12, 2006 8:03:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Enligt din synvinkel ja, för du underkänner glatt alla andras synvinklar...

torsdag, januari 12, 2006 1:05:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Du är välkommen att förtydliga och konkretisera dina synvinklar, eller de synvinklar du önskar åberopa.

torsdag, januari 12, 2006 1:24:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home