lördag, december 30, 2006

Efterlysning: Nytt ord för homofobi!

På bloggen Inkorrekt har Samuel inte legat på latsidan de senaste veckorna. Bland annat finns en lång diskussion Om homosexualitet, Jesus och sanning. Diskussionen präglas i de flesta fall av vad som verkar vara ömsesidiga försök till förståelse, men inget nytt framkommer. Några perspektiv saknas, som jag får se om jag orkar upprepa dem bland kommentarerna. (Jag hade hoppats att Noa R skulle göra det, men jag antar att han har fullt upp, och att han också är trött på att behöva upprepa samma saker gång på gång på gång...)

En sak gör mig dock tröttare än vanligt, och synnerligen besviken. Samuel försöker åter igen kollra bort begreppen genom att klyva hår kring ordet homofobi, och hävdar att dess innebörd är obotlig skräck för homosexuella. Det mest tragiska är inte att dessa ordövningar urholar och bagatelliserar ett stort samhällsproblem, utan att ordvrängarna inte inser vilken mörk tradition av revisionism de verkar i...

Jag avskyr känslan av att dunka huvudet i en vägg. Den gör mig arg, ledsen och fyller mig av hopplöshet. Behovet av ett nytt och oförvrängbart uttryck för homofobi är alarmerande. Så kom med förslag!

Självklart är det inte rätt att se sig tvungen att ändra på vedertagna och väl fungerande begrepp på det här sättet. Det är ungefär som att låta mobbade barn byta skola istället för att flytta på mobbarna. Men ibland är det inte möjligt att göra det som är rätt. Ibland måste man rätta sig efter den orättfärdiga pipan.

11 Comments:

Blogger Christian BK Aasvestad said...

Heterosexism!

lördag, december 30, 2006 4:22:00 em  
Anonymous johan a svensson said...

Ordet 'homofientlighet' duger alldeles utmärkt och säger exakt vad det handlar om.

söndag, december 31, 2006 12:15:00 fm  
Blogger Christoffer Smitz said...

Ja, eller homointolerans kanske. Men det är väl mer eller mindre nästan typ ungefär samma sak.

söndag, december 31, 2006 4:33:00 em  
Blogger Noa Resare said...

Jag håller på och flyttar i dagarna, stora flyttlasset går imorgon. Tar möjligen en titt på inkorrekt om ett par dagar.

söndag, december 31, 2006 10:16:00 em  
Anonymous Ponte said...

homofobi = obotlig skräck för homosexuella
Dessvärre stämmer det in på en del människor, man kan inte annat än tycka synd om dem som är så rädda för något de tycker är annorlunda.

tisdag, januari 02, 2007 9:12:00 fm  
Anonymous Svava said...

som jag ser det har ordet två helt olika betydelser - skrev det någon gång när vi diskuterade som bäst...

den ena betydelsen är en motvilja mot homosexualitet som fenomen

den andra betydelsen är den där allmänna lilla paniken som män ofta känner när de upplever homosexuella män (fast inte kvinnor - det verkar få motsatt effekt på dessa karlakarlar)... bakom denna homofobi ligger inga djupa tankar, bara en instinkt

därför behöver vi två ord

det samuel brukar beskriva när han pratar homofobi handlar nog mer om det första

tisdag, januari 02, 2007 3:59:00 em  
Blogger Patrik said...

..och det går alldeles utmärkt att förvirra bort sig i ord även med ovan nämnda uttryck.

tisdag, januari 02, 2007 4:35:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Tack för alla hitills inkomna förslag. Men som Patrik påpekar kan man förmodligen klyva hår och urholka dessa uttryck också... Bara illviljan finns. Och den finns ju...

onsdag, januari 03, 2007 1:05:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hej, Tor!

Inom den akademiska världen pågår en ständig debatt om detta och de två begrepp som huvudsakligen figurerar är just "homophobia" och "heterosexism". Än så länge tycks de flesta föredra "homophobia", men särskilt inom mer queerteoretiskt inriktade kretsar börjar "heterosexism" vinna terräng.

Hälsningar

Zem

torsdag, januari 04, 2007 1:15:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag håller med om att ordet homofobi inte är någon fobi. Fobier i allmänhet ska kunna botas genom hypnos/medicinering eller genom psykoterapi.

När det gäller synen på homosexualitet handlar det mera om ett ställningstagande om hur man kan/bör leva sitt liv. Sådana ställningstaganden "botas" vanligen inte med ovanstående metoder utan man brukar i intoleranta länder tillgripa tortyr, propaganda (ex. lansering av nya ord och uttryck som ska visa på en gruppsolidaritet), och genom intensiva utbildningsinsatser.

torsdag, januari 11, 2007 1:27:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Ett typiskt Tunehagskt resonemang, som understryker problemets vikt.

Vad baserar sig detta ställningstagande om hur man kan/bör leva sitt liv på då?

torsdag, januari 11, 2007 2:02:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home