måndag, december 11, 2006

Senaste Elisabeth Ohlson-tumultet

Elisabeth Ohlson-Wallin är i hetluften igen med bilden In hate we trust. Polis ingrep under fotograferingen (läs artikel i QX), och kristenheten rasar mot hennes fräckhet. Bilden illustrerar hur Vatikanens dehumaniserande antgayretorik ger andligt stöd till bögknackning. Dessutom uppmärksammas att Vatikanens hållning vad beträffar hatbrott mot homosexuella, nämligen att det är de homosexuella själva som har sig att skylla för detta.


Skinnskallar våldtar och mördar en flata.
Kardinalerna har stånd under kåporna.


Som konst betraktat är dock bilden undermålig. Som debattinlägg värdelöst i sitt polariserade uttryckssätt (på samma sätt som Ruben Agnarssons ständiga Hitlerskriverier, senast i samband med nyheten om välsignelseakten för partnerskap). Men en insändare i dagens Världen Idag gör mig förbryllad.

Självklart har Ohlson-Wallin rätt att fota eller karikera vad hon vill, i en demokrati väger yttrandefriheten tyngst och troende människor (som exempelvis jag) måste i frid accecptera att andra människor skändar både Gud och profeter. Men tyvärr råder inte konsensus om detta och därför står Sverige och västvärlden inför ett vägval: att acceptera inskränkningar i demokratin och yttrandefriheten i rädsla för totalitära grupper, eller gemensamt stå upp för grundvalarna för vårt samhälle och vägra tystas.

Det är ju precis det Elisabeth Ohlson-Wallin gör. Hon vägrar låta sig tystas, och använder sin yttrandefrihet maxialt. Jag begriper inte hur textförfattaren kan göra henne till en representant för det odemokratiska vägvalet.

2 Comments:

Anonymous ab said...

Men iskribenten stöder ju Elisabeth, vad jag kan se? Mot tidningen?

fredag, december 15, 2006 12:20:00 em  
Anonymous jon said...

Måste bara påpeka att det insändaren menar är förstås att hon hatar muslimer. Hennes åsikt är att sedan mohammed-teckningarna så kan inte kristna kyrkan stödja censur längre, för nu gör ju islamisterna det. Det är förstås ännu lättare att stödja karikatyrer mot katolska kyrkan än den egna.

onsdag, december 27, 2006 5:05:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home