torsdag, november 30, 2006

"Kristus har aids"

Hans Stiglund, biskop i Luleå stift skrev häromdagen en fin artikel i Världen Idag, där han inför Världsaidsdagen imorgon den 1 december påminde om barnens situation i de av aids härjade områdena, främst Afrika.

Jag skrev för ett par år sedan om att Kristus har aids. Begreppet är lånat från professor Tinyiko Sam Maluleke, en av de banbrytande teologerna i det nya Sydafrika. Han använder sig av en urgammal bild av den världsvida kyrkan som Kristi kropp och förklarar:

Om vi alla är delar av Kristi kropp så måste vi sörja med den del av kroppen som har en så smärtsam och stigmatiserande sjukdom. Om en av lemmarna lider, eller är sjuk påverkas hela kroppen av det. Eftersom vi utgör lemmarna i den kropp som är Kristus och många av oss har aids, innebär det att Kristus själv har aids.

En annan som använde sig av analogin om Kristi kropp var Elisabeth Ohlson-Wallin, i den mest utskällda utställningen i Sveriges historia. Ska biskop Stiglund också skällas ut nu? Menar han att Jesus är homosexuell, sprutnarkoman eller promiskuös?


Bild: Elisabeth Ohlson-Wallin

3 Comments:

Anonymous Ollie said...

intressant detta.

torsdag, november 30, 2006 3:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

artskillnad på Wallin och biskopen, det inser du va, Tor!

torsdag, november 30, 2006 4:48:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Artskillnad? Vad menar du? Spelar det roll VEM som använder sig av bilden Kristi Kropp? Får jag använda den? Du?

torsdag, november 30, 2006 5:35:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home