lördag, november 25, 2006

Erbarmlig SVT-"debatt" om tro och vetande

Just nu pågår någon sorts krig mellan Föreningen Humanisterna och delar av kristenheten. Frågan om tro och vetande har debatterats flitigt i de konfesionella tidningarna, och Bevara Äktenskapet-mannen Stefan Gustavsson har under de senaste månaderna turnerat runt och undervisat pastorer i konsten att bemöta Humanisterna (källa: Dagen). Under kvälles debatt i SVT-programmet Existens framgick en av taktikerna mycket tydligt, nämligen att gång på gång utmåla Humanisterna som totalitära. Pastor Stanley Sjöberg kallade dem till och med för kommunister.

Programmet var tänkt som en debatt mellan Humanisternas ordförande Christer Sturmark och en panel bestående av några religiösa företrädare och Göran Greider. Tyvärr blev det ingen debatt. Inte ens ett samtal. Programledaren styrde upp det in absurdum, och exakt ALLT inom ramen för temat tro och vetande skulle beröras. Programmet tangerade ett flertal intressanta ämnen, men det gavs inga som helst möjligheter att fördjupa eller jämföra argument. Varför fick vi inte veta vad Stanely Sjöberg menade med påståendet att Humanisterna är en totalitär rörelse? Vad menade han med kommunister? Varför utmanades inte Sturmarks generaliserande utlåtanden om religion?

SVT överdriver alltid moderatorsrollen i sina debattprogram. Låt gå att en partiledardebatt veckan före riksdagsvalet kan behöva styras upp och modereras hårt, men en intellektuell och filosofisk debatt måste vara friare. Moderatorns plats är i bakgrunden, och debattörerna skulle ha fått tala friare, och verkligen debattera och presentera argument och exempel. Hetta och engagemang efterlyses, tack.

5 Comments:

Blogger Christian BK Aasvestad said...

Kan inte annat än att istämma.

Ett riktigt, riktigt, riktigt dåligt program var det!

Men det är iofs inte första gången Existens får kritik.

lördag, november 25, 2006 11:57:00 em  
Anonymous Björn said...

Man ska inte heller glömma att många av jounalisterna som jobbar på Existens är skolade i den frireligiösa skolan där frälsning och tro alltid går före fakta, sanning och nyanserad debatt.

Jag tycker att journalisterna från de frireligiösa folkhögskolorna borde åsiktsmärkas eftersom man där lär sig att Gud och frälsning är mottot med sin journalistik och går före allt, även sanning och fakta.

Riktigt otäckt.

söndag, november 26, 2006 3:05:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Nu efterhand fick jag veta att debatten skulle handla om tro och politik.

tisdag, november 28, 2006 8:32:00 fm  
Blogger Pastor Astor said...

Menar Björn att journalisterna på existens är för okritiska till religion? Vad har du för bevis för ditt påstående att journalister utbildade på kristna folkhögskolor i högre grad än andra driver en ideologi före "sanning och fakta"?

Jag tror att man genom at läsa en skribents texter efter hand kan skapa sig en uppfattning om skribenten ifråga. Ordbajseri och hybris eller noggrant undersökta sakförhållanden? I ditt fall, Björn, det första.

tisdag, december 05, 2006 8:07:00 fm  
Anonymous Björn said...

Hej Pastor Astor,

Min frikyrkliga bakgrund har visat mig så många gånger hur tro sätts framför sanning och ibland lag.

Ett vanligt resonemang från kristna är nedanstående:

"Gud är ju störst. Gud är sanning. Därför talar jag sanning om jag säger/gör det Gud vill jag ska göra"

Det innebär också att en journalists egna religiöst motiverade ställningstaganden till de nyheter han eller hon hanterar självklart tar sin prägel.

Jag tycker inte det är ett konstigare faktum än att miljöjournalister med bakgrund inom miljörörelsen vill föra sin journalistik genom att bedriva opinion, styra samhälls utveckligen i de dom anser är rätt väg.

Precis på samma sätt fungerar en del kristna journalister.

torsdag, december 07, 2006 7:39:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home