måndag, april 30, 2007

Homosexuella ska offras för den ekumeniska husfridens skull

Tidningen Dagens tf chefredaktör Elisabeth Sandlund pläderar idag för att Svenska Kyrkan ska gå den fega medelvägen. I stället för att stå upp för en modern och mänsklig syn på homosexualitet och erkänna de homosexuellas behov och kärlek, anser hon att Svenska Kyrkan bör se sig över axeln och ängsligt göra på samma sätt som man gör i resten av världen. Hon hänvisar bland annat till den Etiopiska Mekane Yesus-kyrkan som nyligen förklarat att ärkebiskop Anders Wejdryd inte är välkommen till deras kyrkomöte i sommar, just "på grund av Svenska kyrkans välvilja till välsignelse av homosexuella par" (SvD).

I Etiopien är homosexualitet mellan män ett brott. Varför, menar Sandlund, att Svenska Kyrkan ska lägga sig platt och anpassa sig efter kyrkor som underblåser ett kriminaliserande av homosexualitet? Borde inte Svenska Kyrkan stå upp för sin hållning istället? Borde inte Svenska Kyrkans medlemmar vara stolta över att dess ledning tar strid mot en förlegad, ohuman och människorättsvidrig syn på homosexualitet?

Istället frågar sig Sandlund ängsligt i sin ledare: Tänk om de andra har rätt? Patetisk ynkedom! Hur mycket är Sandlund beredd att offra för den ekumeniska husfriden? ´

(Elisabeth Sandlund är annars en av mina favoritskribenter på Dagen. Hon brukar vara balanserad och mycket vidsynt i sina texter.)

Etiketter: ,

4 Comments:

Anonymous Björn said...

Håller med. Det är så sorgligt hur de fundamentalistiska kristna i Sverige vill kasta stenar på SVK hela tiden.

Idag framstår det att de fundo- kristna i Sverige inte har någon annan fråga på sin hjärna än motviljan mot os homosexuella.

Snacka om goda kristna värderingar...not.

Dom bokstavskristna borde istället se över sina egna bon och det djupa hyckleri som många frikyrkoförsamlingar befinner sig i. Jag säger bara Knutby....

måndag, april 30, 2007 1:44:00 em  
Anonymous Christoffer said...

Det är inte så enkelt, eller så extremt, att man kan dra många över någon slags fundamentalistgräns. Det finns dom som - i mina ögon - inte förtjänar det epitetet, även om de har värderingar som går emot mina (exempelvis när det gäller homosexualitet).

Visst, det finns ett bekymmer med fundamentalister, men jag skulle säga att dom i Sverige är ganska få. De flesta människor jag stöter på går det att ha en öppen och tvåkanalig dialog med.

måndag, april 30, 2007 6:25:00 em  
Anonymous Björn said...

Halloj Christoffer, jag säger inte att alla kristna, inte ens de Fundo- kristna är sådanna. Jag dömer inte. Jag svarar på ett inlägg om en person (Elisabeth Sandlund) som i detta fallet helt klart har begått en tankevurpa när hon tycker att Sverige borde utveckla sig i riktning mot det ofantliga mänskliga förtrycket i Etiopien istället för att vi skulle kunna vara föredöme för det samma landet. Det är en rätt så sorglig inställning till männsikor hon visar sig ha tycker jag.

måndag, april 30, 2007 9:06:00 em  
Anonymous Göran Koch-Swahne said...

Mekane Jesus-kyrkan är en gren av Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, en alltmer anti-kyrklig svensk inom-kyrklig rörelse.

Sveriges bidrag till kolonialismen, kort sagt.

måndag, maj 07, 2007 10:15:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home