onsdag, maj 02, 2007

Fanatik-ekumenik

Enligt gängse högerkristen retorik har den islamistiska fascismen sin främsta bundsförvant i den västerländska vänstern. Men i sin bok The Enemy at Home lanserar den konservative författaren Dinesh D'Souza en ny teori, som Lars Åberg skriver om i dagens Sydsvenska Dagbladet.

elfte september var kulturvänsterns fel eftersom jihadisterna hatar den bög- och abortvänster som får bre ut sig i det amerikanska samhället.

Ur ett kristet moralkonservativt perspektiv var terrordåden alltså en begriplig muslimskt moralkonservativ upprensningsaktion; att det inte var någon gayklubb utan World Trade Center och Pentagon som anfölls spelar antagligen mindre roll. Högerpredikanten Jerry Falwell förklarade attacken med att Gud på grund av samhällets dekadens hade dragit undan sin skyddande hand, men för D’Souza framstår terrorhandlingarna som alltigenom rationella.

I hans ögon utkämpar USA två strider – en mot terrorismen och en mot kulturvänstern – och det råder ingen tvekan om att den senare är överordnad den förra.

Kulturrelativism har på senare tid varit vänsterns favoritgren. D’Souza visar nu var högerskåpet ska stå: han uppfattar Usama bin Ladin som en ”väluppfostrad, eftertänksam, vältalig och djupt religiös person” och finner att ayatolla Khomeiny fortfarande skattas högt för sin ”modesta framtoning, enkla livsstil och älskvärda sätt”. Vad kan väl västvärlden sätta upp mot detta? Hollywood! Jyllands-Posten! Snusk och perverterad yttrandefrihet!

Vidare förklarar D'Souza att han skulle föredra religiös ordning framför sekulär oordning. Vilken religös ordning spelar tydligen mindre roll. Sharialagarnas omänsklighet ser han som "en spegling av 'den gammaltestamentliga traditionen'".

Tja, vad ska man säga. Det är lite rörande att se hur fundamentalistgrenarna av fiendereligionerna närmar sig varandra med vit flagg i ena handen, och en domareklubba med ordet sodomi inristat på både engelska och arabiska i den andra. Fanatik-ekumenik.

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home