onsdag, februari 22, 2006

Rapport fällt för osaklighet

Den 13 november sände Rapport ett inslag där det påstods att beslutet om homovälsignelser lett till medlemsras för Svenska Kyrkan. Uppgiferna kom från tendentiöst tolkad statistik från tidningen Dagen, och stämde helt enkelt inte med verkligheten. Nu är reportaget fällt av Granskningsnämnden:

Granskningsnämnden har fällt ett inslag i Rapport om minskande medlemsantal i Svenska kyrkan. I inslaget sas bl.a. att uppståndelsen kring kyrkomötets beslut om välsignelse av homosexuella par påskyndade avhoppen ur kyrkan. Samtidigt visades texten ”Homobeslut ger färre kyrkbesökare”.

Granskningsnämnden ansåg att SVT inte visat grund för påståendet att kyrkomötets beslut om välsignelse av homosexuella par påskyndat avhoppen ur Svenska kyrkan. Inslaget stred därför mot kravet på saklighet i sändningstillståndet.

Ett annat inslag om utträden ur kyrkan, som sändes två månader senare, uppfyllde inte de krav som kan ställas på ett beriktigande och ändrade inte nämndens bedömning av sakligheten i det första inslaget.

Granskningsnämnden förelade SVT att på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Beslutet var enhälligt.

BAKGRUND
Kravet på saklighet i SVT:s sändningstillstånd innebär främst att uppgifter som är av betydelse för framställningen ska vara korrekta och att framställningen inte får vara vilseledande, t.ex. genom att väsentliga uppgifter utelämnas.

Härigenom kan man hoppas att seriösa medier lär sig läxan att inte svälja nyheter från den religiösa pressen med hull och hår i framtiden.

1 Comments:

Anonymous Björn said...

Vi ska inte glömma alla de journalister som fostrats i Pingst- skola och deras klara vilja att bedriva politik genom sin journalism.

För många av dem är sanning två olika saker:

1. Sanningen som vi vet den (vetenskap, forskning, verklighet)

2. Sanningen så som bönen visar dem. (illusion, halucination, personlig övertygelse byggd på Bibeln)

Desa journalister tenderar att alltid välja punkt två ovan och då spelar sanningen ingen roll längre utan en nyhet eller ett reportage kan likaväl vara grundat på en vision som journalisten fick i Pingstkyrkan i söndags och då har vi genast lagt objektiviteten bakom oss till förmån för politiken.

Jag vet väl för jag har varit där själv.

torsdag, februari 23, 2006 9:19:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home