torsdag, mars 23, 2006

Kristenhetens flexibla sanningar

Bilden kyrkan vill förmedla är att kristendomen står för eviga och odisputabla värden. Det som står i Bibeln är sanning, och några tolkningsmöjligheter finns givetvis inte, för hur skulle det se ut om det fanns flera sanningar.

Ändå är kristenheten själva det största beviset på att det finns flera sanningar, och att Bibeln kan ge grund för dem alla. Det senaste halvåret har jag till exempel läst tidningen Maranatas systematiska och grundliga sågning av den katolska kyrkan med stort intresse, där påven är antikrist och Vatikanen den babylonska skökan. Kvinnoprästfrågan är en annan tydlig splittringsgrund. Här står stora delar av pingströrelsen - som ju har gott om kvinnliga förkunnare - mot dels hela det katolska samfundet, och dels de protestantiska kvinnoprästmotståndarna. Sen har vi Jehovas Vittnen, som inte erkänner Treenigheten.

Maranataanhängare, katoliker, kvinnoprästmotståndare och pingstvänner - alla anser de sig vara sant kristna och representera den enda sanna tolkningen av Bibeln. Ändå är deras övertygelser så fundamentalt skilda. Pratet om eviga värden och motståndskraft mot tidens trender och tendenser är således tomt prat och önsketänkande.

Idag skriver tidnigen Dagen om den Anglikanska Kyrkan i Kenya, som ber om ursäkt för sin tidigare sanna och odisputabla hållning att Aids är ett Guds straff. I höstas bad biskop Tony Guldbrandzén om ursäkt för kyrkans roll i häxprocesserna (länk). Och förre påven Johannes Paulus II tid som Kristi ställföreträdare på jorden var ett veritabelt förlåtelsepontifikat, där han bland annat bad om ursäkt för kyrkans hållning mot Galileo Galilei, den katolska antisemitismen, och kyrkans undlåtenhet i samband med pedofilskandalerna.

Mycket av det här auktoritetsförminskande och förödmjukande bedjandet av förlåtelse skulle givetvis kunna undvikas med en något ödmjukare hållning. Men någon ödmjukhet är väl knappast att förvänta sig från dem som påstår sig representera den enda, eviga och odisputabla sanningen... Och ursäkterna kommer att fortsätta. Frågan är om de kommer att accepteras så mycket länge till?

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home