måndag, mars 20, 2006

Västgötalimax om (kd)-granskning

Inför valet i september granskar SVT-programmet Dokument Inifrån samtliga riksdagspartier. I söndags sändes programmet om Kristdemokraterna, som hade rubriken Bögfaktorn, och Världen Idag laddade upp ordenligt inför sändningen. Enligt tidningen är granskningen av (kd) oproportionerligt omfattande i jämförelse med de övriga partierna. Reportern Lena Scherman började nämligen arbeta på reportaget redan för ett år sedan, något som tidningen skrev om i somras. Att arbetet började så tidigt, väljer tidningen att tolka som att SVT på uppdrag av regeringen och Socialdemokraterna vill granska (kd) hårdare än andra partier, för att störta det ut ur Riksdagen. SVT däremot förklarar det med att redigeringskapaciteten är begränsad på redaktionen. Man kan inte redigera sju timslånga reportage samtidigt - arbetet måste spridas ut.

Av rädsla för vad som skulle kunna framkomma publicerade således Världen Idag följande artiklar inför sändningen för att undergräva programmets och reporterns trovärdighet. För säkerhets skull. (Mönstret känns igen från när tidningen försökte undergräva Robert Aschbergs trovärdighet genom att "avslöja" att hans farfar finansierat ryska revolutionen, i samband med att TV3 sände ett granskande reportage om kristna familjehem i vintras. Läs här.)

SVT:s maratongranskning av kd är nu slutförd, som beskriver hur otroligt mycket material som har spelats in, att reportern hotat riksdagsmannen Annelie Enochsson, som även varnar för att reportaget kommer att "klippas hej vilt".

"Inte ett hederligt journalistiskt sätt", där Alf Svensson förklarar att man kan klippa och klistra med teve så att man får fram precis vad man vill.

Lena Scherman i Fichtelius fotspår, där det berättas att Erik Fichtelius, som gjort tidigare granskningar av (kd), är en otrevlig prick

SVT-granskning har pågått i över ett år, där anledningen till att SVT började med (kd)-granskningen tidigt misstänkliggörs.

SVT:s valkampanj drar igång, där chefredaktören Carin Stenström förklarar att syftet med programmet är att få det att framstå som icke rumsrent och att Lena Scherman har lurat dem hon intervjuat.

Dessutom skrev (kd)-partiledaren Göran Hägglund och Alf Svensson en debattartikel i DN på söndagen, där de också varnade för programmet.

Så klättrade alltså den konservativa kristenheten upp på offeraltaret inför sändningen, för att villigt låta den poltiska korrekthetens dolk stöta dem i bröstet. Men så besvikna de måste ha blivit, när de skamsna fick klättra ner igen efter sändningen, utan minsta skråma...

Farhågan att partiet skulle utmålas som sekteristiskt och fundamentalistiskt besannades inte. Snarare fick Göran Hägglund tydligt markera att partilinjen distanserar sig från ytterligheterna. Men givetvis granskades ytterligheterna - de finns ju inom partiet, och utgjorde partiets grund när det bildades.

Splittringen mellan sekularister och teokrater är ett faktum - mellan de som inte anser att religionen har i politiken att göra annat än som inspiration, och de som anser att bibeln skall utgöra grund för Sveriges lagstiftning. De senare bland annat representerade av RKTL-mannen Stefan Grevle, som i och för sig inte har något med kristdemokraterna att göra direkt, men han står för en position som inte är ovanlig inom partiet, och strävar efter att partiet skall ändra inriktning efter hans principer, vilket i grund och botten handlar om ett förändrat synsätt på lagstiftningen; från att reglera och ta hänsyn till människors faktiska villkor, till att tillfredsställa vissa tolkningar av Guds vilja. Men principen för lagstiftningen får aldrig bli fuktan för Gud - då är teokratin här, och då är demkratin död. Skall inte sådana hot granskas, menar Världen Idag?

Nästa vecka granskas Miljöpartiet. Programmet ifrågasätter bland annat språkrörens förtroende hos medlemmarna, och handlar om att höjdare inom partiet manipulera kongressen för att få fram "rätt" beslut, samt det fullständigt absurda faktum att språkröret Peter Eriksson är finansministeraspirant. Hur har regeringen kunnat tillåta ett program som kritiskt granskar sitt viktigaste stödparti? Detta får Världen Idag försöka svara på inför nästa program.

1 Comments:

Anonymous Björn II said...

Men det vet ni väl? Världen Idag är inte en del av KDs kärnväljare. Det är åtminstone vad de berättar för mig i min blogg när jag skrev om det här. :)

måndag, mars 20, 2006 6:15:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home