onsdag, maj 03, 2006

Kampen för cancermetaforen fortsätter

Världen Idag överträffade igår sig själv i sitt desperata försvar av även de mest depraverade formuleringarna i Åke Greens predikan. En formulering tidningen har kämpat särskilt för är den om cancersvulsten. Att sexuella abnormiteter och därmed också i deras tolkning homosexualitet är en djup cancersvulst på samhällskroppen. Tidningen har ägnat spaltmeter åt att försöka blanda bort korten och klyva hår om att cancersvulsten inte avser homosexuella, utan endast själva homosexualiteten. Jag förklarar varför sådana hårklyverier är meningslösa i den här artikeln.

Det mest komiska försvaret av svulsten står Carin Stenström för i den här artikeln, där hon har googlat och funnit att cancersvulst är en vanlig metafor, och därmed OK att använda.

Men igår överträffade de som sagt sig själv med rubriken "Kina - cancersvulst på demokratins kropp". Artikeln är ett kort referat av Reportrar utan gränsers årsrapport om pressfriheten i världen som publiceras idag. Rapporten skriver om censur, fängslade journalister, hot om dödsstraff, och använder cancermetaforen för att beskriva läget i Kina.

Detta är ett lysande exempel på hur manipulativt Världen Idag agerar. Varken Åke Green eller homosexualitet nämns givetvis i texten, men mot bakgrund av tidningens alla skriverier om cancersvulsten kommer texten för tidningens trogna läsare att underförstått handla just om detta. Artikeln blir ett godkännande av Åke Greens formuleringar, en bekräftelse på att han hade rätt. Dessutom vill tidningen antyda att de är utsatta för samma förföljelser som medier i Kina.

Men det är skillnad på Greens och Reportrar Utan Gränsers svulster. Diktatur, censur, hot om dödsstraff, brott mot mänskilga rättigheter, internetfilter och fängslade journalister ÄR ett problem för demokratin. Det är något som måste åtgärdas. Trots att cancermetaforen är idiotisk, är den adekvat i ett fall som Kinas. Men homosexualitet utgör inget sådant problem för "samhällskroppen". Homosexualitet är inget problem som måste åtgärdas, det är inget som måste avlägsnas för att samhället ska överleva. Däri ligger skillnaden, och det vet givetvis Världen Idag. Men det spelar ingen roll. Den populistiska poängen är redan vunnen. Grattis.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Den rubriken kommer från TT, och inte Världen idag.

Billgrens kommentarer är ytterligare ett försök i att svartmåla Världen idag.

onsdag, maj 03, 2006 3:10:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

I ljuset av Världen Idags många texter till cancermetaforens försvar, är den analys jag presenterar inte särdeles krystad.

onsdag, maj 03, 2006 3:20:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Konkretisera förresten gärna vad som avses med orden "ytterligare", "försök" och "svartmåla" i det här sammanhanget. Jag kommenterar texter i Världen Idag utifrån vad tidningen skriver om homosexuella och homosexualitet. Om en sådan granskning upplevs som en svartmålning, säger det väl mer om Världen Idags rapportering om homosexualitet?

onsdag, maj 03, 2006 3:22:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home