fredag, januari 19, 2007

Jämställde Sahlin verkligen kristna med nazister?

Den konfessionella pressen är inte särskilt nöjda med Mona Sahlin som socialdemokraternas kommande partiledare. I en artikel med den fyndiga rubriken Bigami-nister Sahlin påstår Hans-Göran Björk att hon jämställt kristna med nazister, något Thomas ÖsterbergDagen också är inne på, även om han inte är så genomgående kritisk.

Vad de avser är en artikel på DN-debatt inför Pridefestivalen 2002, som kritiserade kristdemokraternas motstånd mot att införliva homosexuella i hetslagen. I artikeln refererar hon till forskning om brottslighet riktad mot homosexuella:

Kriminologen Eva Tiby har i sin forskning om homosexuella kvinnors och mäns utsatthet för brott också visat att var fjärde person som ingick i studierna upplevde att de hade utsatts för brott på grund av sin sexuella läggning. Många drabbades upprepade gånger.

Gärningsmännen är alltifrån organiserade nazister, kristna, ungdomsgäng, skol- och arbetskamrater, syskon, föräldrar, bekanta, till främlingar.

Det är sista meningen här som fick kristenheten att rasa 2002. Vad som är viktigt att komma ihåg är att ”brottslighet” inte bara avser våld, utan all form av brottslighet, det vill säga även förtal, förolämpningar, diskriminering med mera.

Hur mycket kristenheten än vägrar att erkänna det, så är det ett faktum att den attityd och den kontinuerliga produktion av konsekvent negativ propaganda mot homosexuella som kommer från kristet håll, utgör ett betydande teoretiskt underlag för de som verkligen ger sig på homosexuella med våld.

Precis som Karl Marx har en självklar del i kommunismens illdåd, har de som deltar i den systematiska demoniseringen av homosexuella en del i den brottslighet som drabbar homosexuella.

För övrigt ”jämställde” Sahlin inte kristna med nazister. Hon räknade upp olika grupper av gärningsmän som noterats när det gäller brottslighet mot homosexuella.

Idag publicerar Världen Idag en artikel med rubriken ”Judehat förenar nazister och islamister”. Visst, det är korrekt. Och på samma sätt kan man skriva "Motstånd mot homosexuella förenar konservativt kristna, nazister och islamister".

*

Uppdatering den 21 jan: Pastor Astor har postat en kommentar som kompletterar bilden. Läs den bland kommentarerna.

8 Comments:

Anonymous Tomas Lif said...

Jag hittade nyss din blogg, och tycker jätte mycket om den och om dig.

Mina föräldrar prenumererar på världen idag och jag såg hela artikeln imorse.

Jag läser själv oansvarigt lite nyheter och har aldrig svar på tal.


Måste få säga att det är skönt att få läsa det du skriver.
Du är bra. Du behövs.

Tack.

fredag, januari 19, 2007 6:30:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

tomas lif: Tack för de orden. Läs gärna Världen Idag - det är alltid uppfriskande med alternativa vinklingar på nyheter. Men ha det kritiska ögat påkopplat och ifrågasätt det som känns fel och orättvist.

söndag, januari 21, 2007 10:13:00 fm  
Anonymous Björn said...

Helt rätt Tor!

Motståndet och ibland även hatet mot oss homosexuella förenar verkligen nazister och bokstavskristna samt Islamister.

En brokig skara "kompisar" ihopvävda i ett gemensamt nät av hat mot oss homosexuella medmänniskor.

söndag, januari 21, 2007 10:47:00 fm  
Blogger Pastor Astor said...

Tor,
det var inte bara detta, utan när Sahlin tillfrågades vilka kristna som predikade om våld mot homosexuella häll hon fast vid att det fanns församlingar som gjorde detta. Hon tillfrågades då vilka församlingar det gällde, men då kunde hon inte riktigt säga det, men fortsatte hävda att det minsann förekom. Efter detta tog Persson henne i örat.

Jag tycker nog att det är en, kanske fin, men ändå inte obetydlig skillnad mellan att inte vilja viga homosexuella och att hetsa till våld.

Jag är konservativ kristen. På min blogg brottas jag med de här frågorna och försöker göra det på ett ärligt sätt. Det är då lite trist att läsa om "konsekvent negativ propaganda", kollektivt skuldbeläggande i Marx-kopplingen, eller sammanbuntningen med nazister och islamister.

Du brukar vara bättre än så här Tor. Det var just den här tonen, de här argumenten din blogg var så uppfriskande fri ifrån.

Jag hoppas att det bara var ett olycksfall i arbetet.

söndag, januari 21, 2007 5:42:00 em  
Blogger Walentine said...

Jag kan räkna upp 2 samfund och helt enkelt hjälpa Mona lite på traven.

Livets Ord
Maranata
Delar av Pingst (dock inte alla ska tilläggas)

Ingen av dom skriker självklart ut att man ska döda eller förfölja homosexuella. Däremot är dom duktiga på att vrida allt till nackdel för de homosexuella.
Pratar man t.ex om homosexuell kärlek vrids det till orgier, analsex och AIDS.

I mångt och mycket påminner en del, märk att jag skriver en del och inte alla, av dessa "kristna" om en form av nazism. Numer är de homosexuella de värsta tänkbara och allt som kommer från dom är ont. Detta pekar man på gång på gång samtidigt som man pratar om Halleluja och Jesus.

Så visst tusan påminner dessa samfund en hel del om nazismens första tid. Det är bara de utpekades om bytts ut men stilen är den samma.
Fråga Åke Green

måndag, januari 22, 2007 4:29:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Pastor Astor
Jag uppskattar din blogg och dina ärliga försök att söka förståelse för frågan om homosexuella och kristendomen. Om min kritik spillt över och träffat dem dom inte förtjänar det beklagar jag detta. Den huvudsakliga roten till missförstånd i sammanhanget är så vitt jag förstår begreppet konservativt kristen, som jag – inser jag nu – har använt mig oförsiktigt och slentrianmässigt av. Jag hoppas ändå att det är tydligt vad jag menar med konservativt kristen? Nämligen den kristenhet som Världen Idag, Maranata och RKTL representerar i Sverige. Och American Family Association, Americans of Truth och Focus on the Family i USA… Men jag ska försöka hitta en annan formulering för vad jag menar. Några förslag? Världenidag-kristen?

Tack för kompletteringen vad Mona Sahlin beträffar. Hon var uppenbarligen ute på tunn is. Men jämförde kristna med nazister tycker jag fortfarande inte att hon gjorde. Om jag säger att HIV ökar mest bland prostituerade kvinnor i Östeuropa och gifta kvinnor i södra Afrika, innebär ju inte detta att jag jämför dessa kvinnor med prostituerade.

Jag har aldrig sett någon kristen hetsa till våld mot homosexuella. Men jag menar att den negativa propaganda och den avsky som en del kristna rörelser jobbar med att sprida, inte kan anses vara en obetydlig länk i kedjan som leder till brottslighet mot homosexuella. Det finns som sagt annan brottslighet än våld. I samband med de nya antidiskrimineringslagarna debatterades i Storbritannien gick kristna organisationer ut med olika skräckscenarion om vad lagarna skulle innebära. Bland annat att hotell inte skulle kunna neka homosexuella rum. Denna rätt var något de stod upp för i religionsfrihetens namn…

måndag, januari 22, 2007 8:20:00 fm  
Blogger Christian BK Aasvestad said...

I USA finns det ju en kristen församling, riktignok en marginell sådan, men ändå, nemligen den ökände Westboro Baptist Church, som förespråkar dödsstraff för homosex...

...men det är iofs inte så relevant för den svenska debatten.

måndag, januari 22, 2007 8:53:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Nä, Fred Phelps och hans sorgliga anhang kan man nog avfärda. Men det är intressant att läsa hans argument.

måndag, januari 22, 2007 9:00:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home