torsdag, mars 23, 2006

Nidbild av Gamla Testamentet prisad av kristen filmsajt

Den kristna filmsajten MovieGuide (som jag skrev om här) har haft sin motsvarighet till Oscarsgalan:

14TH ANNUAL MOVIEGUIDE® FAITH & VALUES AWARDS

Här ligger listorna i de olika kategorierna. Anmärkningsvärt är att Batman Begins räknas som den andra bästa filmen riktad mot en vuxen publik. Recensenterna tycks ha missat att filmen är en tydlig nidallegori över berättelsen om Sodom och Gomorra. Precis som bibelberättelsen handlar filmen om en stad som skall förgöras (Gotham City) på grund av medborgarnas syndiga leverne och låga moral. Skillnaden mellan Bibeln och filmen, är att skurken stoppas i filmen... Det gläder mig att kristna recensenter finner detta synsätt värt att premiera.


Liam Neeson som skrurken Ra's Al Ghul i Batman Begins. Förgörare av städer i Guds efterföljd.

Etiketter:

2 Comments:

Blogger fredrikhimlen said...

Tyvärr, din jämförelse håller inte, jag tänker på det som går att läsa i 1 Mos 18.
I Gotham City är inte synden lika utbredd.

torsdag, mars 23, 2006 10:37:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Att höra Ra's Al Ghul motivera förstörelsen är som att höra någon läsa högt ur 1 Mos 18. Vad menar du med att synden inte är lika utbredd i Gotham City? Herren förintade ju även de tusentals barnen i Sodom, även de som låg i sina mödrars liv. Kan dessa barn betraktas vara representanter för den utbredda synden? Varför räknas förresten inte barn som rättfärdiga i Herrens ögon? Han skulle ju skona staden om han hittade tio rättfärdiga?

Sen skulle det vara intressant att få höra på vilket sätt du anser att 1 Mos 19 är representativt för homosexuellt beteende. Vad är det vi får veta i det kapitlet, som motiverar att glosan sodomit gjorts synonym med homosexuell.

fredag, mars 24, 2006 8:13:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home