onsdag, januari 31, 2007

Om kosher och halal i den högerkristna pressen

Tvåfalt uppdaterad text från i morse


Ett av den kristna högerns ständiga påhopp på islam handlar om halalslakt. 2005 skrev Världen Idag spaltmeter om "hotet" från Kronfågel att börja halalslakta fjäderfä. Men aldrig yttras något negativt i samband med den judiska motsvarigheten kosher – trots att det är precis samma sak. Djuret avlivas medelst skäktning, det vill säga dess halspulsåder skärs av utan bedövning, varvid det förblöder.

Idag skriver Världen Idags utrikesredaktör Mats Tunehag en artikel om en stadsdel i London som domineras av muslimer, och han poängterar detta med halal:

Kebaben är halal (islamskt rituellt slaktat kött) och affärer spelar högläsning ur Koranen.

Hade han på samma sätt kommenterat det självklara att maten i en judisk restuarang är kosher? Judiskt rituellt slaktade djur, blod som sprutar, sprattlande lamm...

Det ligger nära till hands att tro att det inte är djuren och lidandet högerkristenheten värnar – utan att det är den religiösa ceremonin under ritalen som är fel. Att det är fel formel som läses under slakten. Den judiska är OK, medan den muslimska betraktas vara ockultism och därmed farlig... Men säger inte Jesus själv att det inte spelar någon roll?

Det är inte det som kommer in i munnen som gör människan oren. Men det som går ut ur munnen, det gör människan oren. (Matt 15:11)

Hjälp mig gärna reda ut de här mysterierna kring hur olika halal och kosher beskrivs i den konfessionella pressen.

Etiketter:

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Artikeln tyx ha bytt namn till "Kebab utan sharia, tack!" sen du skrev ditt blogginlägg.

MVH

/Zem

onsdag, januari 31, 2007 2:09:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Vid närmare eftertanke var det nog så det stod från början också... Ack dessa stressade morgontimmar. Jag ändrar i texten...

onsdag, januari 31, 2007 2:21:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Fast nu har jag ändrat tillbaka. (Det fetade avsnittet och citatet).

onsdag, januari 31, 2007 6:28:00 em  
Blogger Pastor Astor said...

Förlåt för att jag inte håller mig till ämnet, men jag tror att detta skulle intressera dig: http://www.jtsa.edu/about/communications/press/20062007/20070131.shtml

onsdag, januari 31, 2007 7:27:00 em  
Anonymous Anonym said...

Fast det VI klagar på är väl läsandet av koranverser under slakten snarare än själva halshuggningen. Men oavsett hur så lär de ju knappast halalslakta fler fåglar än de behöver för att klara marknaden, det är ju inte helt okomplicerat jämfört med vanlig slakt. Så det kommer antagligen fortfarande att bli specialmärkta halalfåglar i handeln till lite dyrare pris vid sidan om de vanliga.

Det kanske går att få ännu bättre ekonomi i det genom att kombinera koscher och halal, först halshugga pippin och sen ha en imam och en rabbi som läser varsin vers :)

torsdag, februari 01, 2007 3:57:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home