måndag, juli 31, 2006

Mördande normer

Värden Idag publicerar idag den rörande berättelsen om Björn och Tove Refstad, som efter decennier av olycka och sorg möttes och gifte sig för nitton år sedan, och har levt lyckliga sedan dess. Tove svävade som tjugoåring mellan liv och död efter en överdos, och Björn hade försökt ta sitt liv. Anledningen till depressionerna var att det utanförskap och den utsatthet de kände av att i tonåren dras till personer av samma kön. Här ser vi exempel på det fruktansvärda med normer som är så starkt exkluderande och stigmatiserande att människor är beredda att begå självmord, eller slungas ut i missbruk. Givetvis ser Världen Idag det inte på det sättet, utan tycks anse att de offer Björn och Tove hade fått utgöra om de lyckats med sina självmordsförsök, hade varit helt acceptabla eftersom normerna och konventionerna som låg bakom är rättfärdiga.

Texten är ett utmärkt exempel på den berättelse om homosexualitet som är den enda tillåtna i Världen Idag. Den religiöst korrekta berättelsen – den negativa. En berättelse som tidningen berättar gång på gång, som för att pränta in i läsarna att det är den enda. Det handlar om drogmissbruk, depressioner, dekadent leverne och självmordsförsök. Björn berättar om sin uppväxt ”på ett barnhem omgiven av enbart kvinnlig personal” – lika fördärvligt och vådligt som att växa upp i en lesbisk familj, alltså. Han berättar att han levde ut sin homosexualitet i Oslos gayvärld som ung, för cirka trettiofem år sedan. Men vad fanns det för gayvärld i Oslo i början av 70-talet? Anonyma parkknull, pissoarsex, smusslande och skuldbeläggning. Det var knappast ok att leva i en relation. Visst gick det, men det var knappast som idag. Inte konstigt att någon som sökte kärlek och trygghet blev deprimerad…

Givetvis gläder det mig att Björn och Tove Refstad fann varandra och levt lyckliga i två decennier. Det vittnar om kärlekens kraft. Det som dock gör mig sorgsen är det högmod och den oerhörda brist på ödmjukhet de uppvisar när de kollektivt dömer ut homosexuella som ”inte lyckliga” och ”emotionellt förförda”. Att det finns ”mycket sorg, många som gråter och har det svårt känslomässigt”. Visst är det många som gråter i gayvärlden. Men att det inte är lika många som gråter idag som för trettiofem år sedan, är sannerligen inte kyrkans förtjänst.

3 Comments:

Anonymous Joakim said...

Som vanligt valdigt bra skrivet.

Jag besoker Varlden Idags hemsida sa gott som dagligen men jag slutar aldrig forvanas over den energi de lagger pa att "skriva ner" allt och alla som inte passar in i det kristna samhallet.

Det ar val helt jakla underbart att de lyckas hjalpa manniskor att ma bra...men det ar alltid pa deras villkor. Man far inte ma bra hur som helst...man maste folja den kristna mallen.

argh..

måndag, juli 31, 2006 6:19:00 em  
Anonymous Björn said...

Bra Tor! Varje år lagom till Pride så dammar dom av någon liknande sedelärande (ofta halvt uppdiktad) historia som är till för att demonisera oss homosexuella som grupp och visar på de högerkristnas förvirrade bild av att det är är omöjligt att vara lycklig som homosexuell.

Tacka attsinngens för det när det finns tidningar som ser det som sin mission att sprida hets och hatpropaganda mot oss och våra liv :-)

Skämtar bara så klart. Det finns lyckliga bland oss såsom det finns olyckliga. Självklart.

Tidningen är verkligen ett bottennapp och journalistiken är ensidig och ofta fylld av faktafel.

Det bästa vi som grupp kan göra är att visa att det går att vara homosexuell och väldigt, väldigt lycklig! Happy Pride! Yeah!

Var i Uppsala häromveckan hos en vän som jobbar i det kontorskomplex där tidningen befinner sig. Jag kan säga att dom jag såg därifrån som jag kände igen från tidningen inte såg särskilt lyckliga ut faktiskt. Kanske tyckte dom det var för varmt och att luftkonditioneringen inte riktigt funkade.

Hursom, min bild är numera att Livets Ordare inte kan vara lyckliga eftersom jag applicerar samma förutfattade logik som tidningen själva gör :-)

måndag, juli 31, 2006 9:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

Har ni sett att den dykt upp igen?
http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1902&Itemid=1

onsdag, april 23, 2008 2:37:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home