tisdag, januari 23, 2007

Migration med humanitära och eskatologiska aspekter

Världen Idag skrev igår om Operation Jabotinsky – ett projekt som drivs av Livets Ord och kristna sionister i USA som syftar till att hjälpa judar i forna Sovjetunionen att utvandra till Israel.

– De flyger från olika platser i forna Sovjet [säger missionären Sigrid Eilevstjönn]. Vi hjälper dem att hitta dokument, följer de till flygplatsen och har ett antal så kallade ”fiskare” som hittar och motiverar judarna för att åka, och sedan hjälper dem i hela processen att ta sig till Israel. I dag har vi ungefär 110 baser med kontaktpersoner i olika delar av regionen, och många fler som på olika sätt är involverade i arbetet.

Självklart är det bra att hjälpa folk att fly från antisemitism och förtryck – där sådant är ett faktum. Men det finns en annan sida av arbetet som inte redovisas i artikeln – nämligen förvissningen om att Jesu återkomst inte är aktuell förrän judarna är samlade i Israel. Därför är det förstås viktigt att "fiska upp" så många som möjligt, och "motivera dem" att åka. Visst är det ett humanitärt och filantropiskt projekt, men det har också en teologisk dimension, som går ut på att hjälpa Uppenbarelsebokens profetior på traven.

Är det förresten som ibland uppges så, att många av dessa invandrade judar hamnar i bosättningar? Någon som vet?

Etiketter:

4 Comments:

Anonymous ab said...

Jag har också hört om det där, en stor del av den kristna amerikanska avgrundshögern hjälper Israel av just det skälet. Vet du hur denna besynnerliga idé har uppstått?

tisdag, januari 23, 2007 10:38:00 em  
Anonymous Björn said...

Det är centralt i Bibeln att Jesus andra nedkomst till jorden kommer att ske i Israel samt först efter fred där skett. Det är den enkla grunden till varför den svenska och amerikanska kristna "högern" vurmar för Israel.

Rent egoistiskt alltså.

Jag är också vad man skulle kunna kalla för en "Israel vän" men av solidariska skäl snarare än religösa. Samtidigt är jag nyanserad och försvarar absolut inte allt Israel företar sig som land.

onsdag, januari 24, 2007 8:04:00 fm  
Anonymous ab said...

Men var i bibeln står detta?

onsdag, januari 24, 2007 8:54:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Det är så vitt jag förstår framförallt i Gamla Testamentets profetior, till exempel:

Amos 9:11-15,

Jesaja 11:10-12

Jeremia 16:14-16

onsdag, januari 24, 2007 10:37:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home