måndag, maj 31, 2010

Malawierna benådade

av TOR BILLGREN

I helgen kom nyheten att de båda homosexuella män i Malawi som härförleden dömdes till 14 års straffarbete, benådats av landets president Bingu wa Mutharika.

- Jag har beslutat att de, med omedelbar verkan, ska benådas och släppas, sade Mutharika till ett medieuppbåd efter att i huvudstaden Lilongwe ha träffat Ban Ki-Moon.
Presidenten underströk dock att "dessa pojkar" fortfarande anses skyldiga till brott "mot vår kultur, vår religion och våra lagar".

Det är skamligt att det var FN, och inte Sydafrika som talade presidenten till rätta. Sydafrika måste ta sitt ansvar som regionens mest utvecklade och demokratiska nation, och ställa krav på sina antihomosexuella grannar. De politiska ledarna måste visa att de verkligen tror på och ställer sig bakom landets konstitution och lagar, och att det ryms fler synsätt inom ramen för vad som kan anses vara "afrikanskt".

___________________________
Mer läsning

Antihomosexualitet i södra Afrika

4 Comments:

Blogger Charlotte W said...

Skönt med en god nyhet ändå.

måndag, maj 31, 2010 3:36:00 em  
Blogger Fredrik Stangel said...

Billgren: Jag har full förståelse för att du kanske har ont om tid och/eller ork, men jag måste ändå fråga om du har någon koll på huruvida det stämmer att svenska Centerpartiet valt ut specifikt COPE som parti i Sydafrika att knyta nära kontakter med?

tisdag, juni 01, 2010 6:33:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Fredrik. Ja det verkar så. De har haft kontakter med DA också, men som jag förstår det, ligger tyngdpunkter på COPE. Olyckligt.

torsdag, juni 10, 2010 12:42:00 fm  
Anonymous Reb said...

Bra att de är benådade, men handlade det egentligen om två homosexuella män? http://trollhare.wordpress.com/2010/05/23/homosexdomen-i-malawi-handlar-inte-om-homosexualitet/

söndag, augusti 01, 2010 3:06:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home