tisdag, juli 01, 2008

Fundamentalistisk censur när den är som bäst

American Family Association har i sina utskick på sistone talat sig varma för sin nyhetssajt One News Now, som levererar uttalat trovärdiga nyheter anpassade för en högerkristen publik. Jag har inte hunnit granska den i detalj ännu, men anar att jag kommer att få anledning att återkomma till den... Här kommer en riktig pärla från den religiösa fundamentalismens underbara värld:

En av högerkristenhetens strategier för att demonisera homosexualitet, är att censurera bort alla positiva associationer till fenomenet, t.ex. ordet "gay". För att slippa att manuellt sitta och sätta gay inom citationstecken eller ersätta ordet med synonymer, filtreras nyhetstelegrammen genom ett finmaskigt nät innan de hamnar på One News Now. Filtret ersätter olämplig vokabulär med mer religiöst korrekta ord, till exempel blir gay automatiskt homosexual.

Vad programmerarna på One News Now emellertid inte har tänkt på, är att Gay också kan vara ett efternamn. Det finns till exempel en känd Mozartkännare som heter Peter Gay. Och en sprinter som lystrar till Tyson Gay. Så här fint blev telegrammet om den sistnämndes seger i en 100-meterssemifinal i helgen:Synd att One News Now inte slog till med storsläggan när de ändå var i farten. Tänk om de hade låtit gay ersättas av sodomite. Då hade vi fått ett nytt tandkrämsmärke: Tyson Sodomite. Eller kanske en tecknad superhjälte?

Via Niclas Berggren och Right Wing Watch.

16 Comments:

Anonymous Anonym said...

Den kristna högerns alltid lika ärliga och rena metoder att bedriva opinion :-)

onsdag, juli 02, 2008 8:28:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Oavsett vad man tycker i sakfrågan så har väl svensk media agerat likartat fast tvärtom genom att konsekvent talat om att homosexuella har gift sig, blivit vigda under en lång tid av år. Man har även talat om äkta makar osv, vad är detta om inte dold opiniosbildning som nu verkar ge resultat.

onsdag, juli 02, 2008 5:37:00 em  
Anonymous Anonym said...

Mattias

Media resonerar ofta utifrån det som ger bäst rubriker. Vilken av följande rubrik tror du funkar bäst på förstasidan på en kvällstidning.

"Mark och Jonas har gift sig"

eller

"Mark och Jonas har registrerat ett partnerskap"

Du har rätt i att svensk media idag är generellt homovänlig precis som den generellt är invandrarvänlig. Oavsett vad man tycker om det, att det är "propaganda" eller inte så är väl syftet att främja ett tolerant samhälle. Inte att homosexuella och invandrare ska ha favörer som inte andra har.

Men att media i Sverige är homovänlig är ganska nytt. På 1970-talet och 1980-talet var svensk media inte det. Jo, på vissa liberala och socialdemokratiska ledarsidor kunde man ju iofs läsa att folk borde vara mer toleranta mot de avvikande, de där homosexuella. Men sällan var det krav på politiska reformer som för tex kvinnor, invandrare, funktionshindrade etc.

Det räckte enligt de flesta ledarsidor om "vi heterosexuella" accepterar att även homosexuella par existerar. Att vi kanske tom ska behandla dem som alla andra grannar om vi nu skulle ha såna där "homopar" som grannar. Däremot var det sällan krav på lagar som skyddar mot diskriminering och hets eller att man borde införa något juridiskt skydd typ sambolag för samkönade par. En del tidningar erkände tom att det kan vara svårt att prata om sånt där "homosex" eftersom vi sällan talar offentligt om sex i föreningar och bland bekanta. Att det egentligen handlade om RÄTTIGHETER att bli respektera på jobbet etc tycktes vissa inte ha insett. Själv "homosexet" hade ju varit tillåtet sedan 1944.

Och på nyhetsplats var det fram till 1980-talet mycket vanligt med rubriker som "homosexmord" när en homosexuell person mördat en annan homosexuell person tex en partner. När en heterosexuell människa mördade en heterosexuell partner eller någon man var ovän med var det däremot ingen tidning som kallade det för "heterosexmord". Av någon orsak.

Dagens nyheter hade i mitten av 1980-talet rubriker som "aidsbordeller" om bastuklubbar som hade vissa homosexuella och bisexuella män som besökare. Expressen hade rubriken "bögpesten" när de först skulle skriva om aids på nyhetsplars.

Ingen seriös tidning skulle skriva så idag givetvis som jag berättat i exemplen. Och det är väl en positiv utveckling som vi inte ska beklaga, oavsett vad vi tycker om tex en könsneutral äktenskapslag.

Bengt Held

onsdag, juli 02, 2008 7:21:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

mattias

Jag tror att det främst handlar om tydlighet. Det finns helt enkelt ingen praktisk vokabulär för att beskriva juridiskt ingångna homosexuella förhållanden. Formuleringen "registrera partnerskap" är otymplig och osnygg. Ordet "partner" är sedan länge reserverat för affärs- och professionella sammanhang, och saknar dessutom bra pluralform. Då är det betydligt bättre att använda välbekanta och tydliga begrepp, som "gifta sig" och "makar".

onsdag, juli 02, 2008 7:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag bara gjorde en paralell. ... Medias sätt att formulera sig har bidragit till att många säkert trodde att samkönade äktenskap redan var ett faktum. ...

...och det är inte bara i rubriker man skrivit på detta sätt utan genomgående i de flesta media.

onsdag, juli 02, 2008 7:29:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Mattias

Jag tror inte en sekund att någon människa på allvar tror att homosexuella får ingå äktenskap.

onsdag, juli 02, 2008 7:31:00 em  
Anonymous Anonym said...

En glad (gay!) nyhet.

http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-8194.html

EU-kommisssionen har till sist beslutat att alla medlemsländer ska bli skyldiga att förbjuda diskriminering pga sexuell läggning även utanför arbetsmarknaden tex vid bostadsuthyrning, vid försäljning av varor och tjänster, sjukvården etc

Länder får dock i sina lagar göra undantag för "religiösa institutioner".

Sverige har redan sådana lagar, som även gäller för religiösa institutioner för övrigt. Men vissa andra länder i EU måste nu förbättra skyddet för homosexuella och bisexuella.

Påven lär ju vara sur nu....

Bengt Held

onsdag, juli 02, 2008 7:57:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tor: Kanske inte idag, men fram till debatten om samkönade äktenskap drog igång på allar för ett par år sedan tror jag det var många som trodde det.

Bengt: Jag ser faktiskt inte varför Påven skulle vara sur. Varför skulle biskopen i Rom vara intresserad av att människor diskrimineras på de områden du beskrev.

onsdag, juli 02, 2008 9:12:00 em  
Anonymous Anonym said...

Mattias

Katolska kyrkan har varit emot alla lagar mot diskriminering pga sexuell läggning.

Sådana lagar betyder att katoliker som har företag inte får välja bort homosexuella kunder om de de skulle vilja det. Bedriver du en familjerådgivning måste du även ge erbjuda stöd åt homopar, hyr du ut lägenheter får du inte neka samkönade par att gemensamt hyra etc. Fånigt och diskriminerande javisst - men katolska kyrkan har tyvärr ofta just en sådan fånig policy emot lika rättigheter.

Och när det gäller lagar mot diskriminering får inte en katolska arbetsgivare välja bort en person med hänvisning till "homosexuella livsstil" och den typen av nonsensargument. Hittills har ju ingen på den här bloggen kunnat definiera vad en homosexuell livssstil är för något.

Bengt Held

onsdag, juli 02, 2008 9:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Några länktips till dig Mattias.

Från brittiska gaysiten Pinknews i samband med att Storbritannien ifjor förbjöd diskriminering pga sexuell läggning även utanför arbetsmarknaden. Det är alltså inte bara homoäktenskap och homoadoptioner som katolska kyrkan är emot utan i princip varje reform som syftar till att förbättra situationen för homosexuella och bisexuella.

http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-3894.html

"Catholics protest gay rights from the pulpit Catholics protest gay rights from the pulpit"

Från artikeln

"In a clear indication that the Catholic church's fight over the Sexual Orientation Regulations is far from over, the Archbishop of Birmingham has urged his flock to write protest letters to the government.

A letter was read out at all churches in the diocese at Mass yesterday, telling Roman Catholics to write to their MPs about the regulations, which outlaw discrimination on the grounds of sexual orientation when accessing goods and services....

The Archbishop, head of the Catholic Education Service in England and Wales, told MPs last December that faith schools have no need for policies to address anti-gay bullying."

http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-5039.html

"Catholic adoption agency closes rather than accept gay couples"

Från artikeln

"The Sexual Orientation Regulations, passed earlier this year, protect gay, lesbian and bisexual people from discrimination when accessing goods and services.

Now all adoption agencies have to accept same-sex couples as possible parents.

The charity is one of seven Catholic leader Cardinal Cormac Murphy O'Connor threatened to close because of the laws. They receive a total of £10million a year from local councils."

http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-4680.html

"Churches try to overturn gay discrimination laws"

Från artikeln

"The Roman Catholic Church has also supported the legal challenge, fearful of the effect of the regulations on their schools.

The new regulations outlaw discrimination in the provision of goods, services and education on the grounds of sexual orientation."

Bengt Held

onsdag, juli 02, 2008 10:09:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tack för länktipsen.

Homosexuell livsstil borde väl vara när man har ihop det med en (eller flera) av samma kön.

torsdag, juli 03, 2008 9:15:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Nej Mattias, det finns inget som heter "homosexuell livsstil", det är ett hittepå begrepp från värdekonservativa kristna för att förklara allt det negativa och destruktiva, som ju heterosexuella också gör och hamnar i ibland, men som hos homosexuella personer skylls på deras sexuella läggning och används enbart för att demonisera homosexualitet/homosexuella.

torsdag, juli 03, 2008 9:37:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Mattias

"Homosexuell livsstil borde väl vara när man har ihop det med en (eller flera) av samma kön."

Vad är då din definition av ordet livsstil?

Många bögpar, flatpar och heteropar lever ju precis likadant, äter frukost tillsammans, åker till jobbet, ringer varann innan de ska hem för att planera vad de ska äta för kvällsmat, fixar till lägenheten, kollar TV en stund, hånglar kanske en stund, planerar vad de ska göra nästa dag.

Enda skillnaden är de där minuterna de har sex sen kväll. Eftersom kombinationen av könsorgan är olika så blir det ibland olika saker. Men det är ju även variationer inom grupperna när det gäller sex.

Den där kvällen kanske bögparet, det lesbiska paret och heteroparet bara hånglar och har petting. Alltså gör samma saker sexuellt.

Olika livsstil?

Är det verkligen de där minuterna med sex som definierar vad folk har för "livsstil" trots att de i övrig tid av dygnets 24 timmar lever likadant oavsett sexuell läggning (med individuella variationer).

Det blir ju lika snurrigt som att säga att en vit och en svart person som älskar varann och bor ihop har en "blandraslivsstil".

Själv var jag ute på danställen varje helg för 10 år sedan och drack en hel del alkohol då. Som de flesta gör som är ute på dansställen.

Idag är jag oftast hemma, även om jag är ute ibland ännu en del helger, och många helger hemma dricker jag ingen alkohol. Så jag har delvis en annan livsstil än för 10 år sedan. Men det har ju inte med sexuell läggning att göra utan mer att jag idag är äldre, 42 år, än för 10 år sedan. Likadant är det för många som inte är ute och festar lika ofta när de blir äldre, oavsett om de är hetero, homo eller bi.

Men jag har själv valt om jag ska vara ute varje helg eller hemma. Det är därför en typisk livsstil. Det som konsesrvativa kristna försöka antyda när de talar om "homosexuell livsstil" är att folk själv väljer den och att de istället enkelt kunna välja "den heterosexuella livsstilen". Men du väljer inte din sexuella identitet. Du avgör om du ska bejaka din förmåga att älska personer av samma eller motsatt kön. Eller båda.

Är det inte bra att folk bejakar den förmågan?

Bengt Held

torsdag, juli 03, 2008 9:42:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Bra replik på livsstilsfrågan där Bengt, den ska jag börja använda.

torsdag, juli 03, 2008 7:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

Johan

Tack.

Det var faktiskt en sak som var helt ny i min argumentation. Ett ord som jag hittade på för att visa hur absurd livstilsdebatten är om homopar. Ordet "blandraslivsstil".

När du återigen hör en konservativt kristen säga sig ogilla "den homosexuella livststilen" fråga då om vederbörande gillar eller ogillar blandraslivsstilen alltså att en vit och en svart person älskar varann och bor ihop. Förtydliga för säkerhets skull att bisexuella mulatter kanske har en egen livstil och att frågan inte gäller vad den högerkristne tycker om dem. :-)

Bengt Held

torsdag, juli 03, 2008 9:42:00 em  
Anonymous Anonym said...

Bengt, du är enastående brilliant och tydlig! Du besitter mycket kunskap och jag blir alltid lika stolt och glad av att läsa dina inlägg!

Jo, i helgen ska jag som är homo verkligen leva ut min homosexuella livsstil till fullo. Jag ska sjunga i kyrkan på orten där jag bor.... :-)

Ja och om man vill vara lite elak och slå tillbaka mot de högerkristnas benägenhet med att referrera till homosexualitet som varandes en enhetlig livsstil med alla negativa attribut de här vill applicera samtidigt så skulle jag kanske då tycka att Knutbysektens uppenbara otrohetsorgier och mord är representativt för Den kristna livsstilen? Right?

fredag, juli 04, 2008 6:56:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home